Fugleinfluensa er ikke forbeholdt fugler
Vi må regne med at Norge vil rammes av fugleinfluensautbrudd også i tiden fremover. Virusene som forårsaker fugleinfluensa har en stor evne til å endre seg og kan utvikle økt smitteevne når de smitter fra fugl til andre dyr. Det er derfor viktig at vi fortsetter å følge med på slike virus for å avverge smitte til andre dyr og til oss mennesker.

Fugleinfluensa er ikke et nytt begrep. Likevel har sykdommen økt i omfang og er tettere på enn før. I sommer var det et fugleinfluensautbrudd i Nord-Norge som vi ikke har sett maken til før her til lands. Titalls tusen fugler av måkearten krykkje døde, og utbruddet rammet den allerede sårbare krykkjebestanden kraftig.
Stor evne til å endre seg
Dyrehelsen i Norge er generelt god – men det er viktigere enn noen gang å følge med på sykdomsutbrudd både når det gjelder fugl og pattedyr. Fugleinfluensavirus er influensa A-virus. Slike virus har en stor evne til å forandre seg og det kan derfor oppstå virus som lettere smitter fra fugler til andre dyr og til mennesker.
Selv om fugleinfluensa fortsatt hovedsakelig er en fuglesykdom, har det det siste året vært en økning i smitte fra fugler til pattedyr på verdensbasis. Det er likevel fortsatt svært sjeldent at mennesker smittes og ingen er rapportert smittet i Norge. Når det gjelder smitte til andre pattedyr i Norge er det bare et fåtalls rever som har fått påvist fugleinfluensa, men det er viktig å se etter tegn til om sykdommen i større grad begynner å ramme andre dyr og mennesker. Overvåking og analyser av virus hos fugler og andre dyr gir informasjon om dette.
Smitter ikke effektivt mellom mennesker
- Vi vet at fugleinfluensavirus kan gi opphav til pandemier. Men for at det skal kunne skje må det oppstå virus med evne til å smitte effektivt til og mellom mennesker. Fugleinfluensavirus har ikke disse egenskaper i sin nåværende form, sier seniorforsker i virologi ved Veterinærinstituttet Ragnhild Tønnessen.
Veterinærinstituttet er en beredskapsinstitusjon som jobber med diagnostikk, overvåking, risikovurderinger, rådgivning og forskning. Det er avgjørende at vi jobber sammen med forvaltningen i Norge for å kunne analysere og forutse fugleinfluensatrusselen i Norge i dag og fremover. Det vil gjøre oss bedre rustet mot, og forberedt på, eventuelt nye fugleinfluensautbrudd.
Nøkkelord
Kontakter
Bente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Bilder



Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Dette er oppdrettsfiskens helse- og velferdsutfordringer11.3.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Helse- og velferdsutfordringene innen norsk oppdrett er fortsatt alvorlige, selv om dødeligheten har gått noe ned. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandlingvar hovedårsaker til dødelighet hos norsk oppdrettslaks også i 2024. Det kommer fram i Fiskehelserapporten for 2024 fra Veterinærinstituttet.
Fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning28.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Det er fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Likevel utgjør det ingen helsefare for dem som spiser den.
Mange tilfeller av Salmonella hos katt tidlig på året20.2.2025 21:05:36 CET | Pressemelding
Så langt i 2025 (1. januar - 20. februar) har Veterinærinstituttet påvist 40 tilfeller av Salmonella Typhimurium hos katt. I fjor ble det i den samme perioden bare registrert to tilfeller.
Dødelighet i lakseoppdrett litt ned i 202418.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I 2024 var dødeligheten hos oppdrettslaks i sjøen på 15,4 prosent, ned fra 16,7 året før. Ifølge månedlige rapporteringer av tapstall ble det registrert 57,8 millioner døde oppdrettslaks i sjøfasen i 2024. Dette er tall oppdretterne selv har meldt inn til Fiskeridirektoratet.
Prion ved sporadisk skrantesjuke hos elg og hjort finst spreidd i dyrekroppen24.1.2025 12:10:00 CET | Pressemelding
Ein ny studie utvidar forståinga av kvar i dyrekroppen prion kan finnast hos hjort og elg med sporadisk skrantesjuke (CWD). Ved hjelp av smitteforsøk og materiale frå norske hjortedyr med denne varianten av sjukdommen, har forskarane òg vist at CWD-smitten kan overførast eksperimentelt frå muskelvev til mus.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom