NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

NITO med full støtte til de svenske Tesla-streikende

Del

– NITO stiller seg helhjertet bak IF Metalls streikende ved Teslas verksteder i Sverige. Dette er en kamp for hele den nordiske modellen, sier Trond Markussen, president i NITO.

Trond Markussen, president i NITO
Trond Markussen, president i NITO NITO/Bjarne Krogstad

Siden 27. oktober har det svenske fagforbundet IF Metall streiket ved svenske Tesla-virksomheter for kravet om tariffavtale. NITO, Norges største fagforening for ingeniører og teknologer med over 106.000 medlemmer, gir full støtte til de streikende.

– Denne streiken viser hvor viktig et sterkt fellesskap og fagorganisering på arbeidsplassen er. Utenlandske selskaper er ikke sterkere eller viktigere enn andre. De svenske arbeiderne i streik står for øyeblikket i front for en viktig kamp. De har NITOs fulle støtte og solidaritet, sier Markussen.

NITO-presidenten mener Tesla-sjef Elon Musk sine holdninger så langt ikke tar innover seg det gode samarbeidet mellom arbeidstaker og -giver som finnes i tusenvis av nordiske bedrifter og viktigheten av det anstendige arbeidslivet.

– Elon Musk har åpenbart et feilaktig bilde av den nordiske fagbevegelsens rolle i arbeidslivet og samfunnet. Et anstendig arbeidsliv og en vellykket nordisk modell er det som har skapt vår felles velstand og verdiskaping, sier Markussen.

NITO utfordrer nå NHO til å ta grep overfor sine utenlandske medlemsbedrifter.

– Ingen er tjent med en streik, i hvert fall ikke om noe så grunnleggende som tariffavtaler og et anstendig arbeidsliv. Vi håper NHO følger med og oppfordrer de til å sette seg ned med sine bedrifter med utenlandske eiere og tilby opplæring i den nordiske modellen, sier Markussen. 

Kontakter

Om NITO

NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 100.000 medlemmer.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye