Vurdering og kvalitet i fag- og svenneprøver
En ny undersøkelse finner stor variasjon i hvordan de ulike fag- og svenneprøvene gjennomføres og vurderes. Det er en betydelig fagvariasjon i hvor stor andel som består fag- og svenneprøven, og stor variasjon i hvordan prøvene blir gjennomført. Undersøkelsen av gjennomføring og kvalitet i vurderingen av fag- og svenneprøver er utført av forskere fra Fafo, NIFU, Høyskolen i Østfold og Høgskolen i Innlandet.

Hvert år går 30 000 personer opp til fag- og svenneprøven i Norge. Det er prøvenemndene som vurderer om en lærling, elev eller praksiskandidat skal oppnå et fag- eller svennebrev. I prøvenemndene sitter medlemmer med fagkompetanse og lang arbeidserfaring. Hele 8000 prøvenemndsmedlemmer står registrert i landets fylkeskommuner, og de gjør et stort arbeid.
- I vårt arbeid med denne gjennomgangen erfarer vi at de som sitter i prøvenemndene ønsker et bedre vurderingsfellesskap på tvers av nemnder og fylker, og en mer omforent vurderingspraksis. Dette sammen med andre funn i gjennomgangen er nå overlevert Utdanningsdirektoratet, sier prosjektleder ved Fafo Tove Mogstad Aspøy.
Dette er hovedfunnene i gjennomgangen:
- Det er betydelige ulikheter i gjennomføring av fag- og svenneprøvene, knyttet til forskjellige fagtradisjoner
- De fleste består fag- og svenneprøven, men det er betydelig fagvariasjon
- Fylkeskommunen oppnevner, men følger i mindre grad opp, prøvenemnder
- Prøvenemndsmedlemmene bakgrunn varierer mellom fag
- Det er stor variasjon i hvordan de ulike fagprøvene vurderes
Rapporten kan leses på Fafos nettsider, sammen med en oppsummering.
Kontakter
Stein R. FredriksenInformasjonssjef
Tel:+47 99591959stein.roar.fredriksen@fafo.noBilder

Lenker
Om Fafo
Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no
Følg pressemeldinger fra Fafo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fafo
Ny Fafo-rapport: Flere har behov for hjelp med tak over hodet6.5.2025 16:22:06 CEST | Presseinvitasjon
Å ha et trygt sted å bo er viktig for oss alle. Nå øker antallet som bor i midlertidige botilbud og som ber Nav om hjelp til et sted å bo. Det viser en ny Fafo-rapport som lanseres torsdag 8. mai.
Kan flere få AFP i privat sektor?22.4.2025 15:54:29 CEST | Presseinvitasjon
Ikke alle som jobber i en AFP-bedrift får AFP til tross for mange år i ordningen. På Fafofrokost onsdag 23. april vil Fafo presentere nye tall som viser frafallet i dagens ordning og hvor mange som vil kvalifisere for AFP med modellen fra Fellesforbundets AFP-utvalg.
Færre «vanlige» – flere fattige og rike5.3.2025 10:40:03 CET | Pressemelding
De økonomiske forskjellene mellom nordmenn har økt de siste 20 årene. Andelen rike og andelen fattige har økt, mens mellomkategorien har krympet. Dette viser de første forskningsfunnene i Fafos «Ulikhetsbarometeret». Tirsdag 4. mars møttes representanter for fagbevegelsen, politikere og forskere for å diskutere utviklingen.
Foregår fagforeningsknusing i Norge?22.1.2025 09:28:06 CET | Pressemelding
Fafo har på oppdrag fra LO sett på begrepet fagforeningsknusing og om fagforbund erfarer dette i Norge. Undersøkelsen viser at organisasjonsarbeidere i norske fagforbund opplever forsøk på fagforeningsknusing – forsøk som også lykkes.
Nye allmennsykepleiere gir bedre helsetjenester – men kommunene henger etter22.1.2025 08:30:00 CET | Pressemelding
En ny sykepleier-utdanning skal gjøre norske kommuner bedre i stand til å hjelpe innbyggere med særskilte helseproblemer. Selv om skussmålene er svært gode, synes kommunene å være på etterskudd med å forstå, innhente og benytte seg av den nye kompetansen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom