Arbeidstilsynet

Kan feriedagene mine overføres til neste år?

Del

Rekker du ikke bruke opp feriedagene dine før vi går inn i 2024? Se hva loven sier om overføring av ferie.

BIldet er et utsnitt av en arbeidsplass. Vi ser to hender som jobber på en PC.
FRIDAGER TIL OVERS? Alle arbeidstakere har krav på minst 25 virkedager ferie hvert år. Men hva om feriepotten ikke er tømt før nyttårsrakettene skytes til værs? FOTO: Arbeidstilsynet.

I de fleste tilfeller er det uproblematisk å overføre noen feriedager til neste år.

For selv om hovedregelen er at du skal ta ut all ferien i løpet av kalenderåret, kan du avtale med arbeidsgiver å overføre inntil 12 feriedager til neste år.

Se Arbeidstilsynets nettside om ferie.

Arbeidsgiver må godkjenne

– Arbeidstakere har ikke krav på å få overført feriedager. Ettersom arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstaker avvikler ferien sin, må det inngås en avtale om overføring av inntil 12 dager til neste år, sier seksjonsleder Vigleik M. Aas i Arbeidstilsynets svartjeneste. 

– Begge parter må være enige og avtalen skal være skriftlig.

Ikke kime til konflikt

Arbeidstilsynets svartjeneste opplever at det er få uenigheter om dette temaet på norske arbeidsplasser.

– Det er ikke så ofte vi hører om konflikter om overføring av feriedager. Både arbeidsgiver og arbeidstaker ønsker stort sett å finne gode løsninger, sier Aas.   

– Husk likevel på at overføring av ferie er en unntaksbestemmelse, og at det beste er å planlegge slik at all ferie tas ut i løpet av året, slik at du får en god balanse mellom arbeid og fritid.

På tide å ta ut feriedager?

Ifølge ferieloven kan du normalt ikke overføre mer enn 12 feriedager til neste år. Med andre ord, kan du ikke spare opp et ubegrenset antall dager, og arbeidsgiveren din kan heller ikke be deg om å overføre mer enn 12 dager.  

Har du flere feriedager til overs på feriekontoen, er tiden inne for å bruke dem.

– Prøv å finne rom for å ta ut feriedagene nå før jul. Ta kontakt med arbeidsgiver og planlegg dette så snart som mulig, oppfordrer Vigleik M. Aas.

Tariffavtaler kan ha romsligere bestemmelser

Mange arbeidstakere har tariffavtaler med andre bestemmelser for ferieoverføring enn ferieloven. Så selv om loven sier én ting, kan arbeidsavtalen din si noe annet.

Fremforhandlede tariffavtaler skal likevel ikke være mindre gunstige for deg som arbeidstaker enn lovverket.

– Mange har dessuten interne regler med frister for å søke ferie. Disse må du naturligvis forholde deg til, selv om de ikke er lovfestet, sier Aas.

Automatisk overføring ved sykdom eller permisjon

Dersom du ikke har hatt mulighet til å ta ut feriedager i løpet av ferieåret på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon, sier loven at alle de ubrukte feriedagene skal overføres til det påfølgende året.

Se ferieloven § 7 – Tiden for ferie

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

SNAKK MED SJEFEN: – Det er ikke så ofte vi hører om uenigheter om overføring av feriedager. Både arbeidsgiver og arbeidstaker ønsker stort sett å finne gode løsninger, sier seksjonsleder Vigleik M. Aas i Arbeidstilsynets svartjeneste. FOTO: Arbeidstilsynet.
SNAKK MED SJEFEN: – Det er ikke så ofte vi hører om uenigheter om overføring av feriedager. Både arbeidsgiver og arbeidstaker ønsker stort sett å finne gode løsninger, sier seksjonsleder Vigleik M. Aas i Arbeidstilsynets svartjeneste. FOTO: Arbeidstilsynet.
Last ned bilde

Om Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.

Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye