NAF

Høye drivstoffpriser gjør fortsatt store innhogg i familieøkonomien

Del

Like mange sliter med høye drivstoffpriser nå, som da diesel og bensin lå på 25 kroner literen i snitt. - Folk kjenner på større press i økonomien, selv om det har blitt noen kroner billigere å fylle tanken, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

To av tre sier at høye drivstoffpriser sliter på økonomien. I snitt lå prisene i oktober i år på over 22 kroner per liter
To av tre sier at høye drivstoffpriser sliter på økonomien. I snitt lå prisene i oktober i år på over 22 kroner per liter

På vegne av NAF har Norstat spurt folk om drivstoffprisene er et problem for husholdningenes økonomi.

To av tre sliter med drivstoffprisene

I juni 2022, da drivstoffprisene i snitt lå på over 25 kroner literen, svarte 67 prosent at prisene utgjorde et problem. I november i år svarer hele 68 prosent det samme, selv om drivstoffprisene har sunket noe. Forrige måned kostet både diesel og bensin i snitt i overkant av 22 kroner literen.  

- De høye prisene gjør fortsatt et dypt innhogg i lommeboka for folk som er avhengig av bilen på hverdagsreisen, sier Handagard.

I forslaget til statsbudsjett vil regjeringen øke drivstoffavgiftene med 15 øre literen, men kompenserer med å senke trafikkforsikringsavgiften. Forhandlingspartner SV vil derimot øke avgiftene tilvarende 1200 kroner i året for en dieselbilist.

- Vi forventer at regjeringen ikke øker avgiftene ytterligere. Folks økonomi er presset, og spesielt i distriktene vil mange kjenne en slik økning på lommeboka, sier Handagard.

Ville ikke godta over 20 kroner literen

Hun viser til at andelen diesel- og bensinbiler er høyere i distriktene enn i byene. Senterpartiet har tidligere vært tydelige på at de ikke vil godta at økte drivstoffavgifter presser drivstoffprisene over 20 kroner literen. Ser man de siste 12 månedene under ett, har bensin og diesel i snitt kostet over 20 kroner literen, viser SSBs statistikk.

-  Kraftig prisstigning og økt rente det siste året, gjør at de vedvarende høye drivstoffprisene fortsatt slår hardt ut for folk. Selv om prisene er noe lavere enn rekordnivået vi så i 2022, er det fortsatt dyrt, og vi forventer at regjeringen ikke øker avgiftene for bilistene i denne situasjonen, sier Handagard.

Bakgrunn:

Befolkningsundersøkelse utført av Norstat for NAF, juni 2022 (N=1103) og november 2023 (N=1003).

I hvilken grad er du enig eller uenig i påstanden: De høye drivstoffprisene er et problem for husholdningens øknonomi

 

jun.22

okt.23

Svært enig/enig

67%

68%

Verken enig eller uenig/vet ikke

18%

21%

Svært uenig/uenig

15%

11%

Priser på drivstoff, snittpris måned. Statistikk fra SSB

jun.22

okt.23

Bensin, blyfri 95 oktan

26,16

22,94

Avgiftspliktig diesel

24,58

22,48

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom