CARE

– Nå kan jeg endelig sove

Del

CARE-ansatte i Gaza møter våpenhvilen med håp om at noe av folks verdighet kan tas tilbake – i alle fall midlertidig.

– Jeg har nesten ikke ord for hvor viktig denne våpenhvilen er. Det er et enormt behov for absolutt alt: mat, vann, medisiner og tilgang til helsehjelp. Disse fire dagene gjør det mulig å redde liv, å gi noe av verdigheten tilbake til mennesker som har måttet gjennomleve en skrekkfilm de siste ukene, sier Hilde Sofie Pettersen, leder for kommunikasjon og samfunn i CARE Norge.

Hiba Tibi, landdirektør i CARE for Gaza og Vestbredden, forteller at folk på Gazastripen tar imot våpenhvilen med blandede følelser.

– Mange vil gjerne forsøke å gjenoppta noe som likner et normalt liv. Flyangrepene har vært konstante i 47 dager. En av kollegaene mine sa at nå kan jeg endelig sove natten igjennom, sier Tibi, som selv befinner seg i Ramallah.

Hun er bekymret for at folk skal bevege seg nordover på Gazastripen for så å bli fanget i kryssilden dersom våpenhvilen brytes, eller når den er over.

– Noen av de jeg har snakket med håper at de kan dra nordover for å undersøke husene sine. Dessverre tror vi det blir veldig vanskelig. Det er hardt. Mange er savnet. Mange er begravet under ruinene. Enkelte har håpet å reise tilbake for å hente frem likene som ligger i ruinene, og gi dem en skikkelig begravelse, sier Tibi.

Våpenhvilen innebærer at 200 lastebiler med nødhjelp skal få slippe inn på Gaza hver dag. Det er et viktig bidrag til å redde liv, men ikke nok, påpeker Pettersen.

– Gaza var avhengig av nødhjelp også før denne krigen. For 47 uker siden kom det 400-500 lastebiler inn til Gaza daglig, og 80 prosent av innbyggerne var avhengig av en eller annen form for humanitær bistand for å klare seg. Og nå er behovene så utrolig prekære, og mye infrastruktur er ødelagt, sier hun.

CAREs ansatte i Gaza og på Vestbredden er klare på at våpenhvilen uansett vil gjøre en viktig forskjell.

– Det gjør at det blir mulig å få ut nødhjelp til i alle fall noen av de mange som trenger det. I tillegg gjør våpenhvilen at hjelpen kan distribueres på en tryggere og mer organisert måte enn det som er mulig når det er konstant fare for nye angrep, sier Tibi.

Hun forteller at det også er stort behov for telt og tepper på Gazastripen nå.

– Vi er spente på hva de neste dagene bringer med seg, og hvor mye hjelp som faktisk kommer frem. Så håper vi så inderlig at en lengre våpenhvile og fred snart følger, sier hun.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hiba Tibi leder CAREs arbeid på Gaza fra Ramallah
Hiba Tibi leder CAREs arbeid på Gaza fra Ramallah
Last ned bilde
– Viktig, men ikke nok, sier Hilde Sofie Pettersen om nødhjelpen som får slippe inn i Gaza under våpenhvilen. Hun er kommunikasjonssjef i CARE Norge.
– Viktig, men ikke nok, sier Hilde Sofie Pettersen om nødhjelpen som får slippe inn i Gaza under våpenhvilen. Hun er kommunikasjonssjef i CARE Norge.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye