Mattilsynet

Mattilsynet lanserer ny versjon av Matvaretabellen

Del

Matvaretabellen har blitt oppdatert med næringsstoffverdier for 120 nye matvarer, og har i tillegg fått nytt design og flere nye funksjoner.

Matvaretabellen gir en samlet oversikt over innhold av energi og næringsstoffer i de vanligste matvarene vi spiser i Norge.

– Den nye nettløsningen har nytt design og flere nye funksjoner som vi tror brukerne vil bli glade for, sier Jorån Østerholt Dalane, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet.

Nye næringsstoffverdier for iskrem, kjøtt og mat fra kafé og bakeri

Den nye versjonen av Matvaretabellen har næringsstoffverdier for 120 nye matvarer. Blant annet har utvalget av mat og drikke som selges på kafeer og bakerier økt, med for eksempel panini, calzone, limonade og påsmurte bagetter. Matvaretabellen har også fått et større utvalg av is på boks, med næringsstoffverdier fra et analyseprosjekt gjennomført av Mattilsynet i 2023.

Tabellen har også fått nye næringsstoffverdier for lam- og svinekjøtt. Disse dataene kommer fra et samarbeidsprosjekt mellom Animalia, Nortura, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, MatPrat, Universitetet i Oslo og Mattilsynet. Prosjektet har gitt helt nye og representative analysedata for næringsstoffinnholdet i de vanligste stykningsdelene av lam og svin. 

Havforskningsinstituttet har levert oppdaterte verdier for brosme, makrell og sild. 

Nå kan du se på innhold av næringsstoffer i matvarer i ulike porsjonsstørrelser

Det er flere nye funksjoner tilgjengelig i den nye nettsiden. 

– Du kan velge å vise mengde for en matvare i ulike enheter, for eksempel en desiliter hvetemel eller ett eple. Du kan se hvor mye en matvare bidrar med av energiprosent for de energigivende næringsstoffene, og for anbefalt dagsinntak av vitaminer og mineraler, sier Østerholt Dalane.

Matvaretabellen er et viktig oppslagsverk og redskap i matforvaltning og ernæringspolitikk, i undervisning og opplysningsarbeid, for helsepersonell og forskere, og den danner grunnlaget for beregning av inntaket av ulike næringsstoffer for enkeltpersoner og grupper. Tabellen benyttes også av matindustrien som grunnlag.

Kontakter

Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord

Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)

Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.no

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Om oss

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye