Ny rapport: Spis mer småfisk!
I en ny rapport fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk slås det fast at småfisk er en undervurdert kilde til ernæring og kan bidra til å løse utfordringer knyttet til matsikkerhet globalt. Konklusjonen er at verden må spise mer næringsrikt – og da er et av svarene småfisk.
Professorene Jeppe Kolding fra Institutt for biovitenskap (BIO) og Ragnhild Overå fra Institutt for geografi, begge ved Universitetet i Bergen, har gjennom det mangeårige forskningsprosjektet SmallFishFood lenge forsket på småfisk med partnere fra hele verden. De to har også bidratt til den nye rapporten «Small fish for food security and nutrition» fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
– Små fisk spises hele og inneholder dermed massevis av mineraler og vitaminer som går tapt hvis man bare spiser fileten. Rapporten fremhever at fisk ikke lenger bare må måles i kilo og volum, men at fisk har en viktig rolle for bedre ernæring. Dette er av stor og undervurdert betydning for livene til millioner av mennesker i verden, sier Kolding i anledning Verdens fiskeridag som markeres årlig den 21. november.
Han oppfordrer norske myndigheter til å innta en mer offensiv holdning for å løse global matsikkerhet ved å lytte til rapporten og forskernes utvetydige råd om å sørge for at småfisk blir en sentral del av globale kostholdsråd.
– Hele forsyningskjeden av små fisk, fra fiskeren til fiskehandleren, sysselsetter svært mange mennesker som gjennom inntekten kan styrke sin matsikkerhet og velferd. Små fisk er en viktig del av matkulturen i mange land, og er tilgjengelig på lokale markeder både ved kysten og innlandet til en overkommelig pris for lavinntektsgrupper, forteller Overå og fortsetter:
– Tørket eller røkt små fisk kan man kjøpe i små – men likevel ernæringsmessig gunstige – porsjoner tilpasset lommeboken og man trenger ikke fryser eller kjøleskap for å oppbevare slike fiskeprodukter.
De to UiB-forskerne understreker særlig rapportens vektlegging av en mer bærekraftig matproduksjon og at politikk må bygge på lokale mattradisjoner og lokal kunnskap heller enn å fortsette å øke industriell produksjon av mat både på land og i havet.
– Det viktigste nye i rapporten er den holistiske tilnærmingen og at den angir et rammeverk med matsystemer som struktur. Vi har foretatt en grundig gjennom av tilgjengelighet, tilgang, utnyttelse og stabilitet for å sikre fremtidens matsikkerhet, forklarer Kolding.
Fakta
- Flertallet av verdens (mer enn 80% av) fiskearter er små, dvs. under 25 cm i lengde.
- Halvparten av verdens fangster er fra små fisk.
- Små fisk er 10 ganger mer produktive enn store.
- Små fisk har generelt sett veldig lav høstningspress (rundt 1/3 av store fiskearter).
- Det er stort potensiale for at øke verdens fangster, men det fins store geografiske forskjeller i utnyttelsesgraden.
- Små fisk er den største kilden til animalsk mat som fins og den reneste matproduksjonsform vi kjenner. Det brukes minimalt med energi, og ikke vann, fôr, kunstgjødsel eller pesticider. De fleste blir soltørket, noe som krever null energi.
- Les hele FAO-rapporten her.
Kontakter
Jeppe KoldingProfessor
Tel:474 09 902Jeppe.Kolding@uib.noRagnhild OveråProfessor
Tel:971 24 809Ragnhild.Overa@uib.noFølg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Forsker fra Bergen med på viktig gjennombrudd om nevropsykiatriske lidelser16.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
UiB-forsker Sadaf Ghorbani er del av internasjonalt forskerteam med banebrytende funn om nevropsykiatriske lidelser. Funnene er publisert i Nature og kan gi verdifull innsikt i utviklingen av ny medisin.
UiB 200 år: Inviterer til jubileumsfest11.4.2025 14:53:41 CEST | Presseinvitasjon
Fredag 25. april er det offisiell markering med bl.a. statsminister Jonas Gahr Støre og forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Gjerløw Aasland i Universitetsaulaen. Søndag 27. april inviteres alle til Kunnskapsfest på museet.
Team Hagen er vinner av rektorvalget på UiB27.3.2025 15:28:52 CET | Pressemelding
Margareth Hagen er valgt til rektor for fire nye år sammen med prorektor Sigrun Eliassen. Team Hagen fikk 57 prosent av stemmene.
Professor emeritus Steinar Hunskår utnevnes til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden21.3.2025 13:26:35 CET | Pressemelding
Hunskår får utnevnelsen for sin mangeårige innsats for norsk allmennmedisin.
Holbergprisen til indisk litteraturforsker og aktivist.13.3.2025 09:20:00 CET | Pressemelding
(Bergen, 13. mars 2025) Det ble i dag kunngjort at Holbergprisen 2025 tildeles indiske Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom