Flere rapporterer inn kryptovaluta i skattemeldingen
Flere rapporterer virtuelle eiendeler som kryptovaluta i skattemeldingen i år enn tidligere. For første gang er tapene større enn gevinstene.

De siste årene er flere tiltak iverksatt for å få eiere av virtuelle eiendeler til å føre opp disse i skattemeldingen. Antall personer som har gitt opplysninger økte fra 43.415 i 2021 til 48.150 i 2022, viser ferske tall. I 2020 var det bare 15.251 personer som rapporterte at de eide virtuelle eiendeler.
– Etterlevelsen er fortsatt for lav. Men vi har sett en gledelig bedring over tid, og at flere selv velger å rette de tidligere skattemeldingene sine. Husk at du har mulighet til å endre opplysningene og levere skattemeldingen på nytt i tre år etter innleveringsfristen dersom du har noe å rette opp, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Ønsker forhåndsutfylling
Skatteetaten arbeider bredt for å bedre etterlevelsen innen virtuelle eiendeler som kryptovaluta gjennom blant annet veiledning og kontroller, og vi ønsker å få tilgang til flere opplysninger om folks handler med slike verdier. I tillegg jobber Skatteetaten med tiltak for å forenkle innrapporteringen, og har blant gjort det lettere å fylle ut opplysninger om disse eiendelene i skattemeldingen. På sikt håper vi å få på plass delvis forhåndsutfylling av virtuelle eiendeler i skattemeldingen.
– Skatteetaten skal sikre at riktig skatt og avgift blir betalt til riktig tid. Vi har en god dialog med kryptovalutabransjen og er opptatt av å tilrettelegge for at de som eier virtuelle eiendeler rapporterer disse inn riktig. Noen vil imidlertid ikke etterleve, og vi gjennomfører derfor også kontroller på dette området. Så langt i år er det vedtatt endring av inntekt med 177 millioner kroner og vedtatt endring av formue med vel 600 millioner kroner, sier Schanke Funnemark.
Flest menn rapporterer
Av de som gir opplysninger i skattemeldingen om at de eier virtuelle eiendeler, er 85 prosent menn. Den største andelen av de som opplyser at de eier virtuelle eiendeler er under 30 år.
Det er første gang Skatteetaten ser at tapene er større enn gevinstene. Dette skyldes blant annet kursnedgang i 2022 og at vi ser et økt omfang av svindel som involverer virtuelle eiendeler. Har du blitt svindlet, har du rett på fradrag under visse forutsetninger. Du må ha gjort en reell investering i virtuelle eiendeler, og kunne dokumentere og sannsynliggjøre at denne er endelig tapt. Folk står selv ansvarlig for å gjøre en vurdering av kravet før de sender inn skattemeldingen.
Dette viser tallene fra skattemeldingen 2022:
48.150 personer rapporterte at de eide virtuelle eiendeler i 2022. I 2021 rapporterte 43.415 personer inn slike eiendeler.
Rapportert inntekt var på 3,20 milliarder kroner. Dette er en nedgang fra 10,19 milliarder i 2021.
Rapportert formue var på 7,94 milliarder kroner. Dette er en nedgang fra 23,20 milliarder i 2021.
Rapportert fradrag var på 3,50 milliarder kroner. Dette er en nedgang fra 3,82 milliarder i 2021.
Slik rapporterer du inn virtuelle eiendeler
Har du gevinst, inntekt, formue eller tap i virtuelle eiendeler som for eksempel kryptovaluta eller NFT, må du selv oppgi det i skattemeldingen. Slik gjør du det: Virtuelle eiendeler (kryptovaluta med mer)
Hvis du har solgt kryptovaluta med tap kan du få fradrag for det, men du må kunne dokumentere både inngangsverdien og salgsprisen så godt som mulig med for eksempel informasjon fra kryptobørsene. Her kan du lese mer om både skattereglene og blant annet tap ved svindel: Skatteregler - Virtuelle eiendeler - Skatteetaten
Det er viktig å passe på at det samlede resultat for alle transaksjoner totalt er meldt inn (gevinst/tap) – ikke bare totalt hvor mye kryptovaluta man eier.
I tre år etter innleveringsfristen har du mulighet til å endre opplysningene og levere skattemeldingen på nytt. Slik gjør du det: Endringsmelding for formues- og inntektsskatt for personlige skattepliktige - Skatteetaten
Nøkkelord
Kontakter
Christer GiljePressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noFølg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Under en uke til leveringsfristen går ut: Hvis du ikke har sjekket skattemeldingen, begynner du å få dårlig tid24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tall fra Skatteetaten viser at knappe 2,7 millioner har levert skattemeldingen og 1,3 millioner har fått skatteoppgjøret sitt. – Hvis du ikke har åpnet og sjekket skattemeldingen din, oppfordrer jeg deg på det sterkeste til å gjøre dette så snart som mulig, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Storkontroll av transportbransjen på Østlandet11.4.2025 14:35:29 CEST | Pressemelding
En tverretatlig kontroll i transportbransjen gjennomført av Skatteetaten, Statens vegvesen og politiet avdekket en rekke lovbrudd. Indikasjoner på skatteunndragelse, bruksforbud, førerkortbeslag og bøter var blant resultatene.
Alle skattemeldingene sendt ut – 1,1 millioner har allerede fått skatteoppgjøret sitt9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Skatteetaten har nå sendt ut alle skattemeldingene for inntektsåret 2024. 2,2 millioner har allerede levert skattemeldingen sin og 1,1 millioner har fått skatteoppgjøret sitt.
Betaler du eiendomsskatt? Da bør du sjekke skattemeldingen din3.4.2025 15:00:00 CEST | Pressemelding
Mange kommuner benytter Skatteetatens beregnede markedsverdi som grunnlag for eiendomsskatten. Hvis du mener at du betaler for mye i eiendomsskatt, kan du ha krav på å få markedsverdien på boligen din satt ned.
Over 54 000 oppgir at de eier kryptovaluta – dette er kommunene med flest kryptoeiere27.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Tall fra fjorårets skatteoppgjør viser at det stadig er flere som oppgir at de eier kryptovaluta. Samtidig er det store mørketall, og Skatteetaten setter i år inn tiltak for å få flere til å innrapportere krypto i skattemeldingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom