Rørosmeieriet sikter mot eliteserien med Røros Smør™ og Røros Rømme™
- Vi er stolte av å kunngjøre at vi i dag starter arbeidet med å søke om Beskyttet betegnelse for Røros Smør og Røros Rømme. Slik sikrer vi Røros sin matarv for fremtidige generasjoner. Det handler om respekt for fortiden og forpliktelse til fremtiden, sa Trond Vilhelm Lund, Meieribestyrer i Rørosmeieriet på Røros i dag.
![Rørosmeieriet søker om beskyttet betegnelse på Røros Smør og Røros Rømme. T.v meieribestyrer Trond Vilhelm Lund Rørosmeieriet. T.h Hilde Myhren, Marked- og opplevelsesleder Rørosmeieriet.](/data/images/public/9442021/18024970/ea35534d-7955-4466-b259-75b88a99a4df-w_720.jpg)
Rørosmeieriet slapp nyheten om at de ønsker å søke om å få enda to produkter inn i merkeordningen Beskyttede betegnelser under en samling med trønderske lokalmatprodusenter. Rørosmeieriet var den første til å oppnå dette sterke juridiske vernet for Tjukkmjølk fra Røros i 2004.
- Det er viktig å heie fram et enestående arbeid for å bevare heltene i Trøndersk matarv, noe Rørosmeieriet gjør når de nå går for beskyttet betegnelse på Røros Smør™ og Røros Rømme™ , sier adm. dir. Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
Røros Rømme™ er ekte håndverk
Den gode smaken på Røros Rømme™ kommer av at den får tid til å modnes ved at den syrnes lenge. Det gjør Røros Rømme™ ekstra smakfull og gir den en fløyelsmyk konsistens. Røros Rømme™ tar lenger tid å lage enn andre typer rømme, fordi Rørosmeieriet tar vare på håndverkstradisjoner.
Røros Smør™ med "dråppåa og nåen saltkoinn"
Rørosmeieriet hentet den tradisjonsrike smøroppskriften fra Ingrid Skancke i Djupsjølia ved Røros. Hun beskrev det perfekte smøret som: «Smøret ska vårrå åpent med dråppåa og nåen saltkoinn». For å lage Røros Smør™, syrnes først fløten over lang tid til rømme før den deretter kjernes til smør og tørrsaltes med norsk, uraffinert havsalt.
Bygger tillit med garantert kvalitet.
Beskyttede betegnelser er både en anerkjennelse av produktets kvalitet og opprinnelse, og en beskyttelse av de unike produksjonsmetodene og de lokale råvareren. Den offentlige merkeordningen dokumenterer sammenhengen mellom sted, råvare, oppskrift og tradisjon. Produktene som bære Beskyttet betegnelse er verdsatt av generasjoner og viktig å bevare som en del av Norges matarv.
Nøkkelord
Kontakter
Trond Vilhelm Lund
Meieribestyrer
T: 99 10 77 31
@: trond.lund@rorosmeieriet.no
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
![Rørosmeieriet søker om beskyttet betegnelse på Røros Smør og Røros Rømme. T.v meieribestyrer Trond Vilhelm Lund Rørosmeieriet. T.h Hilde Myhren, Marked- og opplevelsesleder Rørosmeieriet.](/data/images/public/9442021/18024970/ea35534d-7955-4466-b259-75b88a99a4df-w_240.jpg)
![Røros Smør har til og med en egen "smørhøvel"](/data/images/public/9442021/18024970/9aba5fad-ef44-428e-b111-b3c83794c6aa-w_240.jpg)
![Rørosmeieriet søker om beskyttet betegnelse på Røros Smør og Røros Rømme. T.v meieribestyrer Trond Vilhelm Lund Rørosmeieriet. T.h Hilde Myhren, Marked- og opplevelsesleder Rørosmeieriet.](/data/images/public/9442021/18024970/8507ad78-36a5-4500-ada6-b39204cd57a0-w_240.jpg)
Lenker
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Lofotens unike lammekjøtt får internasjonal geografisk beskyttelse2.7.2024 22:01:16 CEST | Pressemelding
"Denne milepælen markerer en ny æra for Lofotlam og setter Lofoten på kartet som en leverandør av lammekjøtt i verdensklasse til det europeiske markedet. Gratulerer til alle involverte! ", sier adm.dir Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
Fjellam frå Ryfylke fikk prestisjefylt og historisk anerkjenning27.6.2024 11:18:03 CEST | Pressemelding
"Dette er ein historisk milepæl! Eg er stolt over å kunngjere at Fjellam frå Ryfylke no har status som Beskytta geografisk nemning. Det er første gong eit produkt frå Ryfylke får denne anerkjenninga", sa landbruks- og matminister Pollestad under opninga av Gladmatfestivalen i Stavanger.
Lokalmat med en smak av norsk natur og skog17.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
«Her er det alt på plass - farge, lukt, konsistens og ikke minst – smak! Disse bærproduktene smaker virkelig av norsk natur og skog», sa statsforvalter Knut Storberget under tildelingen av Spesialitet til Ebbas Matgleder på Statens Hus på fredag 14. juni.
Hederspris til institusjon på Torshov15.5.2024 13:05:51 CEST | Pressemelding
- Med 120 år på baken og et omdømme de fleste i kjøttbransjen kan misunne, går årets hederspris til pølsemakermester Alf Strøm-Larsen AS fra Torshov i Oslo, sa adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Stiftelsen Norsk Mats hederspris på Ambassaden i Oslo.
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom