Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Halvparten av alle nordmenn spiser fortsatt matpakke

Del

Den tradisjonelle norske matpakken står fortsatt sterkt blant oss nordmenn. Omtrent halvparten har jevnlig med seg matpakke, og favorittpålegget er gulost.

Gulost er det mest populære pålegget i matpakken.
Gulost er det mest populære pålegget i matpakken. Foto: Melk.no

En nylig undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at matpakken fortsatt er populær blant studenter og arbeidstakere i Norge. Halvparten av denne gruppen har altså med seg matpakke, og topp tre favorittpålegg er gulost, egg og makrell i tomat.

Ernæringsrådgiveren i Melk.no sier det er fint at matpakketradisjonen fortsatt holder seg, og er heller ikke overrasket over at gulosten fortsatt er en matpakkefavoritt.

– Gulost er både godt og sunt som hverdagsmat og en god kilde til kalsium, proteiner og B-vitaminer, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver (Melk.no).

Et sunt og billigere alternativ

– En matpakke som inneholder for eksempel grovbrødskiver, gulost, egg, pålegg av fisk, magert kjøttpålegg, frukt og bær vil sikre at vi får i oss mange av de viktigste næringsstoffene vi trenger i løpet av en dag. Sånn sett er matpakken et godt alternativ til mer usunne alternativer man ellers kan få kjøpt på farta. Langt billigere er det nok også, avslutter Glemminge Arnesen.

 

Fakta//

Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i uke 21 2023 754 intervjuer.

Omtrent halvparten av studenter/arbeidstagere har jevnlig med seg matpakke

 • Favorittpålegget deres (hvis man bare kunne valgt ett pålegg å ha på matpakken hvilket skulle det vært)
  • Topp 3 er: Gulost (25 %), egg (11 %) og makrell i tomat (10 %) – fokuset kan være på at dette er alle tre sunne smarte pålegg som gir oss viktige næringsstoffer
  • Deretter kommer brunost (8 %), kjøttpålegg (8 %) og leverpostei (7 %)

De som har med seg matpakke blant 18+ fikk spørsmålet: «Hvis du bare kunne valgt ett pålegg du kunne hatt på brødmaten i matpakken, hvilket skulle det vært»? Så fikk de følgende liste å velge blant.

 1. Kokt skinke, hamburgerrygg og servelat
 2. Salami
 3. Kylling-/kalkunpålegg
 4. Annet kjøttpålegg
 5. Leverpostei
 6. Egg
 7. Makrell i tomat
 8. Kaviar
 9. Annet fiskepålegg (laks, fiskekaker o.l.)
 10. Gulost
 11. Brunost
 12. Smøreost
 13. Annet ostepålegg
 14. Syltetøy
 15. Sjokoladepålegg, nøttepålegg o.l.
 16. Frukt, salat, grønnsaker brukt som pålegg
 17. Annet: SKRIV INN
 18. Vet ikke

Kontakter

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye