Minnes druknede med tomme stoler

Del

Årlig blir det 90 ledige plasser rundt middagsbordet i Norge. I Møre og Romsdal har 6 personer mistet livet til drukning i år. De fleste tomme stolene tilhører voksne menn.

I årets julekampanje «alle hjem til jul» er det viktig for Redningsselskapet å også få frem perspektivet til de etterlatte. FOTO: Redningsselskapet
I årets julekampanje «alle hjem til jul» er det viktig for Redningsselskapet å også få frem perspektivet til de etterlatte. FOTO: Redningsselskapet

– Det er et tragisk faktum at like mange drukner i Norge hvert eneste år, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet. 

Å redde liv på og ved vann er kjernen i alt Redningsselskapet gjør. Det innebærer også forebyggende og holdningsbyggende arbeid helt ned til barneskolealder.   

Men målgruppen det kanskje er vanskeligst å nå er også de som topper drukningsstatistikken år etter år - godt voksne menn. Derfor er det i årets julekampanje «alle hjem til jul» viktig for Redningsselskapet å også få frem perspektivet til de etterlatte. 

– Voksne menn står for rundt 90 prosent av alle drukningene hvert år. Vi kan spare mange liv dersom særlig menn tar forhåndsregler og tar sikkerhet til sjøs på alvor. 90 stoler står tomme rundt årets julemiddag. De aller fleste av disse stolene skulle vært stolen til en far, bestefar, onkel, svoger eller bror. 

– I Redningsselskapet forsøker vi å finne nye veier for å påvirke menn og deres familier, og tydeliggjøre alvoret og konsekvensene som ligger bak det å miste livet til drukning, sier Herlofson. 

6 har druknet i Møre og Romsdal 

Av de 73 som har omkommet til og med oktober i år, er hele 93 prosent (68 personer) menn. 61 prosent er fra 40 år og oppover. Alt for mange ulykker skjer langs bryggekanten, spesielt i den årstiden vi er inne i nå. Fall fra land utgjør 43 prosent av ulykkene på landsbasis, og 28 prosent fra fritidsbåt.  

I Møre og Romsdal har 6 personer druknet til og med oktober i år, alle er menn. En av ukjent alder, en mellom 15-25 år, en mellom 41 og 60 år og 3 eldre enn 60 år. I perioden 2017-2022 har 41 mennesker mistet livet til drukning i fylket, de fleste menn. 

– Vi har sett flere tragiske ulykker der folk har falt mellom båt og brygge, og ikke har klart å komme opp igjen. Flere av de omkomne kunne sannsynligvis ha reddet livet dersom de hadde brukt vest. Redningsvestbruken er lavere blant menn, og særlig blant de eldste, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.   

 – Selv om det ikke er påbudt å ha flyteutstyr på seg når båten ligger fortøyd, kan det være lurt å ta på vesten før man går ut på brygga, og heller ikke ferdes der alene.  

Sjekk den lokale drukningsstatistikken her. Her kan tallene brytes ned til kommune nivå: https://rs.no/drukning/ 

Kontakter

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 57 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er ofte de første på stedet når uhellet er ute.

Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye