Vaksinerer laks mot vintersår
I fjor vinter døde mange oppdrettslaks av vintersår. Nå sitter forskere på ny kunnskap om skinnet til laksen og vaksiner, som kan være nyttig når oppdretterne går en ny vinter i møte.

Resultatet er at den kan vaksineres bedre mot sår.
– Vi har dokumentert det alle trodde, sier seniorforsker Christian René Karlsen. Han snakker om laks som får sår på kroppen på grunn av bakterier.
Fiskehelseforskerne hos Nofima har vært opptatt av skinnet til laksen lenge.
– Det er det organet som får førsteinntrykkene fra miljøet. Huden vil kjenne alle miljøendringene som fisken påvirkes av, forklarer Karlsen.
I vinterkaldt sjøvann kan laksen få sår. Bak vintersårene står en bakterie som heter Moritella viscosa.
Det går an å vaksinere mot vintersårbakteriene. Problemet er at bakterien kommer i veldig mange varianter. Når du vaksinerer laksen, virker vaksinen mye bedre hvis du lager den ved hjelp av akkurat den riktige varianten av bakterien.
Vaksine blir bedre
Selv ikke vaksinen holder all fisken frisk, nemlig. Christian René Karlsen forteller om høy sårutvikling også i fisk som er vaksinert. I et ferskt forsøk der fisk med sår ble blandet med frisk fisk, fikk 15 prosent av fisken dype sår og 25 prosent fikk overfladiske sår.
– Vaksinen er ikke fullgod. Derfor har vi gått videre, forteller han.
I tillegg til å se på hva de ulike Moritella viscosa-variantene har å si, har forskerne lært hvordan sårbakterien begynner å gjøre skade på fisken.
– Den setter seg fast på overflaten av skjellene. Der utvider den seg og lager en koloni, forklarer Karlsen.
Store sår
Skjellene er ikke det ytterste på laksen.
– Ytterst ligger et slimlag. Bakterien klarer å legge seg mellom dette ytterste laget og skjellene. Så lager de sår som kan bli så store at de går ned til muskelen, forteller han.
Når fisken får en sprøyte med vaksine, så har den de første bakteriene på skjellene. Hos den uvaksinerte fisken går bakteriene dypere i huden tidligere. Nå er det flere vaksiner mot forskjellige Moritella viscosa-bakterier på markedet.
Forskningen har blitt gjort i samarbeid med vaksineselskapet Pharmaq, og finansiert av Norges forskningsråd.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noChristian René KarlsenFiskehelse
Tel:41147162christian.karlsen@nofima.noBilder

Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Researched what temperature does to salmon health and development16.10.2025 12:35:40 CEST | Press release
In a scientific trial, Atlantic salmon reared at different temperatures developed as expected — until transferred to sea water, when one group surprised the scientists from Nofima.
Undersøkte temperaturens påvirkning på laks16.10.2025 12:35:25 CEST | Pressemelding
Laks som var oppdrettet ved ulike temperaturer utviklet seg helt som forventet. Helt til de ble satt i sjø. Da var det en gruppe av laks som overrasket forskerne.
BlueFusion skal drifte sju forskningstillatelser på Havbruk i nord15.10.2025 17:31:11 CEST | Pressemelding
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord, og i dag signerte de driftsavtale med BlueFusion AS.
Møt selskapet som skal drifte sju forskningstillatelser på havbruk i nord14.10.2025 15:32:21 CEST | Presseinvitasjon
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord.
Kristin Hollung blir ny divisjonsdirektør i Nofima10.10.2025 09:41:51 CEST | Pressemelding
Kristin Hollung (59) har takket ja til stillingen som divisjonsdirektør for divisjon Mat i Nofima. Hun kommer fra stillingen som forskningssjef for avdeling Mat og Helse i samme institutt og har vært konstituert divisjonsdirektør siden 1. april 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom