Den Norske Opera & Ballett

Nøtteknekkeren for fulle hus

Del

Aldri før skal så mange se Nøtteknekkeren i Operaen før jul.

Nasjonalballettens Nøtteknekkeren har sesongpremiere i Operaen 1. desember. Foto: Erik Berg
Nasjonalballettens Nøtteknekkeren har sesongpremiere i Operaen 1. desember. Foto: Erik Berg

Flere enn 775.000 har sett Nasjonalballettens juleballett siden norgespremieren i 1965. I år settes ny rekord: 22 nær utsolgte forestillinger av Nøtteknekkeren venter – og rundt 220 dansere, sangere og orkestermusikere er med i årets oppsetning, med sesongpremiere 1. desember. 

Nøtteknekkeren er mer enn en førjulstradisjon: Hvert år er det noen i salen som opplever ballett eller klassisk musikk for aller første gang, og hvert år er det dansere som får bryne seg på nye roller, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen. 

Blant aktørene på scenen er det flere som gjør sin debut på Hovedscenen: Nasjonalballettens dansere deler scene med elever fra Ballettskolen, som alle tolker et mylder av roller – fra prinsen, Lille og Store Clara og rotter til vafler med rømme. 

Eventyr i Christiania 

Hver jul danses Nøtteknekkeren ved balletthus i store deler av verden. Historien baserer seg på E.T.A. Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren og Musekongen», og i Nasjonalballettens oppsetning fra 2016 er handlingen lagt til Christiania i 1905. Koreografien står tidligere Nasjonalballett-solist Kaloyan Boyadjiev for.

Hele sju besetninger bytter på de voksne hovedrollene. Rollen som Clara danses av Melissa Hough, Whitney Jensen, Yolanda Correa, Grete Sofie Borud Nybakken, Youngseo Ko, Daniela Cabrera og Sonia Vinograd. 

Som nøtteknekkerprinsen ser vi Douwe Dekkers, Ricardo Castellanos, Vasilii Tkachenko, Jonathan Olofsson, Shaakir Muhammad, Lucas Lima og Martin Dauchez

Rollen som Lille Clara deles mellom Miyu Avdal Shinozaki (15) og Jonette Kleppe-Jørgensen (15). 

Operaens barnekor er med, og Operaorkestret spiller Tsjajkovskijs musikk under ledelse av Kevin Rhodes/Per Kristian Skalstad

I 2020 ble Nøtteknekkeren filmet og vist av NRK, da operahuset var pandemistengt. Filmversjonen ligger tilgjengelig for strømming på NRK TV

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, intervjuavtaler og anmelderbilletter, vennligst kontakt:

Lenker

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye