Solgrid

Kobler Norges første store solkraftverk til nettet

Del

Furuseth solkraftverk blir Norges første storskala solkraftverk. Nå er første del av anlegget koblet til strømnettet.

Første felt av Furuseth solkraftverk er nå klart.
Første felt av Furuseth solkraftverk er nå klart.

Grunnarbeidene er klare og første felt av det rundt 200 mål store anlegget produserer nå strøm.

Furuseth Solkraftverk i Stor-Elvdal blir det første norske solkraftverket i industriell skala. Det er solkraftselskapet Solgrid som utvikler prosjektet. Største eiere i Solgrid er Østfold Energi, Akershus Energi og Obligo som største eiere.

Krevende grunnforhold
- Det har aldri tidligere blitt bygget et konsesjonspliktig solkraftverk i Norge, og prosjektet er på mange måter nybrottsarbeid gitt norske grunnforhold. Det har gitt nyttige erfaringer underveis, ifølge Kristin Melsnes, administrerende direktør i Solgrid.

- Grunnarbeidene begynte i mai i år, men vi har støtt på problemer underveis, spesielt med grunnforholdene som består av mye stein. Det har gitt forsinkelser i byggingen, men nå ser vi sollyset i tunellen, sier Melsnes.

Etter planen vil hele anlegget stå klart våren 2024. Furuseth solkraftverk vil ha en årsproduksjon på 6,4 GWh, som tilsvarer forbruket til cirka 320 eneboliger.

Jobber langsiktig
Solgrid har flere prosjekter i porteføljen og erfaringene fra Furuseth solkraftverk blir viktige i de neste prosjektene.

- Vi er «first movers» og jobber tett med entreprenører og leverandører for å utvikle bærekraftig solkraft i Norge. Med oss har vi solide eiere som tenker langsiktig, sier Melsnes.

Solkraft er viktig for energimiksen og for lokal verdiskaping i form av arbeidsplasser og inntekter. Eieren av området vil få en eierandel i solkraftverket når det står ferdig

Fakta om kraftverket

  • Solkraftverket er på rundt 200 mål som tilsvarer cirka 33 fotballbaner
  • Ligger i Stor-Elvdal kommune
  • Anleggsområdet omfatter et grustak med omkringliggende skrinn furuskog
  • Årlig produksjon er 6,4 GWh og installert effekt er på 7 MWp
  • Anlegget bruker tosidige paneler, som gir større tilfang av sollys. I snørike områder som Østerdalen gir dette en vesentlig merproduksjon som følge av høy refleksjon fra bakken om våren.
  • Kraftverket er eid av Solgrid, grunneier, Akershus Energi og Østfold Energi.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kristin Melsnes, administrerende direktør i Solgrid
Kristin Melsnes, administrerende direktør i Solgrid
Last ned bilde
Første felt av Furuseth solkraftverk er nå klart.
Første felt av Furuseth solkraftverk er nå klart.
Last ned bilde

Lenker

Om Solgrid

Vi tror at solkraft er fremtidens energi!

Forbedret teknologi og reduserte kostnader muliggjør produksjon av solenergi på kommersielle vilkår fra store anlegg i Norden. Solgrid vil bli en ledende industriell aktør i regionen, og vil utvikle, bygge, drive og eie solkraftverk.

Følg pressemeldinger fra Solgrid

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Solgrid på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Solgrid

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye