NBBL - Norske Boligbyggelag

Julebelysning til glede og irritasjon

Del

Nå er det mørketid, advent og juleforberedelser står for tur. En viktig del av dette er julelys. Som regel er dette bare et hyggelig lyspunkt, men det er viktig å tenke på at det ikke skal være sjenerende for naboen eller være til hinder for ferdsel i fellesarealene. Hva er reglene det er viktig å vite om dersom julestemningen til naboen tar helt av? Er det lov til å klage?

Julebelysning er for det meste en hyggelig ting i den mørke tiden, men kan det bli for mye av det gode?
Julebelysning er for det meste en hyggelig ting i den mørke tiden, men kan det bli for mye av det gode? Foto: Shutterstock/Nadia Frantsen

Her får du en oppdatering på hvilke regler som gjelder ved julepynting av fasaden i boligselskaper.

– Det finnes ingen lover som konkret omhandler julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe eller skade for naboen, sier leder av advokatkontoret i NBBL, Line Bjerkek.

Start med en vennlig prat

Dersom du opplever julebelysningen som plagsom eller kanskje i veien i fellesarealene, har man lov til å klage til styret. Første stopp dersom du plages av lys eller stø kan imidlertid være en uformell prat med naboen.

– Prøv først med en vennlig oppfordring om å ta mer hensyn, for eksempel ved å skru ned volum eller lysstyrke. Om det ikke fører frem med en prat, er det styret man må kontakte og klage til, sier Bjerkek.

Styrets vurdering

Styret må se på saken, og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboene. Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember. En løsning kan være at styret pålegger beboer å slukke lyset til et fast tidspunkt på kvelden, som bør være vanlig leggetid for folk flest. Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten.

Styret må også tenke på sikkerhet og rømningsveier. Julepyntingen på svalganger må for eksempel ikke stenge for syketransport eller rømningsveier. Det er også viktig å være klar over at montering av julepynt høyt oppe på fasaden kan ha et stort farepotensial. Selve monteringen, men man må også sikre pynten, så den ikke faller ned eller blåser bort. Tung julepynt kan gi alvorlige skader både på personer og andre bygg og gjenstander.

Med ønske om en sikker og lysende førjulstid!

Nøkkelord

Kontakter

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye