Skatteetaten

Flere rapporterer inn kryptovaluta i skattemeldingen

Del

Flere rapporterer virtuelle eiendeler som kryptovaluta i skattemeldingen i år enn tidligere. For første gang er tapene større enn gevinstene.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Skattedirektør Nina Schanke Funnemark. Foto: Andreas Vatnøy/Skatteetaten.

De siste årene er flere tiltak iverksatt for å få eiere av virtuelle eiendeler til å føre opp disse i skattemeldingen. Antall personer som har gitt opplysninger økte fra 43.415 i 2021 til 48.150 i 2022, viser ferske tall. I 2020 var det bare 15.251 personer som rapporterte at de eide virtuelle eiendeler.

– Etterlevelsen er fortsatt for lav. Men vi har sett en gledelig bedring over tid, og at flere selv velger å rette de tidligere skattemeldingene sine. Husk at du har mulighet til å endre opplysningene og levere skattemeldingen på nytt i tre år etter innleveringsfristen dersom du har noe å rette opp, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Ønsker forhåndsutfylling

Skatteetaten arbeider bredt for å bedre etterlevelsen innen virtuelle eiendeler som kryptovaluta gjennom blant annet veiledning og kontroller, og vi ønsker å få tilgang til flere opplysninger om folks handler med slike verdier. I tillegg jobber Skatteetaten med tiltak for å forenkle innrapporteringen, og har blant gjort det lettere å fylle ut opplysninger om disse eiendelene i skattemeldingen. På sikt håper vi å få på plass delvis forhåndsutfylling av virtuelle eiendeler i skattemeldingen.

– Skatteetaten skal sikre at riktig skatt og avgift blir betalt til riktig tid. Vi har en god dialog med kryptovalutabransjen og er opptatt av å tilrettelegge for at de som eier virtuelle eiendeler rapporterer disse inn riktig. Noen vil imidlertid ikke etterleve, og vi gjennomfører derfor også kontroller på dette området. Så langt i år er det vedtatt endring av inntekt med 177 millioner kroner og vedtatt endring av formue med vel 600 millioner kroner, sier Schanke Funnemark.

Flest menn rapporterer

Av de som gir opplysninger i skattemeldingen om at de eier virtuelle eiendeler, er 85 prosent menn. Den største andelen av de som opplyser at de eier virtuelle eiendeler er under 30 år.

Det er første gang Skatteetaten ser at tapene er større enn gevinstene. Dette skyldes blant annet kursnedgang i 2022 og at vi ser et økt omfang av svindel som involverer virtuelle eiendeler. Har du blitt svindlet, har du rett på fradrag under visse forutsetninger. Du må ha gjort en reell investering i virtuelle eiendeler, og kunne dokumentere og sannsynliggjøre at denne er endelig tapt. Folk står selv ansvarlig for å gjøre en vurdering av kravet før de sender inn skattemeldingen.

Dette viser tallene fra skattemeldingen 2022:

48.150 personer rapporterte at de eide virtuelle eiendeler i 2022. I 2021 rapporterte 43.415 personer inn slike eiendeler.

Rapportert inntekt var på 3,20 milliarder kroner. Dette er en nedgang fra 10,19 milliarder i 2021.

Rapportert formue var på 7,94 milliarder kroner. Dette er en nedgang fra 23,20 milliarder i 2021.

Rapportert fradrag var på 3,50 milliarder kroner. Dette er en nedgang fra 3,82 milliarder i 2021.

Slik rapporterer du inn virtuelle eiendeler

Har du gevinst, inntekt, formue eller tap i virtuelle eiendeler som for eksempel kryptovaluta eller NFT, må du selv oppgi det i skattemeldingen. Slik gjør du det: Virtuelle eiendeler (kryptovaluta med mer)

Hvis du har solgt kryptovaluta med tap kan du få fradrag for det, men du må kunne dokumentere både inngangsverdien og salgsprisen så godt som mulig med for eksempel informasjon fra kryptobørsene. Her kan du lese mer om både skattereglene og blant annet tap ved svindel: Skatteregler - Virtuelle eiendeler - Skatteetaten

Det er viktig å passe på at det samlede resultat for alle transaksjoner totalt er meldt inn (gevinst/tap) – ikke bare totalt hvor mye kryptovaluta man eier.

I tre år etter innleveringsfristen har du mulighet til å endre opplysningene og levere skattemeldingen på nytt. Slik gjør du det: Endringsmelding for formues- og inntektsskatt for personlige skattepliktige - Skatteetaten 

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Skatteetaten

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Skatteetaten

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye