Nils Chr. Stenseth mottar prestisjefylt pris i Monaco
Det er en stor ære at professor Nils Chr. Stenseth fra Universitetet i Oslo, blir tildelt "The Prins Albert I Grand Medal Science Section" fra the Oceanographic Institute i Monaco den 22. november 2023. Denne prestisjefylte prisen anerkjenner hans fremragende bidrag til fagområdene økologi, teoretisk- og evolusjonsbiologi, samt global endringsbiologi.
The Prince Albert I Grand Medal Science Section 2023
The Prince Albert I Grand Medal er den mest prestisjefylte prisen som tildeles av Oceanographic Institute. Hvert år belønnes de mest fremtredende internasjonale navnene innenfor den marine verdenen på vitenskapelige og formidlende nivåer. Prisen er en medalje i gylden bronse med preget profil av Prins Albert I, en pioner innen moderne oseanografi og grunnleggeren av instituttet.
Det er en stor ære at professor Nils Chr. Stenseth blir tildelt "The Prins Albert I Grand Medal, Science Section 2023" fra the Oceanographic Institute i Monaco. Denne prestisjefylte prisen anerkjenner hans fremragende bidrag til fagområdene økologi, teoretisk og evolusjonsbiologi, samt global endringsbiologi.
Anerkjennelse for sin livslange innsats innenfor havvitenskapen
Professor Stenseths arbeid med å integrere ulike underdisipliner for å adressere grunnleggende biologiske og miljømessige spørsmål har fremmet vår forståelse av kompleksitetene i vårt marine system og konsekvensene av klimaendringer på planeten vår. Hans enestående kunnskap om vitenskapelig teori og data, kombinert med hans evne til å integrere tilsynelatende forskjellige forskningsfelt, har ført til nyskapende innsikt innenfor marin økologi og evolusjonsbiologi.
Professor Stenseths forskning på pest og infeksjonssykdommer har også bidratt betydelig til global helse. Hans arbeid med å forstå smittespredning og dens innvirkning på menneskelige populasjoner har belyst betydningen av miljøforhold i spredningen av sykdommer. Hans dedikasjon til vitenskap og dets omfattende samfunnsmessige betydning har vært avgjørende for å fremme beskyttelse og bevaring av våre hav og det livet de støtter.
Ved å motta denne prisen, blir professor Stenseth en del av en kunnskapsrik gruppe marine forskere, som har blitt anerkjent for sin livslange innsats innenfor havvitenskapen. Denne prisen sier noe om hans unike bidrag til feltet marin økologi og evolusjonsbiologi, samt hans enestående evne til å formidle viktig vitenskapen i offentligheten.
Professor Stenseth mener at å være forsker ikke bare handler om kunnskap og oppdagelser, men også om å stå opp for betydningen av solid vitenskap og diskutere dens omfattende samfunnsmessige implikasjoner - noe han forfølger i et bredt spekter av medier, både nasjonalt og internasjonalt.
Verdensledende professor i økologi og biologi
Nils Chr. Stenseth er professor i økologi og evolusjon ved Universitetet i Oslo og professor i marinbiologi ved Universitetet i Agder. Ved Universitetet i Oslo grunnla han Senter for økologisk og evolusjonær syntese (CEES), og ved Universitetet i Agder var han med på etablere Senter for kystforskning (CCR).
Professor Stenseth er en verdensledende økolog og evolusjonsbiolog, og er en av hovedforfatterne av den sjette IPCC-rapporten lansert i 2022. Han har publisert over 800 vitenskapelige artikler, og holdt taler og inviterte foredrag over hele verden.
Stenseth er medlem av flere vitenskapelige selskap, inkludert det franske vitenskapsakademiet, Royal Society of Canada, the National Academy of Sciences (Washington DC), Academia Europaea, Det russiske vitenskapsakademiet, Det ungarske vitenskapsakademiet og American Academy of Arts and Sciences. Professor Stenseth er medlem av Det norske vitenskapsakademiet hvor han også har fungert som president. Han har fungert som president for International Biological Union (IUBS) og er for øyeblikket president for International Society for Zoological Sciences (ISZS).
Nøkkelord
Kontakter
Åslaug BrynildsenSeniorrådgiver - Seksjon for administrative tjenester
Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo
Lenker
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område. Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no - https://titan.uio.no/
* Universitetet i Oslo - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet * Sem Sælands vei 24 * 0371 Oslo * 22 85 56 00 * http://www.mn.uio.no/
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Derfor gjør julelukter oss så glade20.12.2024 09:00:00 CET | Aktuelt
Lukt er spesielt effektivt for å hente fram gamle minner. Hva er det som skjer i hjernen når vi lukter?
EUs største genomprosjekt – “Genome of Europe (GoE)” – er lansert20.11.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
• GoE-prosjektet er satt i gang som svar på den raskt voksende bruken av genetiske data i forskning og pasientbehandling. I dag mangler man et godt sett med referansedata for fullstendige genomer, kalt helgenomer, fra den europeiske befolkningen. • Prosjektet har utspring i 1+MG-initiativet, der mange europeiske land ønsker å dele genomdata for minst én million mennesker, både innen sykdomsgrupper og friske. • Oppstartsmøtet for Genome of Europe (GoE) fant nylig sted 30. –31. oktober i Rotterdam, Nederland.
«Kalde» kreftsvulstar som vert gjort «varme» gjev nytt håp for immunterapi mot prostatakreft8.11.2024 09:39:55 CET | Aktuelt
Kalde krefttypar let seg ikkje behandla med immunterapi. Men ei ny oppdaging kan gjera dei varme og opna for behandling likevel.
Slik kan et fremtidig astronomisk teleskop bidra til det grønne skiftet16.10.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
Det planlagte AtLAST-teleskopet i Atacama-ørkenen kan bane vei for lokale energisamfunn rundt observatorier i tynt befolkede områder.
Vi plantar feil blomstrar for å hjelpa truga bieartar9.8.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
For å hjelpa truga bieartar, plantar vi blomsterstriper langs åkerkantar. Men dei plantane som kan hjelpa dei mest truga artane, manglar ofte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom