Legemiddelindustrien (LMI)

Glad for at legemiddelproduksjonen fortsetter i Halden

Del

I dag ble det klart: Fresenius Kabi inngår avtale med Prange-konsernet om salg av Halden-anlegget – med utstyr og alle ansatte, og vil fortsette produksjonen av Fresenius Kabis produkter. 

- Dette er gode nyheter, vi er utrolig glade for at det fortsatt blir legemiddelindustri i Halden, sier Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i LMI.

FORNØYD: LMIs administrrende direktør Leif Rune Skymoen er fornøyd med at legemiddelproduksjonen fortsetter i Halden.
FORNØYD: LMIs administrrende direktør Leif Rune Skymoen er fornøyd med at legemiddelproduksjonen fortsetter i Halden. Margit Selsjord, LMI

I en pressemelding sendt Halden Arbeiderblad, skriver selskapet at Fresenius Kabi og Prange-konsernet i dag har signert en avtale om å overføre eierskapet av Fresenius Kabi-fabrikken i Halden til HP Halden Pharma AS, et selskap i Prange-konsernet.

Prange-konsernet, sammen med datterselskapet Adragos Pharma, overtar fabrikken med utstyr og alle ansatte, og vil fortsette produksjonen av Fresenius Kabis produkter.

Viktig nasjonalt

Det har en tid vært stor usikkerhet til «Halden-fabrikkens» videre eksistens, etter at Fresenius Kabi annonserte at fabrikken skulle selges.

- Det er naturligvis veldig viktig for Halden, at en hjørnestensbedrift kan fortsette. Både for arbeidsplasser og økonomi. Men det er også viktig i et nasjonalt – og dermed også et globalt perspektiv, fortsetter Skymoen:

- Vi har fantastiske bedrifter i hele landet, med verdifull kompetanse og kjempepotensial til å ta internasjonale posisjoner i det voksende helsemarkedet. Dette skal vi bygge videre på – og målet er å skape flere arbeidsplasser og betydelig økte eksportinntekter.

Norge og norsk legemiddelindustri har gode forutsetninger for å være ledende på dette området og skape konkurransefortrinn. Legemiddelindustrien er en forskningsdrevet eksportnæring som konkurrer godt i internasjonale markeder. 11 legemiddelprodusenter eksporterte i 2020 for 20 milliarder kroner.

Legemiddelindustrien er global og enorm, og potensialet er stort for mange arbeidsplasser, eksportinntekter og skatteinntekter.

Også i beredskapssammenheng er det viktig med en sterk norsk legemiddelproduksjon. Norge er strategisk godt plassert i Europa og norske legemiddelprodusenter kan bidra med høy og forutsigbar leveringssikkerhet. 

Attraktiv kompetanse

Næringsminister Jan Christian Vestre og helseminister Ingvild Kjerkol la tidligere i år frem veikartet for helsenæringen, der de var tydelige på at dette kom til å bli et taktskifte for denne næringen. Et av tiltakene var en ny eksportstrategi, som det jobbes med nå.

- Det at Next Pharma nylig tok over Takedas fabrikk i Asker og at en annen profesjonell aktør velger å investere i Halden, tar vi som en bekreftelse på at kompetansen innenfor norsk legemiddelproduksjon er attraktiv vare, avslutter LMIs Leif Rune Skymoen.

Kontakter

Eline FeiringKommunikasjonsrådgiver

23 16 15 53 / 480 43 137

eline@lmi.no

Om Legemiddelindustrien (LMI)

Legemiddelindustrien (LMI) er bransjeforeningen for legemiddelindustrien i Norge. Norske og utenlandske legemiddelselskaper som utvikler, produserer, selger eller mar­kedsfører legemidler i Norge kan være medlem av foreningen. LMI skal være den natur­lige bransjeforeningen for både store multinasjonale selskaper og små norske grundersel­skaper som opererer på legemiddel/life science området.

De 60 medlemsbedriftene i LMI har i underkant av 4000 ansatte i Norge og representerer over 80 prosent av legemiddelomsetningen. Det omsettes legemidler i Norge for 18 milliarder kroner.

Foreningen har som formål å ivareta medlemmenes bransjemessige interesser. Gjennom gode rammebetingelser sikrer vi norske pasienter tilgang til viktige medisiner som bidrar til helse og livskvalitet i Norge.

Følg pressemeldinger fra Legemiddelindustrien (LMI)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Legemiddelindustrien (LMI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Legemiddelindustrien (LMI)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom