Molde-oligarken: Penger fra drap, tyveri og hvitvasking investert i norsk økonomi.

Del

Den Augustpris-nominerte boka «Molde-oligarken» viser hvor stor politisk og økonomisk innflytelse Russland har i Norge og Europa. 

"Molde-oligarken" lanseres 24. november, og 4. desember gjester Knut Kainz Rognerud Norge.
"Molde-oligarken" lanseres 24. november, og 4. desember gjester Knut Kainz Rognerud Norge.

Putins favoritt-oligark, Oleg Deripaska, har på brutalt vis skaffet seg penger og innflytelse i hele Europa. Norsk-svenske Knut Kainz Rognerud er en av Sveriges mest anerkjente gravejournalister, og han har gått Deripaska etter i sømmene. 

Den 4. desember gjester forfatteren Norge i forbindelse med utgivelsen av «Molde-oligarken», og boka lanseres 24. november. 

Russiske penger har banet vei for økonomisk og politisk innflytelse i Europa, også i Norge. Norge, Sverige og resten av Europa har omfavnet en av Putin-regimets mest innflytelsesrike finanssoldater og akseptert milliardinvesteringer med opphav i hvitvasking, utpressing, tyverier og mord. Selv etter Putins angrepskrig mot Ukraina.

En yacht i Molde

En augustkveld i 2016 sitter to menn i en yacht nord for Molde og diskuterer det kommende presidentvalget i USA. Den ene er Russlands visestatsminister, den andre er oligarken Oleg Deripaska, en av Putins nærmeste allierte og verdens rikeste menn. Tre måneder senere er Donald Trump president, etter et valg der mye tyder på at Deripaskas medarbeidere har vært dypt involvert i påvirkningskampanjer. Det er ikke første gang Deripaska befinner seg i norske farvann. Og det er verken første eller siste gang Russland forsøker å manipulere politiske prosesser i demokratiske land.

Russiske penger påvirker norsk økonomi og politikk

Oleg Deripaska har hatt flere hemmelige forretningsmøter i Molde. Med stor sannsynlighet var flere oligarker til stede på et møte da fem forretningsfly landet i Molde i 2019. Det til tross for at Oleg Deripaska da var under sanksjoner fra USA, forteller Rognerud. Han har funnet ut at flere norske bedrifter lenge har handlet med Deripaskas selskap. 

-Hydro-konsernet har i flere tiår gjort forretninger med Oleg Deripaska og hans selskap. De har blant annet kjøpt hans aluminium. Hydro har mottatt flere tusen tonn aluminium fra Deripaskas selskap etter Russlands invasjon av Ukraina, sier Rognerud. 

«Molde-oligarken» forteller også historien om et av de største tyveriene i moderne tid: Om hvordan en liten gruppe forretningsmenn med hjelp fra Kreml overtok en stor del av Russlands naturressurser til svært lav pris. 

Prisvinnende gravejournalist

Knut Kainz Rognerud er en norsk-svensk undersøkende journalist, forfatter og dokumentarfilmprodusent. Han har i snart tre tiår undersøkt maktinstitusjoner innenfor økonomi og politikk. Rognerud har skrevet flere bøker som har fått stor oppmerksomhet. Han har vært nominert til en lang rekke priser i Sverige og internasjonalt, blant annet Augustpriset, TV-festivalen i Monte Carlos Nymphes D’or, Stora Journalistpriset og Guldspaden – som han også har vunnet.

Lansering: "Molde-oligarken" lanseres 24. november.

Knut Kainz Rognerud gjester Norge 4. desember. 

Ta kontakt for intervju, pdf eller anmeldereksemplar. 

Kontakter

Bilder

"Molde-oligarken" lanseres 24. november.
"Molde-oligarken" lanseres 24. november.
Last ned bilde
"Molde-oligarken" lanseres 24. november, og 4. desember gjester forfatteren Norge. Foto: Thron Ullberg.
"Molde-oligarken" lanseres 24. november, og 4. desember gjester forfatteren Norge. Foto: Thron Ullberg.
Last ned bilde
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye