NAF

Viltpåkjørsler øker: NAF advarer

Del

Over 9000 hjortevilt ble påkjørt av kjøretøy forrige vintersesong. - Nå kommer kulda og viltet trekker mer. Spesielt i distriktene er folk redde for å kjøre på vilt, sier rådgiver i NAF.

Elgpåkjørsler får ofte store konsekvenser og kan gjøre stor skade på både bil, sjåfør og passasjer. Ta fareskiltene på alvor, oppfordrer NAF.
Elgpåkjørsler får ofte store konsekvenser og kan gjøre stor skade på både bil, sjåfør og passasjer. Ta fareskiltene på alvor, oppfordrer NAF. Colourbox Colourbox

Hele 72 prosent av folk i distriktene er bekymret for å møte vilt på veien, viser tall fra NAFs Trafikantbarometer 2023. Og risikoen for viltpåkjørsler er aktuell. Statens vegvesen har de siste dagene varslet bilistene om økt fare for å møte på vilt i hele landet. Mer enn 9000 hjortevilt ble påkjørt forrige vintersesong.  

- Om vinteren er risikoen for å møte vilt spesielt stor. Viltet trekker mer i kulda, og salt på veiene kan føre til at de trekker ned på veier for å slikke salt, sier Svendsen.  

Følg med på skiltene 

Mange steder er viltfare skiltet. NAF-rådgiveren sier det er viktig å følge med på skiltene og redusere farten når du kjører inn i et område med viltfare.  

- Beveg blikket og følg med på veiens sideterreng. Senker du farten med bare med ti kilometer i timen halverer man faren for en ulykke.  

NAF anbefaler også å dempe lysstyrken på de mange skjermene som er i moderne biler. 

- Noen skjermer har nattinnstilling, men det er ikke alltid godt nok. Skru ned intensiteten slik at du bevarer nattsynet. Risikoen for å møte vilt er størst i skumring og når det lysner, sier Svendsen.  

Dette gjør du om uhellet er ute 

Om du skulle være så uheldig å kjøre på et dyr er det viktig å markere stedet og varsle politiet på 02800. 

– Ikke følg etter et påkjørt dyr. Dyret er med stor sannsynlighet skadet og kan gå til angrep. I tillegg gjør du jobben vanskelig for hunder som senere skal finne sporet etter dyret derom du har vært der før de kommer. Det beste du kan gjøre er å merke stedet der dyret gikk inn i skogen, sier Svendsen. 

– Stopp på et trygt sted 

NAF ber også bilistene om å være varsomme med hvor de stopper etter en påkjørsel. 

- Stopp slik at du ikke er til hinder for annen trafikk, og ta på deg refleksvest. Om bilen ikke er kjørbar er det viktig at du markerer ulykkesstedet ved å sette ut en varseltrekant og at du kommer deg bort fra bilen, advarer NAF-rådgiveren.  

Bakgrunn:  

Utdrag fra SSBs statistikk: https://www.ssb.no/jord-skog-jakt-og-fiskeri/jakt/statistikk/registrert-avgang-av-hjortevilt-utenom-ordinaer-jakt 

 . 

2022-2023 

Elg påkjørt av motorkjøretøy 

1162 

Hjort påkjørt av motorkjøretøy 

851 

Villrein påkjørt av motorkjøretøy 

Rådyr påkjørt av motorkjøretøy 

7273 

Totalt 

9288 

Viltpåkjørsler - Tenk på dine hverdagsreiser. Er du bekymret for følgende når du ferdes i trafikken? 

Sentralitet 

Store byer 

Mindre byer og tettsteder 

Distrikt 

Ja 

25 % 

49 % 

72 % 

Nei 

70 % 

46 % 

25 % 

Vet ikke 

5 % 

5 % 

3 % 

Kontakter

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom