CARE

– På nytt starter et helvete på jord på Gazastripen

Del

Våpenhvilen gjorde det mulig for folk på Gazastripen å puste ut et øyeblikk. Nå holder de igjen pusten, i frykt for hva som kommer.

En mann går gjennom ruiner i det som tidligere var et boligområde på Gaza.
En mann går gjennom ruiner i det som tidligere var et boligområde på Gaza. Grayscale Media

– Vi er forferdet over nyheten om at kampene gjenopptas. Gaza er allerede et av de farligste stedene på jorda å være barn. At bombingen gjenopptas, betyr at det på nytt blir et helvete på jord for disse barna og deres familier. Og det ser ikke ut til å ta slutt, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. 

Ifølge FN er om lag 1,7 millioner palestinere internt fordrevne på Gazastripen. De mangler mat, vann og medisiner, og sykdommer sprer seg raskt i overfylte FN-skoler og flyktningleirer der folk har søkt tilflukt.  

– Barna var livredde når de våkna i dag. Med en gang de hørte bombingen, begynte de å gråte. Det er massivt med bombing overalt, sier Salwa Tibi.  

I tillegg til å jobbe for CARE i Gaza, er hun mor og bestemor. Sammen med familien, har hun flyktet til Rafah, sør på Gazastripen.  

Halvparten av befolkningen er barn 

– Etter å ha fryktet for sine liv i 50 dager, med konstante angrep og kamper rundt seg, kunne folk på Gazastripen endelig se barna sine smile igjen. De fikk skaffet seg litt mat og vann, og kunne puste ut et øyeblikk. Nå holder de igjen pusten, i frykt for hva som kommer, sier Hiba Tibi, landdirektør for CARE Gaza og Vestbredden. 

Fra sine kontorer i Ramallah følger hun situasjonen på Gazastripen tett. 

– Når kampene tas opp igjen, vil det føre til massiv ødeleggelse, og enda flere tap av liv. I tillegg fører krigen til at flere sulter og tørster. Det, kombinert med kulde og dårlige sanitærforhold, er i seg selv en dødelig kombinasjon. Vi ser allerede at sykdommer sprer seg og dreper folk som har overlevd bombingen og flyangrepene, sier hun.  

CARE er spesielt bekymret for situasjonen til kvinner og barn på Gazastripen. Nesten halvparten av befolkning på Gazastripen er barn. Traumene vi ser på Gazastripen nå likner ikke noe annet. Flere enn 15.000 mennesker skal ha mistet livet, og mer enn 6.150 av de drepte skal være barn.  

–  Mødre forteller at de kun spiser og drikker én gang om dagen, for å sørge for at barna deres ikke går sultne til sengs, sier Tibi. 

Hun påpeker at om lag 80 prosent av befolkningen på Gazastripen har flyktet fra nord til sør.  

– Når det blir stadig flere angrep og kamper også sør på Gaza, har de ingen steder å gå. Det er vanskelig å forestille seg hvordan det er å skulle holde barna sine trygge og varme i en sånn situasjon, sier hun. 

Ber om varig fredsavtale 

Våpenhvilen gjorde at humanitære aktører, som CARE, kunne levere noe nødhjelp til de mer enn to millionene menneskene som bor på Gazastripen. CARE delte blant annet ut 50.000 liter vann, og hygienesett til 10.000 mennesker. Rundt 4.000 personer fikk hjelp av mobile helseklinikker drevet av CAREs lokale partnere.  

–Hver dråpe vann og hver matbit som ble delt ut disse dagene, gjorde en forskjell, selv om det dessverre ikke var på langt nær nok til å dekke de enorme behovene, sier Georgsen.  

CARE ber alle parter i konflikten om å respektere folkeretten. Vi ber om en varig våpenhvile, at nødhjelp må komme frem til de som trenger det, og en varig fredsavtale. 

Nøkkelord

Kontakter

Om CARE:

CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og har vært til stede i Gaza og på Vestbredden siden 1948. Arbeidet her har som mål å dekke grunnleggende matbehov, tilrettelegge for jordbruk, styrke kvinners stilling og forbedre helseprogrammer. De siste seks ukene har CARE respondert med nødhjelp i Gaza basert på interne lagre, og står også klar for å bidra med nødhjelp fra Egypt.

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye