Statens vegvesen

Statens vegvesen gir høyere belønning for klimakutt i asfalt

Del

Fra 2020 til 2023 er CO2-utslippene fra asfalt redusert med 30 %. Statens vegvesen jobber for å nå 70 % kutt innen 2030 og øker derfor belønningen for klimakutt i asfaltkontraktene.

Fire menn i Vegvesen-uniform står bak på en asfalteringsbil og legger ny asfalt på en vegstrekning
Norge er i verdenstoppen på klimavennlig asfalt. Med en reell CO2-reduksjon på 30% er Statens vegvesen på god vei mot å nå målet om 70% kutt i utslipp fra asfalt innen 2030. Foto: Statens vegvesen

Under Byggenæringens Klimakonferanse torsdag presenterte Statens vegvesen oppskriften på bruk av klimakrav og prising av CO2-utslipp i asfaltkontraktene.

Klimavekting virker

– Vi ser at vektingen av klima virker og at andre følger vårt eksempel. Derfor gjør vi enda mer av det samme, sier teamleder Thor Asbjørn Lunaas.

I tillegg til pristilbudet, må asfaltleverandørene dokumentere sine CO2-utslipp. Hvert kilo CO2-utslipp gir et påslag på 5 kroner ekstra i konkurransesum. I kontraktene for 2024 vil dette påslaget øke til 7,50 kroner.

Mange tiltak

Blant tiltakene som har ført til nedgang i CO2-utslipp er overgang fra oljefyrte asfaltfabrikker til bruk av energikilder som biopellets og biogass, deler av det oljebaserte bindemiddelet er erstattet med bioråstoff, mer lavtemperaturasfalt, mer gjenbruk, mer kortreist stein, smartere transport og logistikk, og utvikling av asfalt som varer lengre.

Klimavekting i flere kontrakter

Statens vegvesen har innført vekting av klima i tillegg til pris i flere vegdriftskontrakter.

Nå skal klimavekting innføres i flesteparten av kontraktstypene til Statens vegvesen. Dette kommer i tillegg til minimumskravene til klima og miljø i alle kontrakter.

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye