Nofima

Vaksinerer laks mot vintersår

Del

I fjor vinter døde mange oppdrettslaks av vintersår. Nå sitter forskere på ny kunnskap om skinnet til laksen og vaksiner, som kan være nyttig når oppdretterne går en ny vinter i møte.

Moritella viscosa er en av bakterietypene som lager sår hos laksen. Her dyrker Christian Karlsen to varianter av bakterien på lab.
Moritella viscosa er en av bakterietypene som lager sår hos laksen. Her dyrker Christian Karlsen to varianter av bakterien på lab. Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima.

Resultatet er at den kan vaksineres bedre mot sår.

– Vi har dokumentert det alle trodde, sier seniorforsker Christian René Karlsen. Han snakker om laks som får sår på kroppen på grunn av bakterier.

Fiskehelseforskerne hos Nofima har vært opptatt av skinnet til laksen lenge.

– Det er det organet som får førsteinntrykkene fra miljøet. Huden vil kjenne alle miljøendringene som fisken påvirkes av, forklarer Karlsen.

I vinterkaldt sjøvann kan laksen få sår. Bak vintersårene står en bakterie som heter Moritella viscosa.

Det går an å vaksinere mot vintersårbakteriene. Problemet er at bakterien kommer i veldig mange varianter. Når du vaksinerer laksen, virker vaksinen mye bedre hvis du lager den ved hjelp av akkurat den riktige varianten av bakterien.

Vaksine blir bedre

Selv ikke vaksinen holder all fisken frisk, nemlig. Christian René Karlsen forteller om høy sårutvikling også i fisk som er vaksinert. I et ferskt forsøk der fisk med sår ble blandet med frisk fisk, fikk 15 prosent av fisken dype sår og 25 prosent fikk overfladiske sår.

– Vaksinen er ikke fullgod. Derfor har vi gått videre, forteller han.

I tillegg til å se på hva de ulike Moritella viscosa-variantene har å si, har forskerne lært hvordan sårbakterien begynner å gjøre skade på fisken.

– Den setter seg fast på overflaten av skjellene. Der utvider den seg og lager en koloni, forklarer Karlsen.

Store sår

Skjellene er ikke det ytterste på laksen.

– Ytterst ligger et slimlag. Bakterien klarer å legge seg mellom dette ytterste laget og skjellene. Så lager de sår som kan bli så store at de går ned til muskelen, forteller han.

Når fisken får en sprøyte med vaksine, så har den de første bakteriene på skjellene. Hos den uvaksinerte fisken går bakteriene dypere i huden tidligere. Nå er det flere vaksiner mot forskjellige Moritella viscosa-bakterier på markedet.

Forskningen har blitt gjort i samarbeid med vaksineselskapet Pharmaq, og finansiert av Norges forskningsråd.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Moritella viscosa er en av bakterietypene som lager sår hos laksen. Her dyrker Christian Karlsen to varianter av bakterien på lab.
Moritella viscosa er en av bakterietypene som lager sår hos laksen. Her dyrker Christian Karlsen to varianter av bakterien på lab.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima.
Last ned bilde

Lenker

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye