Mattilsynet lanserer ny versjon av Matvaretabellen
Matvaretabellen har blitt oppdatert med næringsstoffverdier for 120 nye matvarer, og har i tillegg fått nytt design og flere nye funksjoner.

Matvaretabellen gir en samlet oversikt over innhold av energi og næringsstoffer i de vanligste matvarene vi spiser i Norge.
– Den nye nettløsningen har nytt design og flere nye funksjoner som vi tror brukerne vil bli glade for, sier Jorån Østerholt Dalane, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet.
Nye næringsstoffverdier for iskrem, kjøtt og mat fra kafé og bakeri
Den nye versjonen av Matvaretabellen har næringsstoffverdier for 120 nye matvarer. Blant annet har utvalget av mat og drikke som selges på kafeer og bakerier økt, med for eksempel panini, calzone, limonade og påsmurte bagetter. Matvaretabellen har også fått et større utvalg av is på boks, med næringsstoffverdier fra et analyseprosjekt gjennomført av Mattilsynet i 2023.
Tabellen har også fått nye næringsstoffverdier for lam- og svinekjøtt. Disse dataene kommer fra et samarbeidsprosjekt mellom Animalia, Nortura, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, MatPrat, Universitetet i Oslo og Mattilsynet. Prosjektet har gitt helt nye og representative analysedata for næringsstoffinnholdet i de vanligste stykningsdelene av lam og svin.
Havforskningsinstituttet har levert oppdaterte verdier for brosme, makrell og sild.
Nå kan du se på innhold av næringsstoffer i matvarer i ulike porsjonsstørrelser
Det er flere nye funksjoner tilgjengelig i den nye nettsiden.
– Du kan velge å vise mengde for en matvare i ulike enheter, for eksempel en desiliter hvetemel eller ett eple. Du kan se hvor mye en matvare bidrar med av energiprosent for de energigivende næringsstoffene, og for anbefalt dagsinntak av vitaminer og mineraler, sier Østerholt Dalane.
Matvaretabellen er et viktig oppslagsverk og redskap i matforvaltning og ernæringspolitikk, i undervisning og opplysningsarbeid, for helsepersonell og forskere, og den danner grunnlaget for beregning av inntaket av ulike næringsstoffer for enkeltpersoner og grupper. Tabellen benyttes også av matindustrien som grunnlag.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Mattilsynet har kontrollert fiskeslakterier1.12.2023 11:22:19 CET | Pressemelding
Mattilsynet har kontrollert 28 slakterier som slakter oppdrettsfisk. De aller fleste oppfylte kravene til godkjenninger. Enkelte måtte bedre rutinene for å hindre smitte av sykdom til omgivelsene, og mange måtte rette opp bruken av bedøvelsesutstyret slik at fisken ble ordentlig bedøvet før avliving.
Geiteflokken på Kvist må avvikles, men ikke nødvendigvis avlives30.11.2023 12:59:55 CET | Pressemelding
Geiteholdet som bor ute i villmarken i Kvist i Balestrand, må avvikles innen 15. mai 2024. Det har klagesaksenheten i Mattilsynet nå endelig avgjort. Men vedtaket åpner for flere alternativer til avvikling enn avliving.
Store forskjeller i innhold mellom plantebaserte og glutenfrie produkter, og sammenlignbare produkter med kjøtt, melk og gluten29.11.2023 14:09:29 CET | Pressemelding
Det er store forskjeller i innhold av næringsstoffer, tilsetningsstoffer og kontaminanter mellom produkter som er plantebaserte og glutenfrie produkter, og sammenlignbare produkter som inneholder kjøtt, melk og gluten. Forskjellene kan stort sett spores tilbake til råvarene, og eventuell berikning med vitaminer og mineraler.
Lite forskning om effekter av konsistensmidler på fordøyelseskanalen29.11.2023 14:07:24 CET | Pressemelding
En kartlegging av forskning på effekter av konsistensmidler på fordøyelseskanalen, viser at det er gjort lite god forskning og at forskningen som er gjort er generelt lite relevant for å vurdere langtidsvirkninger.
Mattilsynet i ny drakt for å jobbe mer effektivt og brukervennlig, og møte lovkrav22.11.2023 09:51:38 CET | Pressemelding
Med det nye utrykket vårt kan vi kommunisere og veilede mer effektivt, dekke bredden i samfunnsoppdraget bedre, og vise at vi ønsker å hjelpe.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom