
Oslotre vinner Byggenæringens klimapris 2023
Arkitekt- og rådgiverfirmaet Oslotre ble torsdag kveld kåret til vinneren av Byggenæringens klimapris for 2023.

Prisen ble delt ut på Høyres Hus i Oslo av Juryleder Hanne Rønneberg og styreleder Audun Lågøyr Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO)..
Oslotre vant prisen foran to andre nominerte, Hydro og SINTEF, som sto i spissen for et større konsortium og Skanska Norge med prosjektpartnere Ditio, Volvo og Sintef.
Årets pris hadde mange gode søknader. Men juryen klarte til slutt å komme til enighet, og det var Oslotre som stakk av med seieren.
Juryen skriver blant annet følgende om vinneren:
«Oslotre AS er et konsulentbyrå innen arkitektur som er spesialisert på trekonstruksjoner. Bedriften har flere års erfaring innen arkitektur-, tømmerteknikk-, CLT-produksjon og montering, og tilbyr komplette arkitekttegnede bygninger samt spesialtilpassede, modulære og prefabrikkerte arkitektoniske løsninger i tre. Oslotre har i tillegg til arkitekt- og ingeniørfaglig kompetanse, bakgrunn som gründere av massivtreproduksjon og som entreprenør på større byggeprosjekter.
Fokuset er på sunn og bestandig arkitektur i tre ved bruk av bioklimatiske prinsipper og naturlig ventilasjon. Sammen med mange aktører i hele verdikjeden jobber selskapet med å optimalisere løsninger og kombinere teknologier på grensesprengende områder, ikke minst innen design og konstruksjonsteknikk. At byggematerialene i tre kan ombrukes gjør at de får lang levetid, og på den måten lagrer karbon lengre. Dette er derfor en svært klimavennlig bruk av tre.»
Juryen peker også på at Oslotre de siste årene har fått mye oppmerksomhet gjennom nytenkende prosjekter.
– Løsninger er presentert i bransjeforeninger og ved arkitektutdanningene. Oslotre involverer seg i kunnskapsdeling og har presentert prosjektet HasleTre for produsenter og fagnettverk over hele verden. Dette tyder på vilje til å inspirere og spre sitt arbeid og dermed være en rollemodell innen sitt felt. HasleTre vant prisen Årets Trebyggeri i 2022. Prosjektet har også vært en av finalistene i Oslo bys arkitekturpris, heter det i uttalelsen fra juryen.
Prisen er på 250.000 kroner til vinneren
Kandidatene vurderes etter følgende kriterier:
Ved kåring av Byggenæringens klimapris vurderes tre kriterier.
* Målbarhet – kan det vises til målbare klimakutt
* Innovasjonsgrad – hvor nyskapende er løsningen
* Spredning og deling – er dette en rollemodell for andre
Nøkkelord
Kontakter
Christine Holtan BøghDirektør Næringspolitikk og kommunikasjonEntreprenørforeningen - Bygg og Anlegg
Tel:915 82 971cbh@eba.noOm Byggenæringens klimapris og de tre nominerte
Kandidater til Byggenæringensklimapris kan være enkeltpersoner, avgrensede miljøer eller bedrifter som gjennom sitt arbeid har utviklet produkter, maskiner/verktøy eller metoder og løsninger som kan bidra til å redusere byggenæringens klimaavtrykk gjennom deling og bred anvendelse. Kandidater til å motta prisen avgrenses ikke av bransjetilhørighet.
De tre nominerte
Oslotre har utviklet demonterbare og ombrukbare kontorbygg i tre. Med en bærekonstruksjon designet slik at det i størst mulig grad er benytter standard produksjonsformater og dimensjoner som er lite tilvirket og perforert, minimeres avfall og bygningsdelene beholder sin verdi ved demontering. En rekke nytenkende løsninger bidrar til å redusere klimagassavtrykket betydelig.
Hydro og SINTEF står i spissen for et større konsortium. Ideen bak prosjektet er å utvikle betong der mer enn halvparten av sementen er erstattet av bindemiddel som leire eller vulkansk glass, noe som senker pH-verdien og muliggjør bruk av aluminium som erstatning for tradisjonell stålarmering. Slik betong har solide mekaniske egenskaper og vil gi et lavt karbonavtrykk sammenliknet med både ordinær betong og lavkarbonbetong. Betongen er utviklet gjennom forskningsprosjektet DARE2C.
Skanska Norge med prosjektpartnere Ditio, Volvo og Sintef har utviklet og implementert algoritmer og kunstig intelligens for optimalisering av massetransport og maskinlogistikk på anleggsplass. Løsningen, kalt "Datadrevet Anleggsplass", kan benyttes i alle typer anleggsmaskiner. Programvaren benytter både historiske data og data i sanntid for å sikre optimal drift med lavest mulig CO2-utslipp og økt operasjonell effektivitet.
Følg pressemeldinger fra EBA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra EBA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra EBA
Riksrevisjonen må komme til bunns i Follobanen30.6.2023 16:00:00 CEST | Pressemelding
EBA mener at det er nødvendig og naturlig at Riksrevisjonen ville sett på helheten i prosjektet, og EBA vil følge opp dette overfor Riksrevisjonen.
EBA jubler for historisk satsing på vedlikehold av riksveiene14.6.2023 14:42:54 CEST | Pressemelding
I går kom SV og regjeringen til enighet om revidert nasjonalbudsjett - det innebærer at vedlikeholdssatsingen på riksveiene lagt frem av regjeringen opprettholdes.
Puster lettet ut over revidert, men holder pusten for fremtiden.11.5.2023 16:01:18 CEST | Pressemelding
Regjeringen har i dag lagt frem forslag til revidert nasjonalbudsjett. EBA er lettet over at regjeringen foreslår å kompensere for kostnadsøkninger innen både bygg og anlegg, men er fortsatt bekymret for at bremsen i store bygge- og infrastrukturprosjekter gjør at mange vil ende opp arbeidsløse.
Brems og prisvekst i byggemarkedet setter både samfunnet og næringen tilbake - RNB må levere forutsigbarhet10.5.2023 14:32:00 CEST | Pressemelding
I morgen kommer regjeringen med sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, RNB. EBA frykter at en fortsatt brems i store bygge- og infrastrukturprosjekter vil føre til en rekke alvorlige, langsiktige konsekvenser.