Kredinor

Inkassosakene hoper seg opp

Del

Det siste året har Kredinor registrert en økning i inkassosaker på 7 %. Tallene som blir presentert i rapporten Kredinor Innsikt, viser at både privatpersoner og små- og mellomstore bedrifter rammes hardt av de tøffe tidene.

Analysesjef i Kredinor, Christoffer Steen-Hansen
Analysesjef i Kredinor, Christoffer Steen-Hansen

Utviklingen viser også at det er de som har det tøffest fra før, som får det tøffere.
- Mens økningen av inkassosaker for privatpersoner er på 4 %, er det en nedgang på 3 % unike personer registrert med inkassosaker hos oss. Det kan tyde på at de som allerede har én inkassosak gående, ofte får flere, sier Christoffer Steen-Hansen, analysesjef hos Kredinor.

Kredinor er Norges største inkassoselskap målt i antall saker. Hvert kvartal legger selskapet fram en oppdatert Kredinor Innsikt-rapport.

Det er blant de under 25 år som har størst økning med 28 % flere saker i 2023 sammenlignet med 2022. I aldersgruppen 26-41 år er økningen 8 %, mens hos de over 58 år er nedgangen på 5 prosent.
- Dette viser at de mest etablerte av oss fortsatt har det veldig greit, mens de yngre sliter, sier Steen Hansen.

Statistikken viser også at gjeldsbeløpene som går til inkasso blir stadig større, med en 30 % økning fra i fjor.

Boliglånene tynger

Hele 17 % flere boliglån har gått til inkasso i 2023, sammenlignet med 2022. Også her dominerer de yngste med 47 % økning for de under 25 år. I motsetning til andre inkassosaker, er økningen merkbar også for de eldste, med 13 % flere saker for gruppen over 58 år.

- Enkelt sagt kan vi si at boliglånene nå spiser halve lønnen for «makserne», de som har lånt fem ganger inntekten sin. De siste to årene har utgifter til mat og lån for en helt vanlig familie i etableringsfasen økt med 15.000 kr i måneden*. Det sier seg selv at dette er enormt krevende for mange av oss, sier Kredinors analysesjef.

I en undersøkelse Norstat nylig gjennomførte for Kredinor, blir det slått fast at 25 % av nordmenn ikke vil klare en uforutsett utgift på 10.000 kroner.

Tøffere tider for enkelte grupper

I Kredinor-rapporten kommer det også frem at antall konkurser blant bedrifter øker, spesielt innen bygg og anlegg, varehandel, tjenesteyting og overnatting/servering. Den siste gruppen har nå høyere konkurstall enn før pandemien.

Statistikken for inkasso blant bedrifter viser samme trend, med 14 % økning fra i fjor. Tallene viser stor økning innen overnatting og servering (21 %), bygg og anlegg (16 %), eiendom (16 %) og varehandel 14 %, for å nevne noen bransjer.

- Våre tall viser at det er de små- og mellomstore bedriftene som rammes hardest om dagen. Dette er spesielt viktig å følge med på, da utviklingen i arbeidsledigheten vil være avgjørende for folks evne til å håndtere privatøkonomien gjennom neste år, sier analysesjef Christoffer Steen-Hansen.

* En familie på to voksne og tre barn, billån på 500.000 over 10 år og huslån på 5 millioner over 30 år.

Kontakter

Lenker

Om Kredinor

Kredinor AS er Norges største inkassoselskap i antall saker og en ledende aktør innenfor kjøp og forvaltning av gjeldsporteføljer. Selskapet er etablert i Norge, Sverige og Finland med en samlet omsetning på nærmere 1,6 milliarder kroner og 600 ansatte. Kredinor AS eies av Sparebank 1 og Kredinorstiftelsen. Kredinor har sin historie helt tilbake til 1876, og er nylig fusjonert med Modhi-konsernet. Etter fusjonen vil selskapet ha en bred tjenesteportefølje med bransjeledende løsninger innenfor fakturering, betaling og inkasso til energibransjen, bank og finans, handel, offentlig sektor, telecom og parkering. Ved å hjelpe kundene med moderne digitale selvbetjeningsløsninger og god kundeoppfølging, hjelper vi også næringslivet og offentlige virksomheter slik at de får betaling raskere. Det er bra for alle – for kundene, næringslivet og samfunnet. Kredinor.no

Følg pressemeldinger fra Kredinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kredinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kredinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom