Meteorologisk institutt inviterer til klimastatus

Del

Væråret 2023 var alt annet enn normalt: Rekordvarmt. Rekordtørt. Rekordvått. Rekordmange skogbranner. Rekordlite sjøis. Rekordvarme hav.

Flere forskere fra både NVE og Meteorologisk institutt bidrar på klimastatus i januar – i tillegg til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, direktør ved MET Roar Skålin og ordfører i Sør-Aurdal Marit Hougsrud.
Flere forskere fra både NVE og Meteorologisk institutt bidrar på klimastatus i januar – i tillegg til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, direktør ved MET Roar Skålin og ordfører i Sør-Aurdal Marit Hougsrud. Fotocollage: Meteorologisk institutt

Fredag 5. januar 2024 gir vi deg innsikt og kunnskap om hva som skjedde med været og klimaet globalt, nasjonalt og lokalt i 2023. 

Arrangementet vil foregå i Marmorhallen i Klima- og miljødepartementet, og direktesendes digitalt.

Program

1. Det globale året

Året 2023 endte rekordvarmt globalt. Det var også ekstremt på mange andre måter. Fjorårets sommer på deler av Spitsbergen gjorde at et stadig større lag av permafrosten tiner. Samtidig varslet havforskere om marine hetebølger og om rekordlite sjøis globalt og i Antarktis.

2. Det nasjonale året

Væråret 2023 ble også spesielt for Norge, med store konsekvenser i form av tørke, flom, snø- og jordskred. MET og NVE gir deg oversikten. 

3. De lokale konsekvensene av ekstremværhendelser

Marit Hougsrud har vært med på flere beredskapssituasjoner som ordfører i Sør-Aurdal. I august fikk hun igjen merke trykket både fra media og fra ekstremværhendelsen “Hans”. Vi fikk se og høre en preget ordfører takke alle som hadde bidratt i evakueringen, og hvordan kommunen jobbet på spreng for å få kontroll og oversikt over situasjonen.

I samtale med Roar Skålin, direktør ved MET, får du høre mer om hvordan hun og sambygdingene opplevde “Hans”. Hvilke forebyggende tiltak var på plass under ekstremværet? Hvor viktig var varslingen? Og hvilke tiltak vil de sette i gang for å tilpasse seg fremtidens vær og klima

Disse bidrar også:

  • Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen
  • Ketil Isaksen, klimaforsker (MET)
  • Terje Alsvik Walløe, statsmeteorolog (MET)
  • Bård Fjukstad, leder for værvarslingsdivisjonen (MET)
  • Hege Hisdal, direktør i hydrologisk avdeling (NVE)
  • Brigt Samdal, direktør i Skred- og vassdragsavdelingen (NVE)

Mer praktisk informasjon og påmelding finner du via siden til Klima- og miljødepartementet. 

Vi har et begrenset antall plasser i salen, men alle som vil kan følge arrangementet digitalt.

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonsavdelingen:
kommunikasjon@met.no
Telefon: 48 06 58 85 (betjent 8.00-15.45)

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye