Den norske kirke

– Alltid behov for noen som bærer

Del

Svein Valle ble vigslet til biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, søndag 19. november. Prekenen tok utgangspunkt i bibelhistorien om fire mennesker som bar en lam mann til Jesus.

Ny biskop i Sør-Hålogaland, Svein Valle. Foto: Sør-Hålogaland bispedømme
Ny biskop i Sør-Hålogaland, Svein Valle. Foto: Sør-Hålogaland bispedømme

I en høytidsstemt gudstjeneste ble Svein Valle vigslet til biskop i Bodø domkirke. Kong Harald stod på gjestelisten sammen med biskoper fra inn- og utland, menighetsrådsledere i bispedømmet og bodøværinger.

Bibelteksten for dagen var hentet fra evangeliet etter Markus, kapittel 2, vers 1-12. Her står det om Jesus som helbredet en mann, etter at fire venner bar ham til Jesus. Les hele bibelfortellingen her.

Fellesskapet trenger mennesker som bærer

– I et fellesskap så er det alltid behov for noen som bærer, sa Svein Valle i sin preken.

– Vi trenger de som ser behov og som gjør noe med det. Som kirkebygget trenger bjelker som bærer, trenger fellesskapet mennesker som bærer.

Den nyvigslede biskopen ønsker at kirken skal være et fellesskap som ser og bærer. Både medmennesker og hverandre. Både fattige, syke og marginaliserte.

– Vi skal være et sånn fellesskap som får tillit, fordi samfunnet rundt oss ser at det vi sier, står i sammenheng med det vi faktisk gjør. Vi skal respondere når noen spør om hjelp.

Å bære i fellesskap

Samtidig understreket Valle at bæringen fungerer best når den skjer i fellesskap.

– Når vi bærer sammen som kirke og fellesskap tåler vi utfordringer. Da tåler vi motgang. Da finner vi løsninger. Da bygger vi gode og levelige samfunn. Da følger vi fotsporene til de fire som bar den lamme til Jesus.

Avslutningsvis i prekenen minnet han også på de gangene vi selv har behov for å bli båret.

– Da er det godt å kjenne at vi er på samme lag, en del av fellesskapet. Et fellesskap som ser oss, gir oss den støtten vi trenger og bringer oss inn i Jesu nærhet, slik at vi igjen kan reises opp.

NRK sendte gudstjenesten på TV og radio, og du kan se den storslåtte vigslingsgudstjenesten i opptak her.

Last ned Svein Valles preken her

Last ned preses Olav Fykse Tveit sin hilsen her

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ny biskop i Sør-Hålogaland, Svein Valle. Foto: Sør-Hålogaland bispedømme
Ny biskop i Sør-Hålogaland, Svein Valle. Foto: Sør-Hålogaland bispedømme
Last ned bilde

Om oss

65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.

Mer himmel på jord

kirken.no

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom