SpareBank 1 Østlandet

1 av 2 innledninger vil gjøre tiltak for en rimeligere julefeiring

Del

Julehandelen sparkes nå i gang for alvor. Innlendinger sier de vil bruke omtrent 7 000 kroner ekstra til jul i år. Samtidig vil halvparten av oss gjøre tiltak for å bruke mindre penger.

- Økte levekostnader gjør at mange må prioritere pengebruken hardere i år. I Innlandet vil en fjerdedel av oss kjøpe billigere gaver til jul. Omtrent like mange vil handle rimeligere mat og drikke, samt kutte pengebruken på klær og sko, sier Snorre Sveløkken, regionbanksjef i SpareBank 1 Østlandet. 

6 av 10 innlendinger sier det blir vanlig jul i år, tross renteøkninger og prisstigninger. Tallene kommer frem i en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1 Østlandet*.

Senk forventningene

I følge undersøkelsen vil hver innlending bruke omtrent 7 000 kroner ekstra på gaver, mat, klær og annet til jul, sammenlignet med hva de bruker en vanlig måned. Snittet for Norge er 8 500 kroner ekstra.

- Selv om mange føler et press på gaver og annet inn mot jul, er det i år ekstra viktig at vi senker forventningene. Husk at jula ikke handler om hvor mange penger man bruker eller hvor mange gaver man får, sier Sveløkken.

 7 av 10 innlendinger sier at de ikke trenger mange gaver for å få en fin jul.

- Det er godt å se. Fremfor å bruke penger på gaver kan man avtale å gjøre noe hyggelig sammen eller gi bort en tjeneste. Det er noe mange setter pris på, sier Sveløkken.

Starter julehandelen nå

Black Week og Black Friday har fått rotfeste i Norge, og sparker for alvor i gang julehandelen. I år begynner Black Week 20. november. Hver femte innlending planlegger å handle under årets Black Week.

- Samtidig svarer over halvparten at de begynner å kjøpe julegaver i november eller tidligere. Det tyder på at vi er prisbevisste, planlegger og følger med på tilbud, sier banksjefen.

I Innlandet svarer 8 av 10 at de sjekker priser og planlegger innkjøpene til Black Week og Black Friday.

- Det er bra. Bruk tjenester som for eksempel Prisjakt til å sjekke prishistorikken til varene du er ute etter. Da ser du om tilbudet faktisk er godt eller ikke. Det er også lurt å skrive en liste og sette en grense for hvor mye penger du skal bruke, og holde deg til dette. Ikke la deg rive med, sier Sveløkken.

Dette vil innlendinger gjøre for å bruke mindre penger til jul:

kjøpe rimeligere julegaver

23 %

bruke mindre eller ingen penger på klær/sko

22 %

handle rimeligere mat og drikke til jul

26 %

kjøpe færre julegaver

16 %

bruke mindre eller ingen penger på adventskalender

15 %

gå på færre konserter og arrangementer

7 %

spleise på julegaver

3 %

gi mindre eller ingen penger til veldedighet

16 %

gi gaver som ikke koster penger

11 %

droppe å reise bort i jula

7 %

gi brukte julegaver

5 %

Tips for en rimeligere julefeiring:

  • I stedet for å kjøpe gave kan man gi bort en hyggelig tjeneste, en opplevelse eller avtale å gjøre noe sammen. Det er noe mange setter veldig pris på.
  • Kjøp gjerne julegaver brukt og snakk sammen om dette på forhånd.
  • Vær forsiktig med å handle på kreditt! Husk at det skal betales tilbake.
  • Planlegg godt og bestem hvor mye du vil handle for. Skriv liste over hva du må kjøpe og hold deg til denne.
  • Begynn i god tid og se etter tilbud en stund før jul. Sjekk prishistorikken på varene du skal kjøpe, så ser du om tilbudet er godt eller ikke. Bruk tjenester som for eksempel Prisjakt.
  • Prøv å unngå å handle i siste liten, da er det fort gjort å glemme budsjetter og konsekvenser.

* Om undersøkelsen:
Undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1 Østlandet i tidsrommet 2.-7. november blant 1295 respondenter i Norge. I Innlandet er antall respondenter 129. 

Kontakter

Bilder

Om SpareBank 1 Østlandet

SpareBank 1 Østlandet er landets fjerde største sparebankkonsern med drøyt 1 100 kompetente og stolte medarbeidere. Gjennom 176 år har vi bygget en solid markedsposisjon på Østlandet ved å være tilgjengelige og yte kreditt til personer og bedrifter i bygd og by. Vi har i dag 36 kontorer spredt rundt om i Oslo, Viken og Innlandet, og har en forretningskapital på 232 milliarder kroner. Gjennom våre datterselskaper og SpareBank 1-alliansens produktselskaper er vi et komplett finanshus for våre person- og bedriftskunder. Vi er et børsnotert og selvstendig finanskonsern med dype røtter på Østlandet og hovedkontor i Hamar. Banken har bidratt til verdiskaping i markedsområdet gjennom flere generasjoner.

Følg pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SpareBank 1 Østlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye