Fredrikssons fabrikk går til scenen

Del

Norges mest sette TV-serie blir teater, når Oslo Nye Teater i mars gir seg i kast med humorklassikeren Fredrikssons fabrikk. Bli med på en humoristisk reise tilbake til 1990-tallet, når den landskjente systuen på nytt skal fylles med de velkjente karakterene fra TV. Regien for nostalgitrippen står Gunnar Eiriksson for.

Fredrikssons fabrikk
Fredrikssons fabrikk Tomas Kvitvik Oslo Nye Teater

Tilbake til 90-tallet og Fredrikssons fabrikk

Med Fredrikssons fabrikk foretar vi en nostalgisk reise tilbake til tiåret da hele Norge ventet på Lillehammer-OL. Husker du det? Da løvbiff var luksus, Haaland het Alf-Inge til fornavn, Seinfeld og Fredrikssons fabrikk gikk på TV og selv de ikke-sportsinteresserte vurderte å ta turen til det nye Vikingskipet eller Lillehammer for å oppleve Koss, Ulvang og Dæhlie.

Fredrikssons fabrikk var en svensk-norsk TV-serie som ble sendt på NRK fra 1990-93, med seertall opp mot 1,5 million på det meste. Den ble etterhvert NRKs mest sette program og da serien gikk i reprise i 1997, var den fortsatt en publikumsmagnet.

Serien tar for seg hverdagen i en liten klesfabrikk, hvor de ansatte og sjefen baler med hverdagslige utfordringer. På Centralteatret blir det gjensyn med alle de kjente og kjære karakterene og vi får se hvordan det går når de får sin største utfordring hittil: å sy kostymer for OL på Lillehammer. 

Men går det egentlig an å drive klesfabrikk midt i Oslo når moderniteten og kapitalismen banker på døra? Kan man streike for bedre vilkår for fabrikkarbeidere i Bangladesh? Og hva var vel livet uten deg?

Gunnar Eiriksson regisserer Fredrikssons fabrikk på Oslo Nye

Det er Oslo Nye Teaters egen skuespiller Gunnar Eiriksson, som skal ha regien på komedien, når den får urpremiere på det intime Centralteatret 16. mars.

Fredrikssons fabrikk er en fantastisk gryte å få lov til å røre i, fordi det er en folkekomedie som omhandler viktige og «evigvarende» kamper, uten at den noen gang slutter å være en komedie, sier regissør Gunnar Eiriksson. - Og for et univers! Tenke seg til: en norsk fabrikk som produserer norske klær i Norge, og attpåtil på Grünerløkka! Jeg gleder meg som det barnet jeg var i 1991 til å invitere Fredriksson inn i teaterfabrikken!

Gunnar Eiriksson vil være kjent for TV-seere som bl.a. A-pressens Arvid Jacobsen i Makta og Bjørnar i Pørni. Ved Oslo Nye har han bl.a. spilt Mogge i Riket, Fest i Hva du Will, Tore i Så som i himmelen, Thomas Putnam i Heksejakt og Bulle i Doktor Proktors tidsbadekar. Les mer om Gunnar Eiriksson

En herlig systue på Centralteatret

Når klesfabrikken inntar scenen på Centralteatret til våren er det med de samme gjenkjennelige karakterene fra TV-serien, nå ikledd skuespillere fra Oslo Nye Teaters faste ensemble.

De fire kvinnene rundt symaskinene spilles av Ingvild Holthe Bygdnes (Pia), Helle Haugen (Margit), Karoline Schau (Kari) og Melina Tranulis (Oddveig).

Les mer om Ingvild Holthe Bygdnes som i høst spilte doktor Stockmann i En folkefiende og nå medvirker i Kristiania Magiske Tivolitheater, Helle Haugen som i høst var Lady Bracknell i Hvem er Ernest og nå er med i Kristiania Magiske Tivolitheater, Karoline Schau som nå spiller djevel i Frankenstein, og Melina Tranulis som i høst gjorde monologen Den fremmede i Teaterkjeller'n og nå medvirker i Kristiania Magiske Tivolitheater.

Rollen som Tommy spilles av Marius Lien, som nå spiller tryllekunstner i Kristiania Magiske Tivolitheater og i høst var redaktør Hovstad i En folkefiende. Mari Hauge Einbu, som nå medvirker i Kristiania Magiske Tivolitheater og i høst spilte John «Jack» Worthing i Hvem er Ernest, spiller Fredrikssons kone. Og direktør Fredriksson selv? Ingen ringere enn Oslo Nyes egen Andreas Stoltenberg Granerud spiller den hissige fabrikkeieren i dette elleville universet.

Kunstnerisk team og rolleliste for Fredrikssons fabrikk

Regi: Gunnar Eiriksson
Scenografi: Gjermund Andresen
Kostymedesign: Stine Bergo
Lys: Mathias Langholm Lundgren
Maskeansvarlig: Ingfrid Vasset
Dramaturg: Marianne Sævig

Direktør Fredriksson: Andreas Stoltenberg Granerud
Fredrikssons kone: Mari Hauge Einbu
Pia: Ingvild Holthe Bygdnes
Oddveig: Melina Tranulis
Kari: Karoline Schau
Margit: Helle Haugen
Tommy: Marius Lien

FREDRIKSSONS FABRIKK
av Matilde Holdhus
Forestillingen er basert på ”The Rag Trade” av Ronald Wolfe og Ronald Chesney
Norsk format tilretteleggelse av Andreas Markusson

Urpremiere 16. mars 2024 på Centralteatret

Velkommen til et herlig kaffeslabberas av nostalgi, OL-vetter, svensker, boligspekulasjon, ansiktsyoga og varslingssaker!

Se Fredrikssons fabrikk på Oslo Nye Teaters hjemmeside

For intervjuavtaler kontakt:
Margareta Magnus Myhre
informasjonssjef
Margareta.Magnus.Myhre@oslonye.no
mobilnr. 952 16 234

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fredrikssons fabrikk
Fredrikssons fabrikk
Last ned bilde
Regissør Gunnar Eiriksson
Regissør Gunnar Eiriksson
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Oslo Nye Teater

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Oslo Nye Teater på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Oslo Nye Teater

Ine Marie Wilmann i ny hovedrolle som Anna Karenina23.11.2023 11:42:16 CET | Pressemelding

Det er med stor glede vi informerer om at Oslo Nye Teater iscenesetter Anna Karenina av Lev Tolstoj våren 2024. Til å spille den ikoniske tittelrollen har vi vært så heldige å få med oss Ine Marie Wilmann, velkjent fra film og teater. Lev Tolstojs Anna Karenina og Krig og fred regnes blant verdenslitteraturens største verker, og den europeiske litteraturhistorien - inklusiv Ibsen og Hamsun - står på hans skuldre.

En monstrøs ansvarsfraskrivelse13.11.2023 12:07:00 CET | Pressemelding

Mary Shelleys mer enn 200 år gamle romanklassiker FRANKENSTEIN, tas til scenen 15. november i et intenst spill mellom vitenskapskvinnen doktor Frankenstein, monsteret hun skaper og en djevel som egger til strid. Med horror, humor og camp blir oppsetningen på Centralteatret et følelsesladet spill, hvor skaperverket til slutt vender seg mot sin skaper. For tukler man ved naturen for å skape kunstig liv, så må man vel også stå inne for konsekvensene?

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye