CARE

Gaza: Traumene vil vare livet ut

Del

Kvinner og jenter i Gaza utsettes for uutholdelige traumer ettersom forholdene for sivile blir stadig mer katastrofale. Fordi så mange barn er rammet, har det nye begrepet WCNSF – såret barn, ingen overlevende familie – oppstått i Gaza.

En ung jente står i kø for å få drikkevann ved en FN-skole i Gaza.
En ung jente står i kø for å få drikkevann ved en FN-skole i Gaza. Grayscale media

Mens lidelsene blir stadig verre på Gazastripen, hvor 2,2 millioner palestinere nå mangler mat, vann og grunnleggende helsetjenester, vil CARE løfte frem den enorme og langvarige belastningen konflikten har på mental helse – spesielt blant kvinner og jenter.

– For de som overlever, vil de emosjonelle arrene vare livet ut, sier Hiba Tibi, landdirektør for CARE Gaza og Vestbredden.

Hun viser til erfaringer fra andre humanitære kriser.

– Vi vet at kvinner og jenter er spesielt sårbare, spesielt når krisene leder til masseflukt og store omveltninger i folks liv. Ofte er det vanskeligere og farligere for dem å få tilgang til nødvendigheter som mat, drikkevann og medisinsk utstyr, sier hun.

Sivile på Gaza er i ferd med å gå tomme for mat, og flere forteller at de må hoppe over måltider for å ha nok mat til barna sine. Verdens matvareprogram advarer mot at sult nå brer om seg i Gaza.

Såret barn, ingen gjenlevende familie

– Dette er utrolig smertefullt for foreldrene å ikke ha mat nok til barna sine. Vi vet at mange vil gi avkall på mat og vann til seg selv for å lette barnas lidelser. Slik setter de seg selv i desto større fare, sier Tibi.  

Den forferdelige volden som har vart i over seks uker nå, har hatt en ødeleggende innvirkning på siviles helse både fysisk og psykisk. Mer enn 13.000 mennesker skal ha blitt drept i Gaza. Flere enn 5.500 av disse skal være barn.

– Konflikten har også forsterket en allerede eksisterende mental helsekrise på Gaza. Det er nå enormt mange barn på Gazastripen som viser tegn på adferdsforstyrrelser. Barn slutter å snakke. Barn som for lengst har sluttet med bleie, tisser på seg. Mange prøver å unngå å sove, fordi de vet de vil bli vekket av bombene, livredde, sier Kaj-Martin Georgsen, generalskretær i CARE Norge.

Når så mange overlevende er sterkt traumatisert, bidrar det ytterligere til nedbryting av sosiale strukturer. Ikke alle overlevende vil klare å være omsorgspersoner på samme nivå som før.

– I krisesituasjoner som denne kan de vanlige strukturene og sosiale nettverkene i samfunnet bryte sammen. Det gjør at barn, spesielt de uten overlevende familiemedlemmer, blir mer utsatt for menneskehandel og tvangsrekruttering til kriminelle eller væpna aktører, sier Nour Beydoun, CAREs regionale rådgiver og ekspert innen beskyttelse av kvinner og jenter i kriser.

På grunn av det høye antallet barn som er berørt, har det nye begrepet WCNSF – såret barn, ingen overlevende familie, oppstått i Gaza.

– Det er spesielt urovekkende. Disse barna går nå en usikker og uhyre vanskelig fremtid i møte. Barn må beskyttes mot ytterligere lidelse. De skal kunne nyte barndommen sin uten å sulte eller frykte for sin sikkerhet. Psykososial støtte må gis raskt og over tid, sier Tibi.

700 personer deler én dusj

Litt over 75 prosent av Gazas befolkning – rundt 1,7 millioner mennesker – er registrerte flyktninger eller etterkommere av flyktninger, ifølge FN.

– Mange kvinner og barn bor i overfylte leire over Gazastripen. De har arvet intergenerasjonelle traumer og opplevd traumer i sitt eget liv, sier Tibi.

Over 1,5 millioner mennesker i Gaza har blitt tvunget fra hjemmene sine siden 7. oktober, ifølge FN. I krisesentre for internt fordrevne sør i Gaza deler i gjennomsnitt 160 mennesker ett toalett, og 700 personer én dusj.

– Mangel på sanitæranlegg og hygieneutstyr gjør at kvinner og jenter blir mer utsatt for sykdommer og hudinfeksjoner. Det kan oppleves uverdig,  særlig for kvinner som er gravide, som ammer eller som har menstruasjon, sier Tibi.

Mange sykehus har måttet stenge som følge av angrep og mangel på strøm. Gazas eneste psykiatriske sykehus ble tvunget til å stenge forrige uke.

– Når man skal forsøke å behandle de psykososiale konsekvensene av krig, må det skreddersys til folks ulike behov, basert på blant annet kjønn og alder, sier Beydoun.

CARE har integrert denne tilnærmingen i sin nødberedskap.

– Vi vil samarbeide med helsearbeidere som jobber i førstelinja og frivillige i lokalsamfunnet for å tilby fritidsaktiviteter til barn og bidra til at overlevende kobles opp mot spesialisert personell, sa Beydoun.

Tilgangen til Gaza er ekstremt begrenset, både for hjelpe- og helsearbeidere.

Ved CAREs kontor på Vestbredden sliter teamet med å holde kontakten med kolleger i Gaza, mens de forbereder bistand, i samarbeid med kolleger i CARE Egypt og andre organisasjoner, som kan komme inn fra Egypt så snart som mulig.

– En våpenhvile er avgjørende for å beskytte sivile, inkludert kvinner og barn, og forhindre ytterligere traumer. Tilgang for humanitære arbeidere og forsyninger er avgjørende. Tiden renner ut for å redde liv i Gaza, sier Tibi.

Nøkkelord

Kontakter

Om CAREs arbeid i Gaza

Hjelpeorganisasjonen CARE har vært til stede i Gaza og på Vestbredden siden 1948. Arbeidet har som mål å dekke grunnleggende matbehov, tilrettelegge for jordbruk, styrke kvinners stilling og forbedre helseprogrammer. De siste fem ukene har CARE respondert med nødhjelp i Gaza basert på interne lagre, og står også klar for å bidra med nødhjelp fra Egypt.   

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom