EBA

Oslotre vinner Byggenæringens klimapris 2023

Del

Arkitekt- og rådgiverfirmaet Oslotre ble torsdag kveld kåret til vinneren av Byggenæringens klimapris for 2023.

Oslotre, vinner av Byggenæringens klimapris 2023
Oslotre, vinner av Byggenæringens klimapris 2023 EBA

Prisen ble delt ut på Høyres Hus i Oslo av Juryleder Hanne Rønneberg og styreleder Audun Lågøyr Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO)..

Oslotre vant prisen foran to andre nominerte, Hydro og SINTEF, som sto i spissen for et større konsortium og Skanska Norge med prosjektpartnere Ditio, Volvo og Sintef.

Årets pris hadde mange gode søknader. Men juryen klarte til slutt å komme til enighet, og det var Oslotre som stakk av med seieren.

Juryen skriver blant annet følgende om vinneren:
«Oslotre AS er et konsulentbyrå innen arkitektur som er spesialisert på trekonstruksjoner. Bedriften har flere års erfaring innen arkitektur-, tømmerteknikk-, CLT-produksjon og montering, og tilbyr komplette arkitekttegnede bygninger samt spesialtilpassede, modulære og prefabrikkerte arkitektoniske løsninger i tre. Oslotre har i tillegg til arkitekt- og ingeniørfaglig kompetanse, bakgrunn som gründere av massivtreproduksjon og som entreprenør på større byggeprosjekter. 

Fokuset er på sunn og bestandig arkitektur i tre ved bruk av bioklimatiske prinsipper og naturlig ventilasjon. Sammen med mange aktører i hele verdikjeden jobber selskapet med å optimalisere løsninger og kombinere teknologier på grensesprengende områder, ikke minst innen design og konstruksjonsteknikk. At byggematerialene i tre kan ombrukes gjør at de får lang levetid, og på den måten lagrer karbon lengre. Dette er derfor en svært klimavennlig bruk av tre.» 

Juryen peker også på at Oslotre de siste årene har fått mye oppmerksomhet gjennom nytenkende prosjekter.

– Løsninger er presentert i bransjeforeninger og ved arkitektutdanningene. Oslotre involverer seg i kunnskapsdeling og har presentert prosjektet HasleTre for produsenter og fagnettverk over hele verden. Dette tyder på vilje til å inspirere og spre sitt arbeid og dermed være en rollemodell innen sitt felt. HasleTre vant prisen Årets Trebyggeri i 2022. Prosjektet har også vært en av finalistene i Oslo bys arkitekturpris, heter det i uttalelsen fra juryen.

Prisen er på 250.000 kroner til vinneren

Kandidatene vurderes etter følgende kriterier:
Ved kåring av Byggenæringens klimapris vurderes tre kriterier.
* Målbarhet – kan det vises til målbare klimakutt
* Innovasjonsgrad – hvor nyskapende er løsningen 
* Spredning og deling – er dette en rollemodell for andre

Nøkkelord

Kontakter

Christine Holtan BøghDirektør Næringspolitikk og kommunikasjonEntreprenørforeningen - Bygg og Anlegg

Tel:915 82 971cbh@eba.no

Om Byggenæringens klimapris og de tre nominerte

Kandidater til Byggenæringensklimapris kan være enkeltpersoner, avgrensede miljøer eller bedrifter som gjennom sitt arbeid har utviklet produkter, maskiner/verktøy eller metoder og løsninger som kan bidra til å redusere byggenæringens klimaavtrykk gjennom deling og bred anvendelse. Kandidater til å motta prisen avgrenses ikke av bransjetilhørighet.

De tre nominerte
Oslotre har utviklet demonterbare og ombrukbare kontorbygg i tre. Med en bærekonstruksjon designet slik at det i størst mulig grad er benytter standard produksjonsformater og dimensjoner som er lite tilvirket og perforert, minimeres avfall og bygningsdelene beholder sin verdi ved demontering. En rekke nytenkende løsninger bidrar til å redusere klimagassavtrykket betydelig.

Hydro og SINTEF står i spissen for et større konsortium. Ideen bak prosjektet er å utvikle betong der mer enn halvparten av sementen er erstattet av bindemiddel som leire eller vulkansk glass, noe som senker pH-verdien og muliggjør bruk av aluminium som erstatning for tradisjonell stålarmering. Slik betong har solide mekaniske egenskaper og vil gi et lavt karbonavtrykk sammenliknet med både ordinær betong og lavkarbonbetong. Betongen er utviklet gjennom forskningsprosjektet DARE2C.

Skanska Norge med prosjektpartnere Ditio, Volvo og Sintef har utviklet og implementert algoritmer og kunstig intelligens for optimalisering av massetransport og maskinlogistikk på anleggsplass. Løsningen, kalt "Datadrevet Anleggsplass", kan benyttes i alle typer anleggsmaskiner. Programvaren benytter både historiske data og data i sanntid for å sikre optimal drift med lavest mulig CO2-utslipp og økt operasjonell effektivitet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye