Vinnerne av NM Sunn mat i kantina
I dag er vinnerne av NM Sunn mat i kantina kåret. Nivået har vært svært høyt og det er veldig gledelig å se hva kantinene på pallen har gjort av ekstra innsats i konkurranseperioden for å fremme Merav-råvarene, sier Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

NM Sunn mat i kantina er en konkurranse som har som hensikt å kåre Norges beste tilbud av sunn mat med #Merav-råvarer som selges og serveres i kantiner. Helsedirektoratet har som mål at forbruket av frukt og grønnsaker, grovt korn og kornprodukter og sjømat økes med 20 %.
I årets konkurranse ble det delt ut første, andre og tredjeplass for enkeltstående kantiner og en kjedepris. Kjedeprisen gikk til ISS Facility service som deltok med alle sine 500 kantiner.
–Det vil si at 175 000 måltider hver dag har vært litt sunnere! Det har stor påvirkning på folkehelsen. Ikke bare gjennom det ene måltidet, men sannsynligvis også gjennom å ha inspirert gjestene til å ville prøve noe av den sunne maten hjemme. Det er laget en egen sunn mat i kantina-meny for alle kantinene, som de har justert slik det passer dem best. I tillegg er det distribuert markedsføringsmateriell til alle kantinene. At merav-budskapet potensielt er synlig for så mange kantiner er utrolig flott. ISS er også den kantinekjeden som har engasjert flest enkeltstående kantiner til å levere rapport og delta i konkurransen for enkeltstående kantiner og de fortjener stor honør for sin deltagelse i konkurransen og er virkelig kjedeprisen verdig, sier Sagen.
Skyhøyt nivå
– Nivået i år har vært skyhøyt. Dette er 2.gang vi arrangerer konkurransen og kantinene på pallen har virkelig gjort et stort løft for å sette mer frukt og grønt, grovt og sjømat på menyen, sier Sagen som sitter i juryen for konkurransen.
Gunnar Jensen som er kokk og styrer Mathallen i Tromsø var også med i juryen, sammen med Kjetil Daale Aas som er hovedtrener for det norske Baker- og Konditorlandslaget. Juryen lot seg spesielt imponere over innsatsen til Økern Portal som deltok med personalrestauranten Ms Farmer, de opplevde at gjestene ofte unngikk å velge fisk når det var på menyen. Dette var en utfordring de ville ta fatt på i konkurranseperioden.
– De serverte smaksprøver ved inngangene og trasjerte fisken foran gjestene. Dette krevde mye innsats å få til, det krever mye logistikk å flytte kokkene ut i restaurantene. Økern arrangerte til og med en egen "Hav uke" der fiskeleverandøren stod utenfor personalrestauranten og presenterte spennende smaksprøver. Juryen har også latt seg imponere over utvalget grovt til både suppestasjonene og i salatbaren. Her er det utallige fullkornsvarianter på menyen og vi er sikker på at puffet havregryn og byggryn bør slå bra an.
Sagen forteller at promoteringen av deltagelsen er et viktig kriterie som juryen ser på. NM Sunn mat i kantina profileres med en logo som også inneholder #Merav, noe som er selve grunnmuren i konkurransen som arrangeres i regi av Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Sjømat Norge, Norges Frukt og Grønnsaksgrossisters forbund og OFG. Profileringen av deltagelsen i konkurransen på Økern har vært godt synlig både på skjermene rundt om på huset, på appen for personalrestaurantene, på instagram, på bordryttere, roll-ups, på kokkenes forstykker, på klistremerker i buffet og på takeaway.
Kjøkkensjef Marius Haug fra Økern Portal sier det er en stor ære at teamet har klart å oppnå dette sammen;
– Vi så at vi hadde et potensiale for å forbedre og utvikle oss. Helt fra vi meldte oss på konkurransen, har alle kommet med gode forslag og bidratt til denne forandringen. Og det har vært viktig at det er noe vi alle står sammen om slik at vi kunne skape viktige sunnere vaner blant våre gjester. I tillegg har det gitt mer motivasjon og arbeidsglede for hele kjøkkenteamet.
Andreplassen gikk til ISS Nordea HQ som også hadde profilert deltagelsen svært godt. Også her var det et ekstra fokus på det grove i konkurranseperioden;
–Det fine brødet ble byttet ut med grovt i konkurranseperioden, og 60 % av påsmurt-varene ble byttet ut med grovere alternativer. Det er nettopp slike endringer vi håper konkurransen kan bidra til. Rettene så svært fristende ut. Fisken så nydelig ut og det bugnet av grønnsaker til rettene. Juryen setter også stor pris på at man inspirerer andre i sin kjede. Nordea har delt retter internt med andre ISS kantiner på intern Facebookgruppe. Målet er at alle kantiner skal bli bedre og sunnere. Ved å dele på denne måten og inspirere andre bidrar man til nettopp dette, sier Sagen.
Tredjeplassen gikk til Treats på Karenslyst Alle i Oslo. Også her var konkurransen promotert godt.
– Merav-menyen som beskrives er helt i tråd med det som ønskes fremhevet i konkurranseperioden og juryen legger merke til engasjementet rundt ønsket om å tilby sunne retter for å fremme god helse. Treats hadde satt ut skilter i tilknytning til Merav-logoen som gav begrunnelser for hvorfor det var viktig å spise grovt, grønt og blått. Juryen likte også svært godt kantinens egen Trust-shop hvor poser fylt med merav-råvarer kunen tas med hjem. Da blir det enda mer Merav, avslutter Sagen.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder



Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom