Vaniljeis er ikke bare vaniljeis
Utvalget av is på boks er variert, med mange ulike ingredienser og smaker. Hvis du er opptatt av næringsinnholdet i vaniljeis, kan det være lurt å ta en titt på ingredienslisten.
Mattilsynet har undersøkt næringsstoffer, tilsetningsstoffer, aromastoffer og tungmetaller i is med forskjellige smaker, is med og uten sukker og plantebasert is. Mattilsynet undersøkte 21 forskjellige typer is på boks, hvorav 12 var med vaniljesmak.
– Analyser av forskjellige varianter av vaniljeis viser at innholdet av næringsstoffer varierer mye. Noen inneholder for eksempel mer fløte enn skummet melk, noen er uten tilsatt sukker og noen er basert på plantefett. Såkalte «billigvarianter» inneholder mer vann og mindre fett. Vaniljeis er altså ikke bare vaniljeis, sier Ellen Kielland, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet.
Analysene viser også variasjon i fettsyresammensetning, protein, karbohydrater, kalsium og jod. Forskjellene skyldes at ingrediensene varierer i de ulike produktene.
Det er lite tungmetaller og prosessfremkalte stoffer i de analyserte produktene. Tilsetningsstoffene og aromastoffene som det ble analysert for i enkelte av produktene, var under de gitte grenseverdiene i regelverket.
- Les hele rapporten her: Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i is på boks
Næringsinnholdet i is på boks
Is som er basert på melk og fløte, inneholder som forventet protein, mettet fett, kalsium, vitamin K, men også kalium og jod. Plantebasert is laget på havre og kokos- og rapsolje, inneholder lite protein, men både mettet og umettet fett.
Vaniljeis uten tilsatt sukker, inneholder nesten 12 prosent kostfiber, som er tilsatt i form av polydekstrose.
Plantebasert pålegg
I samme analyseprosjekt undersøkte Mattilsynet også to typer plantebasert pålegg med samme bruksområde som skinke. Sammenlignet med vanlig skinke, inneholder de plantebaserte påleggene mindre protein, B-vitaminer og kalsium, og mer vann, karbohydrat og kostfiber.
Matvaretabellen oppdateres
Resultatene fra analyseprosjektet vil bidra til nye næringsstoffverdier for is på boks og plantebasert pålegg i Matvaretabellen versjon 2023.
Analysene vil også inngå som del av grunnlaget for beregning av inntak av ulike næringsstoffer for enkeltpersoner og grupper av befolkningen gjennom de nasjonale kostholdsundersøkelsene.
Om analysene
Mattilsynet har fått analysert innholdet av næringsstoffer, tungmetaller, tilsetningsstoffer og prosessfremkalte stoffer i 21 produkter av is på boks og 2 plantebaserte pålegg.
Analysene ble gjennomført i 2023 av Havforskingsinstituttet. Prosjektet har fremskaffet analyseverdier for tørrstoff, protein, fett, fettsyrer, aske, kostfiber, stivelse, sukkerarter, sukkeralkoholer, tilsetningsstoffer, søtningsstoffer og lakrisaroma, β -karoten, vitamin A (A1 retinol og A2 all-trans retinol), tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pyridoksin (B6), folat, cobalamin (B12), vitamin D, vitamin E, vitamin, kalsium, jern, natrium, kalium, magnesium, sink, selen, fosfor, mangan, kobber, jod, arsen, kadmium, bly, kvikksølv og prosessfremkalte stoffer (3-MCPD) i de inkludere produktene.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Lite uønskede stoffer i grønnsaker12.12.2024 14:27:57 CET | Pressemelding
Mattilsynet har undersøkt innholdet av tungmetaller, PFAS, næringsstoffer, nitrat og nitritt i grønnsaker. Det ble gjort få funn av uønskede stoffer.
Ikke gi dyr i julegave12.12.2024 13:17:46 CET | Pressemelding
Å bli dyreeier er en stor beslutning, og det er viktig å tenke godt gjennom hva det innebærer å ta på seg ansvaret for et dyr. Derfor bør man ikke gi dyr i gave.
Sykdom hos rådyr på Jøa11.12.2024 15:38:05 CET | Pressemelding
Det er i høst observert flere rådyr med diaré på Jøa i Namsos kommune. Prøver fra syke rådyr, viser at parasitten Giardia Duodenalis kan være årsaken til sykdomstilfellene.
PD-sone opphevet på Helgeland – strenge tiltak har hindret spredning av sykdommen6.12.2024 08:54:51 CET | Pressemelding
Mattilsynet opphevet 24. november vernesonen for PD (Pancreas disease) utenfor Helgeland, etter ett år med rask tømming av fire anlegg, tett overvåking, brakklegging og strenge krav til biosikkerhet.
Alfalfaspirer mistenkt smittekilde i nasjonalt utbrudd av salmonella28.11.2024 17:36:22 CET | Pressemelding
Mattilsynet etterforsker nå et større nasjonalt utbrudd av Salmonella sammen med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet melder at det så langt er påvist smitte hos 23 personer bosatt i flere fylker. Mattilsynet mistenker at økologiske alfalfaspirer kan være kilden. Mattilsynet ber derfor alle som kan ha dette hjemme om å kaste disse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom