Vinnerne av NM Sunn mat i kantina
I dag er vinnerne av NM Sunn mat i kantina kåret. Nivået har vært svært høyt og det er veldig gledelig å se hva kantinene på pallen har gjort av ekstra innsats i konkurranseperioden for å fremme Merav-råvarene, sier Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
NM Sunn mat i kantina er en konkurranse som har som hensikt å kåre Norges beste tilbud av sunn mat med #Merav-råvarer som selges og serveres i kantiner. Helsedirektoratet har som mål at forbruket av frukt og grønnsaker, grovt korn og kornprodukter og sjømat økes med 20 %.
I årets konkurranse ble det delt ut første, andre og tredjeplass for enkeltstående kantiner og en kjedepris. Kjedeprisen gikk til ISS Facility service som deltok med alle sine 500 kantiner.
–Det vil si at 175 000 måltider hver dag har vært litt sunnere! Det har stor påvirkning på folkehelsen. Ikke bare gjennom det ene måltidet, men sannsynligvis også gjennom å ha inspirert gjestene til å ville prøve noe av den sunne maten hjemme. Det er laget en egen sunn mat i kantina-meny for alle kantinene, som de har justert slik det passer dem best. I tillegg er det distribuert markedsføringsmateriell til alle kantinene. At merav-budskapet potensielt er synlig for så mange kantiner er utrolig flott. ISS er også den kantinekjeden som har engasjert flest enkeltstående kantiner til å levere rapport og delta i konkurransen for enkeltstående kantiner og de fortjener stor honør for sin deltagelse i konkurransen og er virkelig kjedeprisen verdig, sier Sagen.
Skyhøyt nivå
– Nivået i år har vært skyhøyt. Dette er 2.gang vi arrangerer konkurransen og kantinene på pallen har virkelig gjort et stort løft for å sette mer frukt og grønt, grovt og sjømat på menyen, sier Sagen som sitter i juryen for konkurransen.
Gunnar Jensen som er kokk og styrer Mathallen i Tromsø var også med i juryen, sammen med Kjetil Daale Aas som er hovedtrener for det norske Baker- og Konditorlandslaget. Juryen lot seg spesielt imponere over innsatsen til Økern Portal som deltok med personalrestauranten Ms Farmer, de opplevde at gjestene ofte unngikk å velge fisk når det var på menyen. Dette var en utfordring de ville ta fatt på i konkurranseperioden.
– De serverte smaksprøver ved inngangene og trasjerte fisken foran gjestene. Dette krevde mye innsats å få til, det krever mye logistikk å flytte kokkene ut i restaurantene. Økern arrangerte til og med en egen "Hav uke" der fiskeleverandøren stod utenfor personalrestauranten og presenterte spennende smaksprøver. Juryen har også latt seg imponere over utvalget grovt til både suppestasjonene og i salatbaren. Her er det utallige fullkornsvarianter på menyen og vi er sikker på at puffet havregryn og byggryn bør slå bra an.
Sagen forteller at promoteringen av deltagelsen er et viktig kriterie som juryen ser på. NM Sunn mat i kantina profileres med en logo som også inneholder #Merav, noe som er selve grunnmuren i konkurransen som arrangeres i regi av Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Sjømat Norge, Norges Frukt og Grønnsaksgrossisters forbund og OFG. Profileringen av deltagelsen i konkurransen på Økern har vært godt synlig både på skjermene rundt om på huset, på appen for personalrestaurantene, på instagram, på bordryttere, roll-ups, på kokkenes forstykker, på klistremerker i buffet og på takeaway.
Kjøkkensjef Marius Haug fra Økern Portal sier det er en stor ære at teamet har klart å oppnå dette sammen;
– Vi så at vi hadde et potensiale for å forbedre og utvikle oss. Helt fra vi meldte oss på konkurransen, har alle kommet med gode forslag og bidratt til denne forandringen. Og det har vært viktig at det er noe vi alle står sammen om slik at vi kunne skape viktige sunnere vaner blant våre gjester. I tillegg har det gitt mer motivasjon og arbeidsglede for hele kjøkkenteamet.
Andreplassen gikk til ISS Nordea HQ som også hadde profilert deltagelsen svært godt. Også her var det et ekstra fokus på det grove i konkurranseperioden;
–Det fine brødet ble byttet ut med grovt i konkurranseperioden, og 60 % av påsmurt-varene ble byttet ut med grovere alternativer. Det er nettopp slike endringer vi håper konkurransen kan bidra til. Rettene så svært fristende ut. Fisken så nydelig ut og det bugnet av grønnsaker til rettene. Juryen setter også stor pris på at man inspirerer andre i sin kjede. Nordea har delt retter internt med andre ISS kantiner på intern Facebookgruppe. Målet er at alle kantiner skal bli bedre og sunnere. Ved å dele på denne måten og inspirere andre bidrar man til nettopp dette, sier Sagen.
Tredjeplassen gikk til Treats på Karenslyst Alle i Oslo. Også her var konkurransen promotert godt.
– Merav-menyen som beskrives er helt i tråd med det som ønskes fremhevet i konkurranseperioden og juryen legger merke til engasjementet rundt ønsket om å tilby sunne retter for å fremme god helse. Treats hadde satt ut skilter i tilknytning til Merav-logoen som gav begrunnelser for hvorfor det var viktig å spise grovt, grønt og blått. Juryen likte også svært godt kantinens egen Trust-shop hvor poser fylt med merav-råvarer kunen tas med hjem. Da blir det enda mer Merav, avslutter Sagen.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Kvinner spiser 30 % mer frukt og grønt enn menn29.11.2024 07:34:53 CET | Pressemelding
Undersøkelsen “5 a Day Europe”, som utføres årlig av Opplysningskontoret for Frukt og grønt (OFG) viser at kvinner spiser betydelig mer frukt og grønnsaker enn menn.* I snitt spiser kvinner 3,7 porsjoner om dagen, mens menn bare spiser 2,9 porsjoner – dette utgjør en forskjell på hele 30 %.
Nordmenn spiser mer frukt og grønt – men ligger fortsatt bak britene27.11.2024 09:27:04 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe* som gjennomføres på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser for 2024 en positiv utvikling i nordmenns frukt- og grøntinntak, men likevel er vi et godt stykke bak mange andre land i Europa, særlig sammenlignet med britene, som spiser aller mest. Grøntløftet pekes på som en del av løsningen.
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
Vinnere: NM i frukt og grønt dagligvare24.10.2024 15:06:42 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i dag på Bjørvika ble premieutdelingen for NM i frukt og grønt dagligvare avholdt. Her er årets vinnere.
Nå spiser vi mer frukt og grønt24.10.2024 09:37:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) presenterte i dag svært positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker. For første gang siden 2019 peker tallene oppover, etter flere år med bekymringsfulle nedganger og et alarmerende lavt tall i fjor. Nå har forbruket steget betraktelig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom