Heidelberg Materials

Heidelberg Materials lanserer sement som muliggjør betong uten nettoutslipp

Del
Etter flere år med utvikling og bygging nærmer karbonfangstprosjektet Brevik CCS seg ferdigstillelse. Når anlegget er i drift vil fabrikken i Brevik tilby unike sementprodukter som muliggjør betong med netto null CO2-utslipp.
Sementfabrikken i Brevik
Sementfabrikken i Brevik

I dag står sementindustrien for mellom 5–7 % av verdens CO2-utslipp. Karbonutslippet i sementproduksjonen har vært den største utfordringen med å bruke betong som byggemateriale. Resultatet av pionerprosjektet i Brevik er sement som muliggjør netto null CO2-utslipp i betongen.

Målet er å vise verden at sementindustrien og lignende prosesstunge industrier kan avkarbonisere sin produksjon og levere lavutslippsprodukter i stor skala.

Giv Brantenberg, General Manager i Heidelberg Materials Northern Europe mener at sementindustrien beviser at de mener alvor med sine miljøambisjoner.

– Det som startet som en visjonær ide blir nå realisert i Brevik: Verdens første karbonfangstanlegg i sementindustrien vil muliggjøre betong med null nettoutslipp i 2025. Dette imøtekommer vår industri sin største utfordring; klimagassutslippene.

Med det nye produktet «evoZero» har dermed offentlige og private aktører nå mulighet til å realisere betongkonstruksjoner med null nettoutslipp.

Langskip-prosjektet viktig
Brantenberg trekker frem det gode samarbeidet mellom industrien og myndighetene i Norge som det største suksesskriteriet.

– Dette er utvilsomt et omfattende og innovativt prosjekt og hadde ikke vært mulig uten godt samspill mellom ulike aktører i verdikjeden, og vi ønsker spesielt å trekke frem det langsiktige samarbeidet med myndighetene. Brevik CCS vil stå igjen i historien som det første, men ikke på langt nær det siste karbonfangstprosjektet for oss og vår industri.

Heidelberg Materials har flere CCS-prosjekter under utvikling i Europa og Nord-Amerika der erfaringene fra Brevik har hatt stor betydning i utviklingen av disse.

Store forventninger til de nye produktene
Når fabrikken har installert karbonfangstanlegget, vil fabrikken alene redusere Norges totale CO2-utslipp med om lag 1%. Dette viser hvor stor påvirkning karbonfangst vil ha, og derfor ønsker Heidelberg Materials allerede nå å informere kunder om produktene som vil komme som resultat av prosjektet. Ifølge den nåværende tidsplanen forventes det at evoZero kan leveres i løpet av 2025.

John Sunde, administrerende direktør i Heidelberg Materials Sement Norge er entusiastisk på veiene av selskapet.

– Prosjektet vil få store positiv påvirkning på bransjen. Dette er et paradigmeskifte for industrien og vi ser frem imot å jobbe med de mest framtidsrettede aktørene i byggemarkedet for å skape de beste og mest bærekraftige byggene fremover.

Om evoZero:

Gjennom å fordele (massebalansere) karbonutslippet som karbonfangst til det valgte sementproduktet fra Brevik kan man, i kombinasjon med karbonatisering* som skjer når sementen anvendes i betong, nå null nettoutslipp. Prosessen med fordeling av utslippsreduksjonen vil bli revidert av DNV.


Les mer på https://www.sement.heidelbergmaterials.no/no/evozero om Heidelberg Materials produkttilbud basert på CCS-satsningen i Brevik

*Betongens naturlige karbonatisering

Fakta:

  • Heidelberg Materials produserer sement fra fabrikkene Brevik og Kjøpsvik.
  • Når karbonfangstanlegget i Brevik er ferdig, vil fabrikken kunne tilby sementsortiment som muliggjør netto null CO2-utslipp i betongen.
  • Fabrikken vil årlig redusere 400 000 tonn CO2 och vil med det kutte utslippene tilsvarende 1% av Norges totale CO2-utslipp.
  • Ifølge den nåværende tidsplanen forventes det at evoZero kan leveres i løpet av 2025.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sementfabrikken i Brevik
Sementfabrikken i Brevik
Last ned bilde
Sementfabrikken i Brevik
Sementfabrikken i Brevik
Last ned bilde
Sementfabrikken i Brevik
Sementfabrikken i Brevik
Last ned bilde
Brevik CCS nærmer seg ferdigstillelse
Brevik CCS nærmer seg ferdigstillelse
Last ned bilde
Giv Brantenberg, General Manager i Heidelberg Materials Northern Europe
Giv Brantenberg, General Manager i Heidelberg Materials Northern Europe
Last ned bilde
John Sunde, administrerende direktør i Heidelberg Materials Sement Norge
John Sunde, administrerende direktør i Heidelberg Materials Sement Norge
Last ned bilde

Om Heidelberg Materials

Heidelberg Materials
Heidelberg Materials
Lilleakerveien 2A
0283 Oslo

https://www.hm-ne.com/en

Heidelberg Materials er en av verdens største produsenter av tunge byggematerialer. Vi er markedsledende innen sement, pukk, og betong, og tilbyr byggevarer og løsninger i hele verdikjeden. Konsernet har virksomhet i mer enn 50 land med over 51 000 medarbeidere på nærmere 3000 steder.

Følg pressemeldinger fra Heidelberg Materials

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Heidelberg Materials på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Heidelberg Materials

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye