Vaniljeis er ikke bare vaniljeis
Utvalget av is på boks er variert, med mange ulike ingredienser og smaker. Hvis du er opptatt av næringsinnholdet i vaniljeis, kan det være lurt å ta en titt på ingredienslisten.
Mattilsynet har undersøkt næringsstoffer, tilsetningsstoffer, aromastoffer og tungmetaller i is med forskjellige smaker, is med og uten sukker og plantebasert is. Mattilsynet undersøkte 21 forskjellige typer is på boks, hvorav 12 var med vaniljesmak.
– Analyser av forskjellige varianter av vaniljeis viser at innholdet av næringsstoffer varierer mye. Noen inneholder for eksempel mer fløte enn skummet melk, noen er uten tilsatt sukker og noen er basert på plantefett. Såkalte «billigvarianter» inneholder mer vann og mindre fett. Vaniljeis er altså ikke bare vaniljeis, sier Ellen Kielland, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet.
Analysene viser også variasjon i fettsyresammensetning, protein, karbohydrater, kalsium og jod. Forskjellene skyldes at ingrediensene varierer i de ulike produktene.
Det er lite tungmetaller og prosessfremkalte stoffer i de analyserte produktene. Tilsetningsstoffene og aromastoffene som det ble analysert for i enkelte av produktene, var under de gitte grenseverdiene i regelverket.
- Les hele rapporten her: Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i is på boks
Næringsinnholdet i is på boks
Is som er basert på melk og fløte, inneholder som forventet protein, mettet fett, kalsium, vitamin K, men også kalium og jod. Plantebasert is laget på havre og kokos- og rapsolje, inneholder lite protein, men både mettet og umettet fett.
Vaniljeis uten tilsatt sukker, inneholder nesten 12 prosent kostfiber, som er tilsatt i form av polydekstrose.
Plantebasert pålegg
I samme analyseprosjekt undersøkte Mattilsynet også to typer plantebasert pålegg med samme bruksområde som skinke. Sammenlignet med vanlig skinke, inneholder de plantebaserte påleggene mindre protein, B-vitaminer og kalsium, og mer vann, karbohydrat og kostfiber.
Matvaretabellen oppdateres
Resultatene fra analyseprosjektet vil bidra til nye næringsstoffverdier for is på boks og plantebasert pålegg i Matvaretabellen versjon 2023.
Analysene vil også inngå som del av grunnlaget for beregning av inntak av ulike næringsstoffer for enkeltpersoner og grupper av befolkningen gjennom de nasjonale kostholdsundersøkelsene.
Om analysene
Mattilsynet har fått analysert innholdet av næringsstoffer, tungmetaller, tilsetningsstoffer og prosessfremkalte stoffer i 21 produkter av is på boks og 2 plantebaserte pålegg.
Analysene ble gjennomført i 2023 av Havforskingsinstituttet. Prosjektet har fremskaffet analyseverdier for tørrstoff, protein, fett, fettsyrer, aske, kostfiber, stivelse, sukkerarter, sukkeralkoholer, tilsetningsstoffer, søtningsstoffer og lakrisaroma, β -karoten, vitamin A (A1 retinol og A2 all-trans retinol), tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pyridoksin (B6), folat, cobalamin (B12), vitamin D, vitamin E, vitamin, kalsium, jern, natrium, kalium, magnesium, sink, selen, fosfor, mangan, kobber, jod, arsen, kadmium, bly, kvikksølv og prosessfremkalte stoffer (3-MCPD) i de inkludere produktene.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
Mattilsynet følger opp Norturas og Coops tilbaketrekking av egg6.2.2025 16:13:17 CET | Pressemelding
Mattilsynet følger opp tilbaketrekkingen av et stort parti egg som inneholder for høyt nivå av vitamin D.
Sirkulær økonomi sentralt i ny gjødselvareforskrift3.2.2025 10:51:29 CET | Pressemelding
Nytt gjødselregelverk trådte i kraft 1. februar 2025. Den gamle gjødselvareforskriften er nå delt i gjødselvareforskriften og gjødselbrukforskriften. I det nye regelverket legges det mer til rette for at avfall og biprodukter kan brukes i gjødselvarer, samtidig som at matjorden skal tas vare på et i et langsiktig perspektiv.
Alfalfaspirer smittekilde i historisk stort utbrudd av Salmonella23.1.2025 10:00:47 CET | Pressemelding
I november ble økologiske alfalfaspirer trukket fra markedet etter mistanke om innhold av Salmonella. Mistanken om at produktet var smittekilden til et nasjonalt sykdomsutbrudd, har blitt kontinuerlig styrket gjennom utbruddsetterforskningen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom