Ingen kontakt med ansatte i Gaza
CARE har mistet kontakt med ansatte i Gaza. – Det siste vi hørte var at de ble beordret til å evakuere enda lengre sør. Vi er ekstremt bekymret, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

– I går mistet vi kontakt med våre kollegaer. Det siste vi hørte var at de ble beordret til å evakuere enda lengre sør på Gaza-stripen, sier Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge.
Torsdag meldte de to største teleselskapene på Gazastripen at alle kommunikasjonstjenester, inkludert fasttelefoner, mobilnett og internett, var ute av drift. Årsaken er at det ikke er tilgang på drivstoff til å drive aggregater som produserer strøm.
Situasjonen kan bli langvarig: Washington Post siterer flere teleselskaper på at de ikke vil kunne tilby sine tjenester igjen før mer drivstoff kommer inn.
Den 13. oktober ble alle i Gaza beordret til å evakuere sørover på Gazastripen. Noen av CAREs ansatte søkte da tilflukt i Khan Younis, som er den siste byen før grenseområdet Rafah ved den egyptiske grensen.
– I går kom beskjeden om at de måtte evakuere enda lengre sør, helt til grenseområdet, som allerede er tett overbefolket. Det er rett og slett ikke tak eller teltduker nok til alle, og sykdommer sprer seg raskt, sier Georgsen.
Mat, vann, helsehjelp, strøm – ingenting er tilgjengelig, ifølge de siste rapportene CARE har fått fra våre ansatte.
– Hjelpebehovet er enormt, så mye større enn det lille som kommer inn av hjelp kan dekke, og folk befinner seg nå i en helt desperat situasjon, sier Georgsen.
Når telekommunikasjonen er nede, blir det også vanskeligere for folk å orientere seg både om hvor angrep pågår og om hvordan det går med deres kjære.
– Fra tidligere perioder med mørklegging de siste ukene, har vi fått høre at folk føler det som om verden har glemt dem. Det blir også vanskeligere for hjelpepersonell å nå frem til sårede, sier Georgsen.
Uten tilførsel av drivstoff, forblir Gaza uten strøm, uten fungerende sykehus og uten vann.
– Det er mørkt i Gaza, og det ser mørkt ut for menneskeverdet. Det som pågår i Gaza nå, er inhumant, sier Georgsen.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noBilder

Om CAREs arbeid i Palestina
Hjelpeorganisasjonen CARE har vært til stede i Gaza og på Vestbredden siden 1948. Arbeidet har som mål å dekke grunnleggende matbehov, tilrettelegge for jordbruk, styrke kvinners stilling og forbedre helseprogrammer. De siste fem ukene har CARE respondert med nødhjelp i Gaza basert på interne lagre, og står også klar for å bidra med nødhjelp fra Egypt.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
– Gaza er et helvete på jord7.12.2023 15:32:36 CET | Pressemelding
Idet krigen i Gaza går inn i sin tredje måned, gjør forholdene det nærmest umulig å nå frem med nødhjelp.
Klimaendringene er kvinnefiendtlige1.12.2023 14:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer utgjør en stadig større trussel for allerede sårbare kvinner og jenter.
– På nytt starter et helvete på jord på Gazastripen1.12.2023 11:28:13 CET | Pressemelding
Våpenhvilen gjorde det mulig for folk på Gazastripen å puste ut et øyeblikk. Nå holder de igjen pusten, i frykt for hva som kommer.
– Nå kan jeg endelig sove24.11.2023 15:57:58 CET | Pressemelding
CARE-ansatte i Gaza møter våpenhvilen med håp om at noe av folks verdighet kan tas tilbake – i alle fall midlertidig.
Derfor er ikke 300 lastebiler med nødhjelp nok22.11.2023 17:20:19 CET | Pressemelding
300 lastebiler med nødhjelp skal få slippe inn i Gaza daglig så lenge våpenhvilen varer. – Viktig, men langt fra nok. Adgangen må ikke strupes når våpenhvilen er over, sier Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom