Høyskolen Kristiania

På tide at universitetskravene endres

Del

- De eksisterende universitetskravene er foreldet. De er verken tilpasset dagens samfunnsbehov eller sektorens utvikling. Regjeringens forslag om å oppdatere regelverket for å bli universitet er rett vei å gå, sier rektor Trine J. Meza ved Høyskolen Kristiania. 

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch, administrerende direktør Solfrid Lind og rektor Trine J. Meza ved Høyskolen Kristiania.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch, administrerende direktør Solfrid Lind og rektor Trine J. Meza ved Høyskolen Kristiania. Foto: Jonatan A. Quintero, Høyskolen Kristiania.

Regjeringen sitt sitt forslag om å oppdatere regelverket for å bli universitet kom i dag, 21. november. 

Tittelen er avgjørende

- Universitetsstatus er blitt enda viktigere for utviklingen av sektoren siden det eksisterende regelverket for akkreditering kom. Å få denne tittelen er avgjørende for utviklingen av institusjoner som Kristiania og andre høyskoler, i en sektor som stadig blir mer internasjonal og konkurranseutsatt, sier Meza.​

- Det gir Kristiania større tiltrekningskraft, større handlekraft, større gjennomslagskraft og sterkere internasjonal konkurranseevne. Å bli kalt universitet er som en tiger på tanken, sier hun.​

Dagens krav er sløsing av samfunnets ressurser

Universiteter er viktig for å styrke utviklingen av kunnskapssamfunnet og Norges omstillingsevne. Kristiania mener dagens krav medfører sløsing av ressurser, noe som skaper negative ringvirkninger i samfunnet.

- Kravene fra 2016 fører til at høyskoler med ønske om universitetsstatus må utsette sine bidrag til samfunnet, på bekostning av det omfattende akkrediteringsregimet der det blant annet stilles krav til 4 doktorgradsprogrammer, sier Trine J. Meza.​


De eksisterende kravene tvinger også høyskoler til å utvikle doktorgradsløp alene, i stedet for i samarbeid med andre.​ Og de hindrer forskningssamarbeid som gjør det mulig å søke midler, fra blant annet EU.​

Står godt rustet

- Kristiania er ikke motstandere av at det stilles høye kvalitetskrav for å bli universitet, men dagens krav forutsetter volumkrav som gir svært høye økonomiske kostnader for samfunnet, sier Lind.

Kristiania er godt rustet til å bli universitet. I 2021 godkjente NOKUT Kristianias første doktorgradsprogrammer, i informasjonsteknologi og i kommunikasjon og ledelse.

- Etablering av forskerutdanningene er en del av vår langsiktige kvalitetsutvikling, og ph.d.-programmene bidrar til kvalitetsheving av studiene på master- og bachelorgradsnivå, sier hun.  

Hindrer sektormangfold
Kristiania er fornøyd med at høyere utdanningsminister Sandra Borch og regjeringen nå går inn for å lette på kravene for å bli universitet.

- I Kristiania høringssvar til ekspertutvalget, som i vår leverte nye forslag til universitetsakkreditering, peker vi også på at dagens krav for å kalle seg universitet ikke åpner for et nødvendig mangfold i sektoren. Norge trenger både forskningstunge universiteter og universiteter som vektlegger utdanningskvalitet, forskning og arbeidslivsrelevans. Dagens krav tilsier at Norge ikke skal ha universiteter som er mindre enn dagens universiteter, uansett hvor gode de er, sier Trine J. Meza.

- Vi håper at regjeringens forslag om oppdatering av regelverket får tilslutning, gitt alle de positive høringsuttalelsene fra sektoren i vår, avslutter hun.

Kontakter

Høyskolen Kristiania

Høyskolen Kristiania er en ideell stiftelse som har demokratisert utdanningen i hele Norge siden 1914, i starten som brevskolen NKS.​

Vi tilbyr utdanning av høy kvalitet til hele Norge, og våre studenter er blant dem med høyest gjennomføringsgrad i sektoren.​ Kristiania har cirka 17.000 studenter i Oslo, Bergen og vi er en av de største på nett.

Kristiania har ambisjoner om å bli universitet​ ​fordi universitetstittel driver frem institusjonenes utvikling i en sektor som stadig blir mer internasjonal og konkurranseutsatt. Kristiania skal bli universitet - til studentenes, arbeidslivets og Norges beste. 

Høyskolen Kristiania rød logo

Følg pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høyskolen Kristiania på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye