NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Ha det gøy på julebordet – respekter andres grenser

Del

Hva gjør du hvis du opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på julebord? Her er seks tips.null

NITO-advokat Marianne Kjellsen
NITO-advokat Marianne Kjellsen Bjarne Krogstad / NITO

- Vi er på full fart inn i julebordsesongen og vi vet at når det blir servert alkohol i arbeidsrelaterte situasjoner, kan dette medføre en økt risiko for uønskede situasjoner som trakassering, sier NITO-advokat Marianne Kjellsen.

- Vi skal ha det gøy på julebord, men selvfølgelig skal vi respektere andres grenser. Et julebord i regi av arbeidsgiver, er en jobbarena og hvordan du oppfører deg her, kan få konsekvenser for arbeidsforholdet ditt. Ikke glem det, selv om det er sent på kvelden, minner Kjellsen om.

Når kan du definere noe som seksuell trakassering?  

- Det er lov med seksuell oppmerksomhet, det er lov å flørte, men grensen kan sies å gå der denne oppmerksomheten blir plagsom eller uønsket, forklarer hun. 

Ifølge arbeidstilsynet er seksuell trakassering uønsket seksuell oppmerksomhet som er krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom. 

Hva gjør du hvis du opplever seksuell trakassering? 

  1. Vær bevisst på egne grenser 

  2. Si ifra til arbeidsgiver, tillitsvalgt, verneombud, eller noen andre du har tillit til

  3. Skriv ned hva som skjedde. Det kan være lurt å skrive ned hva du opplevde nokså raskt etter hendelsen. Hvilken dag, klokkeslett og på hvilket arrangement skjedde hendelsen? Tenk også etter om det var noen i nærheten som kan ha sett noe?

  4. Arbeidsgiver har ansvar for å håndtere saken på en forsvarlig og tilfredsstillende måte. Forholdene må kartlegges og involverte parter må få mulighet til å forklare seg. En reaksjon kan være alt fra en advarsel eller omplassering, til en avslutning av arbeidsforholdet ved oppsigelse eller avskjed.  

  5. Hvis arbeidsgiver ikke håndterer saken, ta kontakt med NITO-advokatene. Dette er en medlemsfordel NITO-medlemmer har. 

  6. Hvis du mener at du er blitt utsatt for seksuell trakassering kan du også sende saken til Diskrimineringsnemda som kan ilegge den som har trakassert og eventuelt arbeidsgiver et oppreisnings-og erstatningsansvar, hvis nemda finner det bevist at seksuell trakassering har funnet sted. 

Arbeidsgiver er ansvarlig 

- Etter likestillings- og diskrimineringsloven skal alle arbeidsgivere aktivt arbeide mot trakassering, forklarer Kjellsen. 

- Dette kan bety at arbeidsgiver i forkant av et julebord har foretatt en risikoanalyse og funnet at det er risiko for trakassering og derfor tar sine forhåndsregler, som for eksempel å utarbeide retningslinjer for hvordan man skal opptre ovenfor hverandre i sosiale sammenhenger som er jobbrelaterte.

- Arbeidsgivere som ikke ivaretar plikten til å hindre krenkelser og seksuell trakassering, kan risikere ansvar for erstatning og oppreisning. 

Kontakter

Om NITO

NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 100.000 medlemmer.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye