På tide at universitetskravene endres
- De eksisterende universitetskravene er foreldet. De er verken tilpasset dagens samfunnsbehov eller sektorens utvikling. Regjeringens forslag om å oppdatere regelverket for å bli universitet er rett vei å gå, sier rektor Trine J. Meza ved Høyskolen Kristiania.

Regjeringen sitt sitt forslag om å oppdatere regelverket for å bli universitet kom i dag, 21. november.
Tittelen er avgjørende
- Universitetsstatus er blitt enda viktigere for utviklingen av sektoren siden det eksisterende regelverket for akkreditering kom. Å få denne tittelen er avgjørende for utviklingen av institusjoner som Kristiania og andre høyskoler, i en sektor som stadig blir mer internasjonal og konkurranseutsatt, sier Meza.
- Det gir Kristiania større tiltrekningskraft, større handlekraft, større gjennomslagskraft og sterkere internasjonal konkurranseevne. Å bli kalt universitet er som en tiger på tanken, sier hun.
Dagens krav er sløsing av samfunnets ressurser
Universiteter er viktig for å styrke utviklingen av kunnskapssamfunnet og Norges omstillingsevne. Kristiania mener dagens krav medfører sløsing av ressurser, noe som skaper negative ringvirkninger i samfunnet.
- Kravene fra 2016 fører til at høyskoler med ønske om universitetsstatus må utsette sine bidrag til samfunnet, på bekostning av det omfattende akkrediteringsregimet der det blant annet stilles krav til 4 doktorgradsprogrammer, sier Trine J. Meza.
De eksisterende kravene tvinger også høyskoler til å utvikle doktorgradsløp alene, i stedet for i samarbeid med andre. Og de hindrer forskningssamarbeid som gjør det mulig å søke midler, fra blant annet EU.
Står godt rustet
- Kristiania er ikke motstandere av at det stilles høye kvalitetskrav for å bli universitet, men dagens krav forutsetter volumkrav som gir svært høye økonomiske kostnader for samfunnet, sier Lind.
Kristiania er godt rustet til å bli universitet. I 2021 godkjente NOKUT Kristianias første doktorgradsprogrammer, i informasjonsteknologi og i kommunikasjon og ledelse.
- Etablering av forskerutdanningene er en del av vår langsiktige kvalitetsutvikling, og ph.d.-programmene bidrar til kvalitetsheving av studiene på master- og bachelorgradsnivå, sier hun.
Hindrer sektormangfold
Kristiania er fornøyd med at høyere utdanningsminister Sandra Borch og regjeringen nå går inn for å lette på kravene for å bli universitet.
- I Kristiania høringssvar til ekspertutvalget, som i vår leverte nye forslag til universitetsakkreditering, peker vi også på at dagens krav for å kalle seg universitet ikke åpner for et nødvendig mangfold i sektoren. Norge trenger både forskningstunge universiteter og universiteter som vektlegger utdanningskvalitet, forskning og arbeidslivsrelevans. Dagens krav tilsier at Norge ikke skal ha universiteter som er mindre enn dagens universiteter, uansett hvor gode de er, sier Trine J. Meza.
- Vi håper at regjeringens forslag om oppdatering av regelverket får tilslutning, gitt alle de positive høringsuttalelsene fra sektoren i vår, avslutter hun.
Kontakter
Lene Torjul ReutzPresseansvarlig
Hovedansvar for ekstern- og forskningskommunikasjon
Høyskolen Kristiania
Høyskolen Kristiania er en ideell stiftelse som har demokratisert utdanningen i hele Norge siden 1914, i starten som brevskolen NKS.
Vi tilbyr utdanning av høy kvalitet til hele Norge, og våre studenter er blant dem med høyest gjennomføringsgrad i sektoren. Kristiania har cirka 17.000 studenter i Oslo, Bergen og vi er en av de største på nett.
Kristiania har ambisjoner om å bli universitet fordi universitetstittel driver frem institusjonenes utvikling i en sektor som stadig blir mer internasjonal og konkurranseutsatt. Kristiania skal bli universitet - til studentenes, arbeidslivets og Norges beste.

Følg pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høyskolen Kristiania på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania
Kristiania beklager30.4.2025 11:45:25 CEST | Pressemelding
Kristiania er opptatt av at alle studenter skal behandles likt, og få svar innen rimelig tid. Vi beklager at dette ikke ble etterlevd i forbindelse med en sak knyttet til en eksamensoppgave i 2024. I NRK 29. april, kom det frem at en student ved Kristiania fikk stryk på sin eksamensbesvarelse fordi sensor ikke kunne åpne filen med innleveringen. Hun fikk dessverre ikke tilstrekkelig svar innen rimelig tid, da hun kontaktet studieadministrasjonen om dette. - Vi er fryktelig lei oss for at vi ikke har tatt tak i dette tidligere. Denne situasjonen burde vært unngått. Vi er i dialog med studenten for å løse saken, sier studiedirektør Marianne Østbye ved Høyskolen Kristiania. - Nå går vi gjennom våre rutiner for at dette ikke skal skje igjen. Vi vil også sørge for å informere bedre, slik at det blir enklere for studentene våre å levere besvarelser riktig, sier Østbye.
Flere søker seg til masterstudier på Kristiania28.4.2025 10:57:24 CEST | Pressemelding
Søkertallene til Kristianias masterprogrammer er opp 28 prosent i forhold til i fjor.
Ny forskning: Du sprer reklame uten å vite det10.4.2025 09:42:17 CEST | Pressemelding
Hva skjer når du trykker «liker» på en video eller deler noe i sosiale medier? Du bidrar til å spre reklame – ofte uten å vite det selv. Det viser ny forskning om hvordan sosiale medier påvirker oss.
Et etterlengtet løft for høyere yrkesfaglig utdanning14.3.2025 16:23:36 CET | Pressemelding
Fagskolemeldingen 2025: Åpning for fagskoleutdanninger på nivå 6 og 7 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk, økt autonomi og ytterligere økning av kapasitet og finansiering. Fagskolenes viktige rolle i dagens samfunn understrekes og underbygges.
WHO utpeker Kristiania som samarbeidssenter for å bygge tillit og redde liv13.3.2025 10:52:44 CET | Pressemelding
Verdens helseorganisasjons (WHO) regionale kontor for Europa har valgt Kristiania som den første akademiske institusjonen i verden til å samarbeide om å styrke kunnskapsgrunnlaget for risikokommunikasjon, samfunnsengasjement og håndtering av informasjonskriser (RCCE-IM). Målet er å redde flere liv under nye helsekriser ved å bygge opp tillitsbasert RCCE-IM, som er nøkkelen til å beskytte mennesker under epidemier og pandemier.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom