Den norske kirke

Petter Dass-pris til kirkerådslederen

Del

Kristin Gunleiksrud Raaum får Petter Dass-prisen for 2023. – Jeg står på skuldrene til mennesker som har kjempet rommet for kjærligheten større og kirken mer åpen, sier Raaum.

– Å få Petter Dass-prisen er rett og slett litt overveldende, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.
– Å få Petter Dass-prisen er rett og slett litt overveldende, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Å få Petter Dass-prisen er rett og slett litt overveldende. Jeg er i svært godt selskap.

Ordene kommer fra kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum, som torsdag kveld mottok Petter Dass-prisen for 2023.

– Dette er en anerkjennelse av dyp kjærlighet til kirken og dessuten hardt arbeid gjennom mange år. Og vi er mange som har jobbet for dette i mange år. Jeg står på skuldrene til mennesker som har kjempet rommet for kjærligheten større og kirken mer åpen. Det har vært et privilegium å få være en del av dette.

Petter Dass-prisen tildeles en «som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte». 

Samlende leder

Juryen har blitt ledet av Elise Kruse som er religions- og featureredaktør i Vårt land. Hun delte ut prisen sammen med sjefsredaktør Bjørn Kristoffer Bore. 

– Denne prisen gis ikke for lang og tro tjeneste, men for oppriktigheten og frimodigheten Raaum har vist i møte med den utfordrende oppgaven det er å være en representant for kristentroen i en polarisert og sekularisert virkelighet. Det er en Petter Dass-pris verdig, sa Bore før han overrekte prisen til Raaum. 

Hun får også prisen for å være modig i å sette kristen tro og kulturarv på dagsorden. 

– Denne prisen gir også motivasjon til å fortsette arbeidet med å løfte verdien av kulturarv, bibelfortellinger og de kristne referansene som finnes i samfunnet vårt, avslutter Raaum.

Petter Dass-prisen

Avisen Vårt land har delt ut Petter Dass-prisen siden 1995. TV-pastor Egil Svartdahl var den første som mottok prisen.

I fjor var det artist Trygve Skaug som ble hedret for å bidra «til å gi tusenvis av nordmenn et språk for tro». Blant andre tidligere vinnere er også Kjell Magne Bondevik, NRK-programmet Morgenandakten, salmedikter Svein Ellingsen og kronprinsesse Mette-Marit.

Les hele juryens begrunnelse

Ingen tro er for liten, skal biskop Rosemarie Köhn ha sagt. Når Vårt Land årlig skal hedre noen for å ha satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte, er det lett å tenke at den som får oppmerksomheten har en usedvanlig sterk, stolt og synlig tro. Årets vinner fremstår som nettopp sterk, stolt og synlig, men har selv sagt at hun føler seg oftere dum og utilstrekkelig, enn selvsikker. Å innrømme at troen ikke alltid strekker til eller går opp, men likevel være dens tydeligste forsvarer, krever mot og kløkt. Nettopp det har årets Petter Dass-vinner mye av. Som leder av Den norske kirkes «regjering» har hun måttet tåle kritikk fra flere hold og samtidig forsøkt å holde en mangfoldig og sprikende kirke samlet. På tross av den vanskelige jobben, har hun vist at det aller viktigste for henne er å sørge for at troen og kirken tas på alvor i offentligheten – i et stadig mer sekularisert samfunn. Gjennom opptredener i media fremstår hun tydelig og ambisiøs på kirkens vegne – som for eksempel da hun minnet det norske folk om hva som egentlig er verdens mest berømte julefortelling. Hun har vist at hun orker å ta kampen for at troen anerkjennes – og hun har gjort det med integritet og engasjement.

Kristin Gunleiksrud Raaum fremstår som hun har et oppriktig ønske om å bygge bro. Som kirkepolitiker har hun sammen med andre kjempet en intens kamp for å åpne kirkerommet opp for flere mennesker. Samtidig har hun gjort en iherdig innsats for ikke å stenge dørene for andre. Den øvelsen har vist seg å være krevende, men ikke umulig for Raaum. Hennes måte å bygge relasjoner og tillit til meningsmotstandere står igjen som et eksempel til etterfølgelse. Brobyggingskompetansen kommer også tydelig frem gjennom jobben hun har gjort og gjør i Kirkeakademiene. Det kan virke som hun har tatt med seg den viktige «arven med å skape rom for samtalen når sivilisasjonen har brutt sammen», og brukt den for det den er verdt i en turbulent kirkepolitisk hverdag. Hun har også bidratt til å synliggjøre den kirkelige kulturarven og sørget for at den både bevares og formidles, i stolt Petter Dass-ånd. Denne prisen gis ikke for lang og tro tjeneste, men for oppriktigheten og frimodigheten Raaum har vist i møte med den utfordrende oppgaven det er å være en representant for kristentroen i en polarisert og sekularisert virkelighet. Det er en Petter Dass-pris verdig.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Å få Petter Dass-prisen er rett og slett litt overveldende, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.
– Å få Petter Dass-prisen er rett og slett litt overveldende, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.
Last ned bilde

Om oss

65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.

Mer himmel på jord

kirken.no

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye