Forsvaret

Sjøforsvaret gjennomfører kriseøvelse utenfor Harstad

Del

I dag, tirsdag 28. november, gjennomfører Sjøforsvaret en kriseøvelse utenfor Harstad. 

KNM Utstein under operasjon tidligere i høst.
KNM Utstein under operasjon tidligere i høst. Foto: Royal Navy

Scenarioet er at vi har mistet forbindelse med en ubåt. Flere fartøy og sivile samarbeidspartnere vil være involvert i søk og redning. Øvelsen er en del av Marinens årlige flåteøvelse, “Flotex”. 

– Vi trener jevnlig krisehåndtering. Målet med denne øvelsen er å sørge for at rutinene våre fungerer både internt og i samhandling med andre aktører. På den måten sørger vi for at alle som har en rolle å fylle kan reagere effektivt om en reell krise oppstår, sier sjef Marinen flaggkommandør Trond Gimmingsrud.

Kontakter

Fakta om Ula-klassen

  • Ula-klassen gjør det mulig for Sjøforsvaret å operere i hele det maritime domenet. Fartøyene kan operere skjult under vannoverflaten over lengre tid. 

  • Sjøforsvaret har i dag seks ubåter:
    KNM Ula, KNM Utsira, KNM Utstein, KNM Utvær, KNM Uthaug og KNM Uredd

  • Besetninger består av minimum 21 personer

  • Fartøyene er 59 m lang, 5,4 m bred  og 4,6 m dyp

  • Ula-klassen veier 1040 tonn på overflaten og 1150 tonn neddykket

  • De har en toppfart på 10 knop på overflaten og 20+ neddykket

Om Forsvaret

På oppdrag frå politikarane løyser Forsvaret ei rekkje oppdrag for å halde Noreg trygt. Forsvaret er det sterkaste verkemiddelet norske styresmakter har. Politikarane har bede Forsvaret om å løyse fleire oppgåver på vegner av samfunnet. Vi har samanfatta oppgåvene våre i fem hovudoppdrag:

  1. Forsvare Noreg og Noregs allierte
  2. Overvake og drive etterretning
  3. Trygge grensene og sikre handlefridom for politikarane
  4. Samarbeide internasjonalt
  5. Støtte det sivile Noreg

Følg pressemeldinger fra Forsvaret

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvaret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forsvaret

Norsk brigader og lege valgt til lederverv i NATO21.6.2024 13:26:05 CEST | Pressemelding

Sanitetssjefen i Forsvaret, brigader Petter Iversen er valgt som påtroppende komiteleder for sanitetssjefene i NATO (Chair for The Committee of the Chiefs of Military Medical Services in NATO (COMEDS)). Valget ble i dag godkjent av Militærkomiteen (MC) i NATO . -Det er en stor anerkjennelse for Forsvaret og brigader Petter Iversen at NATO har gitt han denne tilliten, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen. -Jeg er trygg på at Forsvaret og Norge vil leve opp til forventningene.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye