Skraper du ikke frontruta kan lappen ryke
Slurver du med iskrapingen eller kjører med dugg på rutene, risikerer du førerkortbeslag. - Verre er det at du kan kjøre ned noen som er ute og går eller sykler, advarer NAF.

Vi er inne i den tiden av året der isen legger seg på bilrutene om natta. Vekslende vær kan også gi skikkelig stålis på rutene. Da er det viktig å ha riktig utstyr og bruke tid på å få rutene fri for is.
- Jeg ser svært ofte bilister som ikke er flinke nok til å skrape rutene før de kjører. Det er ikke bra i det hele tatt fordi vi helt avhengige av å se omgivelsene godt når vi kjører bil, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF. - Så mye som 90 prosent av det du henter inn av informasjon når du kjører, får du gjennoms synet. Da sier det seg selv at det å kjøre uten å ha tilstrekkelig sikt er svært farlig.
NAF mener bilistene må bli flinkere til å skrape rutene før de kjører bil.
- Hvert år ser vi oppslag der politiet stopper bilister som ikke har god nok sikt fordi det er is, snø eller dugg på rutene. Det tar noen få minutter å skrape vekk isen eller å fjerne dugg fra rutene, og blir du stoppet kan du i ytterste konsekvens miste førerkortet. Det som bør bekymre mest er likevel at du kjører av gårde uten å egentlig se hva som er foran eller på sidene av bilen, sier Svendsen
Bruk forvarming av bilen
De fleste moderne biler har mulighet for å forvarme kupeen. På den måten kan bilen gjøre jobben for deg. Forvarming kan tidsinnstilles kvelden i forveien eller du kan skru den på mens du drikker morgenkaffen.
- Det handler om å gå inn i en app og starte oppvarmingen. Ikke bare kommer du til en bil med rene ruter, du kommer også til en varm bil. Kjører du elbil vil den i mange tilfeller også forvarme batteriet for deg. Det betyr mindre slitasje og økt rekkevidde, sier NAF-rådgiveren. - Det samme gjelder om du har en dieselbil. Motoren blir varmet opp og du får lavere drivstofforbruk og mindre slitasje på motoren, fortsetter Svendsen.
Isskrape og kost er obligatorisk i vinterhalvåret
Det er viktig å ha en god isskrape i bilen uansett om bilen din har mulighet for forvarming eller ikke.
- Du må ikke ha en fancy isskrape med ulike funksjoner. Det holder med en enkel isskrape, sier Jan Harry Svendsen. - Et lurt tips for å unngå at du lager riper i ruta når du skraper er å holde ruten ren for skitt, fortsetter han. For å fjerne dugg bruker du bilens defroster. Har bilen din oppvarmet frontrute er dette en god ting å bruke den på.
- Fjerner du snø og is fra mattene gjennom vinteren, og banker av deg på føttene før du setter deg inn i bilen reduserer du duggdannelsen inne i bilen. Dugg er fukt som fordamper. Har du våte matter, øker faren for dugg på innsiden av rutene, sier Svendsen.
NAF minner også om at man heller ikke må glemme å gjøre rent bilens utvendige speil.
- Sikkerhet handler om god sikt og sidespeilene er viktige for sikten bakover når du kjører, og når du skal parkere. Gjør det til en regel at du også fjerner snø og is fra speilene før du kjører. Mange nye biler har oppvarmede speil. Skru på varmetrådene før du begynner å skrape og koste bilen, rådgir Svendsen
Har det snødd gjennom natten eller man kommer til en bil full av snø, må man også fjerne all snøen før man kjører.
- Snø som ligger på taket kan skli fremover om du bremser. Da ser du ikke mye, og vindusviskerne er sjanseløse i en slik situasjon. Det er rett og slett ordentlig farlig, avslutter Jan Harry Svendsen.
Kontakter
Jan Harry SvendsenRådgiver
Tel:+47 934 47 754janharry.svendsen@naf.noOm oss
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Dette må du vite om trafikkbøter i Norge og utlandet i sommer8.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Trafikkbøtene i Norge er på et rekordhøyt nivå. Flere land i Europa krever oblat for å kjøre på motorveier eller inn i byer. Med rådene fra NAF unngår du bøter i Norge og utlandet i sommer.
NAF: - Kjør helt frem i begge kjørefelt ved fletting3.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommer er tid for bilferie og veiarbeid. Fletter du riktig der det er veiarbeid, bidrar du til bedre trafikkflyt og kortere køer. - Veldig mange legger seg inn med en gang de ser skilt om fletting. Det er feil. Kjør helt frem til der feltene går sammen, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.
NAF: 10 biltur-tips til sommerferien2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Syv av ti nordmenn legger sommerferien til eget land. - Det er mange perler å besøke med bilen, bobilen eller motorsykkelen. Her er mine ti tips til fine turer på hjul i sommer, sier Per Roger Lauritzen, veibokredaktør i NAF.
NAF MC: - Nå må motorsyklistene skjerpe seg1.7.2025 11:01:13 CEST | Pressemelding
Juni ble nok en måned med nedslående ulykkestall for motorsyklister. Så langt i år har 12 motorsyklister omkommet på norske veier. - Vi må ta inn over oss at vi er en utsatt trafikantgruppe og kjøre deretter, sier leder i NAF MC, Jan Harry Svendsen.
Økte bilavgifter vil ramme barnefamiliene og distriktene hardest30.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
To av tre svarer at de vil bli negativt påvirket av økte bilavgifter, viser NAFs Trafikantbarometer 2025. – Jo flere barn, og jo mer usentralt folk bor, dess større er andelen som sier at økte bilavgifter vil ramme dem, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom