BankID BankAxept

Black Week: Handlet mindre enn i fjor

Del

I fjor handlet nordmenn varer for 2,4 milliarder kroner i fysiske butikker på Black Friday. I år brukte vi bare 2,3 milliarder.  – Vi handler fortsatt mye mer enn ellers, så Black Week holder stand som høytid for handelen, sier Anita Frantzen, leder for kort og verdiøkendetjenester i BankAxept.

Black Week-tilbud
TILBUD: Black Week lokker med nye tilbud hver dag. Mandag og tirsdag ga nye handelsrekorder i år. BankID BankAxept

Totalt forbruk for hele uka i fjor, inkludert dagligvarer og tjenester, var på 12,5 milliarder kroner. I år ble totalhandelen på 12,1 milliarder, en nedgang på 3 prosent.

– Selv om varehandelen gikk litt ned i år, ser vi at handelsvolumet lå høyere enn i fjor både mandag og tirsdag, sier Frantzen.

Ser vi på en tilfeldig uke i september, er forbruket 17 prosent høyere for Black Week.

Klær, godlukt og elektronikk

Mange har nok kjøpt julegavene denne uka:

– Det går spesielt unna med klær, sko og tilbehør, parfymeri og elektronikk  – så da blir det nok mye klesplagg, godlukt og elektronikk under juletreet i år, sier Frantzen.

Vanligvis utgjør dagligvarehandel 40 prosent av handelsvolumet, men under Black Week handler vi mye annet, og andelen går ned til 30 prosent.

Økning i handel mandag og tirsdag

Fredagen er fortsatt toppdag for handelen, men tendensen i år er at handelen sprer seg jevnere gjennom uken. Både mandag og tirsdag ble det handlet for mer enn i fjor.

På Black Friday handler vi mest mellom klokken 15 og 16. 

Fordelt på bransjer Black Friday handlet vi mest klær og sko mellom klokken 12 og 13, mens møbler lå på topp mellom klokken 13 og 14 og elektronikk mellom klokken 14 og 15. Dagligvarehandel gjør at det største volumet handles mellom klokken 15 og 16.

Bransjer (Black Week 2023 vs 2022)

  • Klær, sko og tilbehør: -5 prosent
  • Elektronikk og hvitevarer: +1 prosent
  • Sport og fritid: -10 prosent
  • Parfymeri: +27 prosent

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Totalt forbruk
Totalt forbruk under Black Week, varer og tjenester
Last ned bilde
Anita Frantzen
Anita Frantzen, leder for kort og veridøkende tjenester i BankAxept.
Last ned bilde

Om oss

BankID og BankAxept er Norges mest brukte tjenester innen ID og betaling. Denne infrastrukturen som eies av banker i Norge leverer trygg og enkel betaling og innlogging for hele Norge, og andre verdiøkende tjenester som kjenn-din-kunde med Kundesjekk og Kontakttjenester i butikk.

BankAxept er Norges desidert mest brukte og kostnadseffektive betalingssystem. BankAxept har gjort Norge til verdens mest kontantløse samfunn og håndterer over 80 prosent av alle korttransaksjoner i fysisk handel. Nesten 9 av 10 betalinger skjer med tæpping av kortet. Butikkene foretrekker BankAxept på grunn av pris, stabilitet, sikkerhet og raskt oppgjør.

4,4 millioner nordmenn har BankID som brukes til alt fra nettbank, offentlige tjenester og private tjenester innenfor mange bransjer. BankID gir trygg og enkel identifisering og signering på nett, og brukes nær 1 milliard ganger i løpet av et år.

Følg pressemeldinger fra BankID BankAxept

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BankID BankAxept på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BankID BankAxept

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye