Vaksinerer laks mot vintersår
I fjor vinter døde mange oppdrettslaks av vintersår. Nå sitter forskere på ny kunnskap om skinnet til laksen og vaksiner, som kan være nyttig når oppdretterne går en ny vinter i møte.

Resultatet er at den kan vaksineres bedre mot sår.
– Vi har dokumentert det alle trodde, sier seniorforsker Christian René Karlsen. Han snakker om laks som får sår på kroppen på grunn av bakterier.
Fiskehelseforskerne hos Nofima har vært opptatt av skinnet til laksen lenge.
– Det er det organet som får førsteinntrykkene fra miljøet. Huden vil kjenne alle miljøendringene som fisken påvirkes av, forklarer Karlsen.
I vinterkaldt sjøvann kan laksen få sår. Bak vintersårene står en bakterie som heter Moritella viscosa.
Det går an å vaksinere mot vintersårbakteriene. Problemet er at bakterien kommer i veldig mange varianter. Når du vaksinerer laksen, virker vaksinen mye bedre hvis du lager den ved hjelp av akkurat den riktige varianten av bakterien.
Vaksine blir bedre
Selv ikke vaksinen holder all fisken frisk, nemlig. Christian René Karlsen forteller om høy sårutvikling også i fisk som er vaksinert. I et ferskt forsøk der fisk med sår ble blandet med frisk fisk, fikk 15 prosent av fisken dype sår og 25 prosent fikk overfladiske sår.
– Vaksinen er ikke fullgod. Derfor har vi gått videre, forteller han.
I tillegg til å se på hva de ulike Moritella viscosa-variantene har å si, har forskerne lært hvordan sårbakterien begynner å gjøre skade på fisken.
– Den setter seg fast på overflaten av skjellene. Der utvider den seg og lager en koloni, forklarer Karlsen.
Store sår
Skjellene er ikke det ytterste på laksen.
– Ytterst ligger et slimlag. Bakterien klarer å legge seg mellom dette ytterste laget og skjellene. Så lager de sår som kan bli så store at de går ned til muskelen, forteller han.
Når fisken får en sprøyte med vaksine, så har den de første bakteriene på skjellene. Hos den uvaksinerte fisken går bakteriene dypere i huden tidligere. Nå er det flere vaksiner mot forskjellige Moritella viscosa-bakterier på markedet.
Forskningen har blitt gjort i samarbeid med vaksineselskapet Pharmaq, og finansiert av Norges forskningsråd.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noChristian René KarlsenFiskehelse
Tel:41147162christian.karlsen@nofima.noBilder

Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Vil du ha grønn plen? Prøv kråkebollepulver6.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Å få en grønn og fin plen er enklere sagt enn gjort, og noen av oss trenger gjødsel for å komme i mål. Hva med å prøve malte kråkeboller?
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom