Industri Energi

Industri Energi med knallhard advarsel til statsministeren

Del

 Vi er klare til å bruke alle virkemidlene vi har for å stanse regjeringens kutt i CO2-kompensasjonsordningen, advarte forbundsleder Frode Alfheim til stående applaus fra Industri Energis ekstraordinære landsmøte.

Egil Brandsøy

Landsmøtet foregår på Gardermoen og består av nærmere 350 tillitsvalgte fra industriselskaper som står for over 80 prosent av norsk eksportverdi.

I sin åpningstale kom forbundsleder Frode Alfheim med en klinkende klar beskjed til statsminister Jonas Gahr Støre:

– Vi kan ikke leve med at dere sender en sjokkregning på 2,7 milliarder til verdens reneste prosessindustri det ene året og nye 2,4 milliarder det neste.

– We’ll give your guys one hell of a beating, og det skal vi fortsette med helt til dere snur, tordnet han med referanse til Bjørge Lilleliens legendariske kommentering av den norske landslagsseieren mot England i 1981.

Saken som har satt sinnet i kok blant tillitsvalgte landet over er at regjeringen gjennom statsbudsjettet, for andre året på rad, foreslår et dramatisk kutt i den viktige CO2-kompensasjonsordningen.

– Vi forlanger at regjeringa og Stortinget tar inn over seg at de er i ferd med å slå huller i livsvilkåret for verdens mest klimavennlige industri. Det er ikke for sent å snu – skrot forslaget, appellerte Alfheim fra talerstolen til rungende applaus fra salen.

CO2-kompensasjonen kompenserer for økte kraftpriser som følge av EUs kvotesystem. CO2-kvoteprisen øker prisene på kull- og gasskraft i Europa, som gjennom utenlandskablene smitter over på kraftprisene for norsk industri, selv om norsk industri drives av utslippsfri norsk vannkraft.

Hele poenget med å innføre ordningen i Norge var å motvirke faren for at norske industriarbeidsplasser utkonkurreres og flyttes til land med høye utslipp og svak klimapolitikk.

Les også: Spørsmål og svar om CO2-kompensasjonsordningen

Forbundslederen trakk fram at kuttforslaget særlig rammer hjørnesteinsbedrifter i distriktene og påpekte at:

– CO2-kompensasjonsordningen er ett av de viktigste rammevilkårene for norsk prosessindustri.

Nøkkelord

Kontakter

Frode AlfheimForbundslederIndustri Energi

Tel:90968615

Bilder

Om Industri Energi

Industri Energi er Norges største og mest slagkraftige forbund for ansatte med tilknytting til olje-, gass- og landindustri. Bransjer som står for 80 prosent av den norske eksportverdien. Forbundet har over 56.000 medlemmer og er det fjerde største forbundet i LO.

Følg pressemeldinger fra Industri Energi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Industri Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Industri Energi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye