Freder skogfinsk gravholme
I innsjøen Røgden i Grue Finnskog, helt på grensa til Sverige, ligger en liten holme med rester etter tre skogfinske graver, beskyttet under høye furukroner. –Vi freder holmen som et sentralt skogfinsk kulturminne som det fortsatt knytter seg minner, tro og tradisjon til, sier riksantikvar Hanna Geiran.
– Det er svært få igjen av skogfinnenes fysiske kulturminner. Derfor er det så viktig å bevare disse, slik at de sammen kan fortelle oss hele historien om det som var, sier riksantikvar Hanna Geiran.
Akkasaari er det skogfinske navnet på Kjerringholmen, som Riksantikvaren nå freder som en del av satsningen på skogfinnenes kulturminner. Selv om det skogfinske språket forsvant under fornorskningsprosessen, finnes det likevel flere fortellinger og forestillinger om hvorfor akkurat holmer ble brukt til gravlegging. Disse inngår i en muntlig tradisjon som er høyst levende i dag, og er en viktig del av vår felles kulturarv.
Det fortelles at det hos den skogfinske befolkningen fantes en forestilling om at sjeler ikke beveger seg over vann, og dermed ikke kunne hjemsøke de levende. Denne forestillingen har sammenheng med et natursyn og en historisk tradisjon, med røtter i finsk-ugrisk sjamanisme og finsk mytologi, som skogfinnene brakte med seg fra Finland på 1600-tallet.
Historier om gravholmene
Finnskogen består av store skogsområder, med lange avstander mellom gård og kirke. Derfor var det ikke alltid praktisk mulig å gjennomføre gravferder til kirkegården sommerstid. I stedet ble de døde gravlagt midlertidig på holmer frem til vinteren kom. På isdekte vann og vinterføre ble det mulig å bruke slede, slik at de døde kroppene kunne fraktes til endelig gravsted i vigslet jord.
Det finnes relativt lite litteratur som beskriver tradisjonen med midlertidige gravlegginger, men det vises til funksjonen med å være gravholme. Under befaringer Riksantikvaren har gjort i forbindelse med de skogfinske fredningene, har vi møtt ulike muntlige forklaringer om hvorfor skogfinnene valgte nettopp holmer. Om den skogfinske gården lå ved vannet, så ble den nærmeste holmen brukt som gravholme. Dette kunne være for å beholde en nærhet til den avdøde av både praktiske og følelsesmessige grunner. Akkasaari / Kjerringholmen er en slik skogfinsk gravholme.
– Det oppleves nesten som et sakralt rom, der gravene ligger på holmens høyeste punkt, omkranset av høye furukroner. Det er lett å forstå hvorfor skogfinnene valgte dette stedet for å legge sine døde til midlertidig hvile, sier Marit Vestvik, seniorrådgiver hos Riksantikvaren.
Om fredningen
Når Riksantikvaren freder et område eller en bygning, så er det som en del av en større fortelling vi vil bevare kunnskapen og fortellingen om. Dette gjelder spesielt kulturminner eller kulturmiljøer som det er svært få igjen av.
Mye av skogfinnenes kultur gikk tapt under fornorskningsprosessen. Derfor har Riksantikvaren i samarbeid med skogfinske organisasjoner sørget for at en samling av skogfinske kulturminner blir fredet. Hver fredning skal fortelle sin del av historien om det skogfinske samfunnet i Norge.
En gravholme er også en del av vår immaterielle kulturarv, og fredningen av gravholmen Akkasaari / Kjerringholmen skal bidra til å bevare denne arven for ettertiden.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder
Lenker
Om oss
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmannen på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
No kan du søke om kyrkjetilskot for 20252.10.2024 12:15:00 CEST | Pressemelding
Kyrkjebevaringsfondet lyser ut tilskotsmidlar for 2025. No blir enda fleire kyrkjer oppmoda til å søke.
Søk tilskudd til kulturminner for 20251.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Nå åpner søknadsvinduet for de fleste tilskuddene fra Riksantikvaren. Bruk muligheten og søk før fristen 1. november, oppfordrer riksantikvar Hanna Geiran.
Kulturminneprisen til vegvisare innan brearkeologi24.9.2024 09:58:00 CEST | Pressemelding
Reidar Marstein og Per Dagsgard, to pionerar innan brearkeologi, har fått Riksantikvarens kulturminnepris for 2024.
Løftar fram kulturarven frå kyst og landbruk16.9.2024 10:26:33 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren har levert forslag til bevaringsstrategiar for landbrukets og kystens kulturmiljø til Klima- og miljødepartementet.
Lillehammer pilot i arbeid med nasjonal rettleiar13.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Lillehammer kommune og Innlandet fylkeskommune er pilot i Riksantikvaren sitt arbeid med risiko- og sårbarheitsanalyser for kulturarv. - Det er spesielt å gjere dette arbeidet no, med varsel om flaum og ras, men det syner også kvifor dette arbeidet er viktig, seier seniorrådgjevar Anette Morvik Robberstad.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom