– Nå kan jeg endelig sove
CARE-ansatte i Gaza møter våpenhvilen med håp om at noe av folks verdighet kan tas tilbake – i alle fall midlertidig.

– Jeg har nesten ikke ord for hvor viktig denne våpenhvilen er. Det er et enormt behov for absolutt alt: mat, vann, medisiner og tilgang til helsehjelp. Disse fire dagene gjør det mulig å redde liv, å gi noe av verdigheten tilbake til mennesker som har måttet gjennomleve en skrekkfilm de siste ukene, sier Hilde Sofie Pettersen, leder for kommunikasjon og samfunn i CARE Norge.
Hiba Tibi, landdirektør i CARE for Gaza og Vestbredden, forteller at folk på Gazastripen tar imot våpenhvilen med blandede følelser.
– Mange vil gjerne forsøke å gjenoppta noe som likner et normalt liv. Flyangrepene har vært konstante i 47 dager. En av kollegaene mine sa at nå kan jeg endelig sove natten igjennom, sier Tibi, som selv befinner seg i Ramallah.
Hun er bekymret for at folk skal bevege seg nordover på Gazastripen for så å bli fanget i kryssilden dersom våpenhvilen brytes, eller når den er over.
– Noen av de jeg har snakket med håper at de kan dra nordover for å undersøke husene sine. Dessverre tror vi det blir veldig vanskelig. Det er hardt. Mange er savnet. Mange er begravet under ruinene. Enkelte har håpet å reise tilbake for å hente frem likene som ligger i ruinene, og gi dem en skikkelig begravelse, sier Tibi.
Våpenhvilen innebærer at 200 lastebiler med nødhjelp skal få slippe inn på Gaza hver dag. Det er et viktig bidrag til å redde liv, men ikke nok, påpeker Pettersen.
– Gaza var avhengig av nødhjelp også før denne krigen. For 47 uker siden kom det 400-500 lastebiler inn til Gaza daglig, og 80 prosent av innbyggerne var avhengig av en eller annen form for humanitær bistand for å klare seg. Og nå er behovene så utrolig prekære, og mye infrastruktur er ødelagt, sier hun.
CAREs ansatte i Gaza og på Vestbredden er klare på at våpenhvilen uansett vil gjøre en viktig forskjell.
– Det gjør at det blir mulig å få ut nødhjelp til i alle fall noen av de mange som trenger det. I tillegg gjør våpenhvilen at hjelpen kan distribueres på en tryggere og mer organisert måte enn det som er mulig når det er konstant fare for nye angrep, sier Tibi.
Hun forteller at det også er stort behov for telt og tepper på Gazastripen nå.
– Vi er spente på hva de neste dagene bringer med seg, og hvor mye hjelp som faktisk kommer frem. Så håper vi så inderlig at en lengre våpenhvile og fred snart følger, sier hun.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noBilder


Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
CARE i Myanmar: – Vi må gjenoppbygge tryggheten25.4.2025 13:55:12 CEST | Pressemelding
En måned etter jordskjelvet viser en ny analyse fra CARE at kvinner utgjør flertallet av de som er hardest rammet.
Nok et dødelig angrep i Ukraina24.4.2025 14:30:13 CEST | Pressemelding
– Vi er vitner til nye angrep omtrent hver natt, sier CARE-ansatte i Ukraina.
CARE skalerer opp jordskjelvrespons i Myanmar11.4.2025 15:24:47 CEST | Pressemelding
– Lidelsene er enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
CARE og Norad med ny avtale for kvinners rettigheter globalt8.4.2025 10:39:37 CEST | Pressemelding
Over de neste fem årene skal 500 millioner kroner brukes til å fremme likestilling i land som Afghanistan, Burundi, Mali, Myanmar og Niger. – Kvinners rettigheter møter tilbakeslag verden over. Derfor er denne avtalen spesielt viktig nå, sier Kaj-Martin Georgsen.
Nødhjelp deles ut mens dødstallene stiger i Myanmar4.4.2025 13:11:05 CEST | Pressemelding
De katastrofale følgene av jordskjelvet blir tydeligere for hver time som går, forteller CARE i Myanmar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom