Henie Onstad Kunstsenter

Alia Farid mottok diplomet for Lise Wilhelmsen Art Award 2023

Del

LONDON: Tidligere i år ble det annonsert at Alia Farid er den tredje mottakeren av Lise Wilhelmsen Art Award. Forrige uke mottok 38-åringen prisen, under en mottakelse arrangert sammen med den norske ambassaden i London i anledning åpningen av hennes første separatutstilling i Storbritannia.

Alia Farid mottar diplomet for Lise Wilhelmsen Art Award 2023. Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av prisen, overrekker diplomet sammen med Caroline Ugelstad, juryleder og direktør for samling og utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter.
Alia Farid mottar diplomet for Lise Wilhelmsen Art Award 2023. Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av prisen, overrekker diplomet sammen med Caroline Ugelstad, juryleder og direktør for samling og utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Genevieve Reeves / Henie Onstad Kunstsenter

– Vi er glade for å feire Alia Farid her i London, sier Caroline Ugelstad, juryleder for prisen, og direktør for samling og utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter. 

Alia Farid (f. 1985) er en billedkunstner som bor og arbeider i Kuwait og Puerto Rico. Da hun mottok nyheten om prisen tidligere i år, sa hun:

– Kunst er en viktig del av det å reflektere og forstå sammenhenger. Uten kunst ville livet blitt endimensjonalt. Jeg bor i et samfunn som er ambivalent til å støtte kunst og kultur, så det å få anerkjennelse gjennom å motta Lise Wilhelmsen Art Award, betyr utrolig mye for meg.

Den kuwaitisk-puertorikanske kunstneren arbeider med en rekke ulike medier, inkludert tekst, tegning, film og skulptur. Gjennom sitt kunstnerskap ønsker hun å løfte frem undertrykte fortellinger. 

Mottakelsen fant sted torsdag 30. november på Chisenhale Gallery i London, i anledning åpningen av Elsewhere – Farids første separatutstilling i Storbritannia. Under den private mottakelsen, som ble arrangert sammen med den norske ambassaden i London og ambassadør Tore Hattrem, overrakte Ugelstad og Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av prisen, diplomet til Farid. 

– Lise Wilhelmsen Art Award ser etter billedkunstnere som allerede har en utviklet visuell estetikk, og som kan dra nytte av prisen på et godt tidspunkt i sin kunstneriske karriere. I tillegg ser vi etter kunstnere med et sosialt engasjement. Gjennom våre omfattende jurydiskusjoner ble det tydeligere og tydeligere for oss at Alia Farid oppfylte alle disse kriteriene, sier Ugelstad.

Separatutstilling på Henie Onstad neste år
12. september 2024 åpner Alia Farids første separatutstilling i Norden – på Henie Onstad Kunstsenter. Utstillingen på Henie Onstad, innkjøp av kunstnerens verk til Henie Onstad-samlingen og et kunstnerisk honorar på 100.000 amerikanske dollar, gjør tilsammen Lise Wilhelmsen Art Award til en av de mest sentrale kunstprisene i verden. 

Prisen deles ut annet hvert år for å anerkjenne bidraget til en fremragende internasjonal kunstner hvis arbeid er viktig og relevant for vår tid. Guadalupe Maravilla var den andre kunstneren som mottok Lise Wilhelmsen Art Award, som ble innviet i 2019 med Otobong Nkanga som første mottaker.

Den internasjonale juryen som utnevnte Alia Farid som mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award (LWAAP) består av: María Inés Rodríguez, redaktør av Tropical Papers og Curator at Large ved MASP i São Paulo; Michelle Kuo, Marlene Hess Curator of Painting and Sculpture ved MoMA i New York; Elvira Dyangani Ose, direktør ved MACBA i Barcelona; Tone Hansen, direktør ved Munch, grunner av LWAAP og tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter; Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av LWAAP og Wilstar Social Impact i Oslo; og Caroline Ugelstad, juryleder for LWAAP og direktør for samling og utstilling og sjefskurator ved Henie Onstad Kunstsenter. 

I sin begrunnelse uttalte juryen:
«Det er med stor glede vi annonserer Alia Farid som mottaker av prisen. Hennes eksepsjonelle arbeid innen flere medier setter søkelys på mange av de viktigste temaene i vår samtid. Verkene er svært sterke visuelt, og har en innebygd materialitet, som ofte kommer til uttrykk i verk i store formater. Alia Farids komplekse arbeid får fortiden og nåtiden til å snakke sammen. Hun henter fram utelatte historier som ofte står i kontrast til de innarbeidete narrativene, og behandler dem på en poetisk måte. Farid utforsker spørsmål om konflikt og kontroll, og om hvordan makt og vold utøves mot naturen og mennesker. Vi har stor tro på Alia Farids fremtidige arbeid, og mener LWAAP kan bidra til å utvikle hennes kunstneriske virke og sterke engasjementet på et viktig tidspunkt i karrieren.»

Om Lise Wilhelmsen Art Award Programme
Lise Wilhelmsen Art Award Programme (LWAAP) er et samarbeid mellom Lise og Arne Wilhelmsen-familien og Henie Onstad Kunstsenter. Det ble skapt for å videreføre og hedre Lise Wilhelmsens (1936–2019) dedikasjon til visuell kunst. Samarbeidet er bekreftet for åtte utdelinger over en periode på 16 år, og intensjonen er at avtalen skal forlenges med ytterligere 16 år.

Om kunstneren
Alia Farid (f. 1985) bor og arbeider i Kuwait og Puerto Rico. Hun har en bachelor i kunst fra Escuela de Artes Plásticas de Puerto Rico i San Juan, en master of science i visuelle studier fra Visual Arts Program ved MIT i Cambridge i Massachusetts og en master of arts i museumsstudier og kritisk teori fra Programa d’Estudis Independents MACBA i Barcelona. I 2023-24 er hun utnevnt til Radcliffe Institute Fellow. 

Farid har hatt separatutstillinger i Kunsthalle Basel, Contemporary Art Museum St. Louis, Kunstinstituut Melly i Rotterdam, Portikus i Frankfurt am Main and nå på Chisenhale Gallery i London. Hun skal neste år ha separatutstillinger ved CAC Passerelle i Brest, Frankrike, og på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i Norge. 

Alia Farid er også en av de nominerte kunstnere til Artes Mundi-prisen for 2023. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Alia Farid med LWAAP-diplomet. F.v.: Anne Hilde Neset, direktør ved Henie Onstad, Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av LWAAP, Alia Farid,  LWAAP-mottaker 2023,Tore Hattrem, Norges ambassadør til Storbritannia og Nord-Irland, og Caroline Ugelstad, juryleder og direktør for samling og utstilling ved Henie Onstad.
Alia Farid med LWAAP-diplomet. F.v.: Anne Hilde Neset, direktør ved Henie Onstad, Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av LWAAP, Alia Farid, LWAAP-mottaker 2023,Tore Hattrem, Norges ambassadør til Storbritannia og Nord-Irland, og Caroline Ugelstad, juryleder og direktør for samling og utstilling ved Henie Onstad.
Last ned bilde
Alia Farid i utstillingen Elsewhere på Chisenhale Gallery i London. Utstillingen er hennes første separatutstilling i Storbritannia.
Alia Farid i utstillingen Elsewhere på Chisenhale Gallery i London. Utstillingen er hennes første separatutstilling i Storbritannia.
Last ned bilde
Fra mottakelsen i forbindelse med diplomoverrekkelsen til Alia Farid, 2023-mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award.
Fra mottakelsen i forbindelse med diplomoverrekkelsen til Alia Farid, 2023-mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award.
Last ned bilde
Alia Farid (i midten) under mottakelsen i London.
Alia Farid (i midten) under mottakelsen i London.
Last ned bilde
Fra Lise Wilhelmsen Art Award-mottakelsen i London.
Fra Lise Wilhelmsen Art Award-mottakelsen i London.
Last ned bilde

Lenker

Om Henie Onstad Kunstsenter

Henie Onstad Kunstsenter er en ledende arena for nasjonal og internasjonal billedkunst, med et bredt utstillingsprogram, en sentral kunstsamling, samt aktiviteter innen musikk og performance. Kunstsenteret er omgitt av et praktfullt parkområde på Høvikodden i Bærum. I tillegg til utstillingsar­ealer på ca. 4000 m2, rommer senteret Lab for barn og unge, møtelokaler for utleie, egen butikk, samt kafeen Piruetten.

Følg pressemeldinger fra Henie Onstad Kunstsenter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Henie Onstad Kunstsenter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Henie Onstad Kunstsenter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye