WWF Verdens naturfond

– Spikeren i kista for Norges omdømme

Del

Regjeringspartiene Ap og Sp er enige med H og Frp om å gå videre med gruvedrift på havbunnen. WWF Verdens naturfond kaller beslutningen for den største skampletten i norsk havforvaltningshistorie i moderne tid og spikeren i kista for Norges omdømme som en ansvarlig havnasjon.

Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, reagerer sterkt på at det er enighet om å gå videre med gruvedridt på havbunnen.
Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, reagerer sterkt på at det er enighet om å gå videre med gruvedridt på havbunnen. Foto: Elin Eike Worren

– Dette er den største skampletten i norsk havforvaltningshistorie i moderne tid og spikeren i kista for Norges omdømme som en ansvarlig havnasjon. At regjeringen og deler av opposisjonen nå er enige om å gå videre med gruvedrift på havbunnen mot alle faglige råd og med en konsekvensutredning som har fått slakt fra alle hold, er ikke mindre enn en skandale, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur. 

I juni gikk regjeringen inn for å åpne havområder på størrelse med Stortbritannia for gruvedrift. Regjeringens stortingsmelding ble møtt med knusende kritikk fra flere hold og vakte oppsikt langt utover Norges grenser. Miljødirektoratet sa blant annet at det ikke var juridisk grunnlag for åpning på grunn av store kunnskapsmangler. Det samme sier en juridisk utredning utført av Wikborg Rein på bestilling fra WWF. Lederen av ekspertgruppa til Havpanelet, Peter Haugan, kalte åpningen en «varslet katastrofe».  

– Dyphavet er verdens største karbonlager og vår siste urørte villmark, med et unikt dyreliv og viktige leveområder som ikke finnes andre steder på jorda. Å forhaste seg med åpningsprosessen og tillate en potensielt ødeleggende industri uten å tette de store kunnskapshullene kan få katastrofale konsekvenser, sier Andaur og legger til:  

– Internasjonalt prøver vi å fremstå som et fyrtårn for natur og klima, men på hjemmebane overkjører vi fagkunnskapen og ofrer natur for kortsiktig profitt. Denne beslutningen vil bli lagt merke til langt utenfor Norges grenser og skape sterke reaksjoner. I dag er det flaut å være norsk. 

– Det lille lysglimtet er at miljøkunnskap skal sammenstilles før utvinning eventuelt skjer. Det betyr et nytt reelt stoppunkt og at Stortinget kan si nei. Det er tydelig at vi er langt fra å ha nok kunnskap om konsekvensene gruvedrift på havbunnen kan få både for dyreliv og de sårbare økosystemene i dyphavet. Derfor er det eneste ansvarlige å gå for et moratorium, sier Andaur. 

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.

Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye