Besøk et fyr digitalt
Har du noen gang lurt på hvordan fyrene våre ser ut på innsiden? Nå har Kystverket, sammen med Kystverkmusea, laget digitaliserte versjoner av et knippe fyr, slik at alle har muligheten til å ta en nærmere titt og oppleve kystens katedraler fra innsiden.
Fyrene våre er kjente og kjære landemerker som mange har et forhold til, både på grunn av den viktige sjøsikkerhetsmessige funksjonen de har, men også fordi en del av dem er flotte, ruvende bygg man ser på lang avstand.
Likevel er det av ulike årsaker gjerne slik at de færreste av oss har fått oppleve hvordan fyrene ser ut på innsiden. På nettsiden https://fyr.kystverket.no/ har Kystverkmusea og Kystverket nå gjort slik at vi alle kan få en digital opplevelse av hvordan det er å gå rundt i noen av fyrene. Enten man sitter hjemme i sin egen stue, på bussen eller på venterommet hos tannlegen har man nå en fyropplevelse tilgjengelig på mobil, nettbrett eller PC.
Alnes, Åsvær, Feistein, Fugløykalven, Halten, Hekkingen, Jomfruland, Nordøyan, Oksøy, Skalmen, Stabben og Svinøy er fyrstasjonene som til nå er tilgjengelig for digitale visitter.
– Ja, nå kan man utforske disse fyrene på egenhånd, enten i det tempoet man ønsker eller i en forhåndsprogrammert sekvens. Da kan man gå fra rom til rom og se seg rundt i hele fyret. Eksteriøret på noen av fyrstasjonene har også blitt laget som digitale 3D-modeller, forklarer spesialrådgiver Harald Tronstad i Kystverket.
Skal bli flere
Foreløpig er det lagt ut digitale fyrbesøk for 12 fyr, men flere skal komme.
– Vi har 116 fyrstasjoner så det er nok å velge mellom. Det er nok ikke realistisk å forvente at samtlige blir digitalisert, men det kommer flere, ja. I første omgang prøver vi å ta fyr som vi vet er attraktive, men vanskelig tilgjengelige for folk flest. Så ser vi etterhvert hvor mange vi får digitalisert. Vi ønsker også å dekke mest mulig av landet, men dette er et arbeid som tar tid. Vær-, vind- og lysforhold må stemme, både for å kunne komme seg ut til noen av fyrene, men også for at bildematerialet skal bli så bra som mulig. Vi må også ta hensyn til andre faktorer, som hekkesesong, og så videre, forteller Tronstad.
Usminket
Fyrstasjoner ligger som oftest utsatt til for vær og krever vedlikehold. Noen av de digitaliserte fyrstasjonene er tydelig preget av tidens tann.
– Noen er i fantastisk fin stand, og andre bærer preg av forfall. Også derfor har dette dokumentasjonsarbeidet vært viktig. Dette er usminkede øyeblikksgjengivelser av hvordan fyrstasjonene så ut akkurat den dagen Kystverkmusea var der og digitaliserte dem. De har dokumentert fyrstasjonene slik de faktisk er, uten å prøve å pynte på noe, understreker han.
Flere nytteeffekter
Denne digitaliserte dokumenteringen av fyrstasjonene har også andre gevinster enn at alle som vil kan ta et digitalt besøk.
– Dokumentasjonen er så presis at hvis vi skal utføre vedlikehold, så kan vi gå inn i denne løsningen og ta nøyaktige mål. Vi har originaltegningene av fyrstasjonene, men av og til er det gjort praktiske justeringer i løpet av årene som har gått siden de ble bygd, og da er det greit å kvalitessikre for eksempel mål på vinduer som skal skiftes. Dokumentasjonen vil også være til nytte når vi skal hyre inn eksterne entreprenører til oppdrag på fyrstasjonene, slik at de på forhånd kan danne seg et bilde av oppdraget, forteller Tronstad og oppfordrer alle om å ta en titt på https://fyr.kystverket.no/
Kontakter
Harald Tronstad, spesialrådgiver i Kystverket, mob. 957 63 867
Bilder
Følg pressemeldinger fra Kystverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kystverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kystverket
Går fra Møreaksen til Stad skipstunnel9.10.2024 12:58:14 CEST | Pressemelding
I ti år har prosjektsjef Harald Inge Johnsen i Statens vegvesen planlagt Møreaksen. Nå er han lånt ut til Kystverket for å være med å bygge Stad skipstunnel.
Innseiling Borg Havn: Gjør seg klar for kvalitetssikring og videre fremdrift2.10.2024 14:43:19 CEST | Pressemelding
Kystverket har etter anbudskonkurransen våren 2024 sett at kostnadene for Innseiling Borg havn-prosjektet har blitt høyere enn forventet. Dette betyr at prosjektet nå overstiger terskelverdien som krever en kvalitetssikring (KS2) i henhold til statens prosjektmodell. Kystverket forbereder seg derfor på å gjennomføre denne prosessen.
Kystverket skal gjennomføre nye undersøkelser av U-8641.10.2024 10:44:01 CEST | Pressemelding
Skal undersøke om det er mulig å hente opp deler av kvikksølvet som ligger i vraket.
Innseiling og dypvannskai Mo i Rana: nå starter mudringen!20.9.2024 09:06:18 CEST | Pressemelding
Arbeidet med å etablere en ny dypvannskai og mudre i farleden foran Toraneskaia er i full gang, og nå i uken startet mudringsarbeidene. Deponiområdet er ferdigstilt, og alle tiltak for å sikre en effektiv og trygg gjennomføring av mudringen er på plass.
Kystverket skal samarbeide med Vegvesenet om Stad skipstunnel18.9.2024 11:56:53 CEST | Pressemelding
Kystverket styrker prosjektorganisasjonen og inngår samarbeid med Statens vegvesen om byggingen av Stad skipstunnel. – Vegvesenet har tung tunnelkompetanse som vil styrke arbeidet med verdens første skipstunnel, sier kystdirektør Einar Vik Arset.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom