Norsk-Tysk Handelskammer

Strømprispakke: Den tyske regjeringen avlaster kraftintensive foretak

Del

I forrige uke ble den tyske regjeringen enige om ytterligere lettelser for selskaper i Tyskland de neste fem årene. Særlig bedrifter med spesielt kraftkrevende produksjon vil dra nytte av strømprispakken, og produksjonsindustrien avlastes. En senkning av elavgiften skal i første omgang lovreguleres for årene 2024 og 2025. Det er enighet om at reduksjonen skal gjelde frem til 2028, forutsatt at det foreligger finansiering i statsbudsjettet. Regjeringen ber nå parlamentet sørge for at tiltakene vedtas så raskt som mulig.

Den tyske regjeringen avlaster kraftintensive foretak
Den tyske regjeringen avlaster kraftintensive foretak © Stefan Loss - stock.adobe.com

Strømprispakken består av flere deler. I tillegg til den allerede vedtatte stabiliseringen av nettleien for første halvdel av 2024, blir elavgiften for produksjonsbedrifter senket kraftig, til det europeiske minimumsnivået på 0,05 eurocent per kilowattime. For øyeblikket er normalprisen 2,05 eurocent, mens den reduserte prisen ligger på 1,537 eurocent.

Ifølge Peter Adrian, president i Det tyske industri- og handelskammeret (DIHK), kommer beslutningen om å senke elavgiften for produksjonsindustrien på overtid. Han mener at elektrisitet rett og slett må være rimelig for at særlig mellomstore industribedrifter skal kunne utvikle seg i retning av klimanøytralitet.

Et annet element: Strømprissubsidier

Ytterligere tiltak er planlagt for spesielt kraftkrevende selskaper som befinner seg i en internasjonal utsatt konkurransesituasjon. Disse støttes med summer som står i sammenheng med indirekte CO2-kostnader i forbindelse med kvotehandel.

Effekten

Det forventes at støttetiltakene vil koste rundt tolv milliarder euro bare i det kommende året. Frem til 2028 regner man med avlastingstiltak på totalt 28 milliarder euro, der 17 milliarder euro vil gå til energiintensiv industri. Legger man til subsidier til nettleie og den allerede avskaffede miljøavgiften, stiger summen til 76 milliarder euro.

Kontakter

Norsk-Tysk Handelskammer

Siden 1986 har Norsk-Tysk Handelskammer jobbet for økt handel, næringssamarbeid og erfaringsutveksling mellom Norge og Tyskland. Norske og tyske bedrifter kompletterer hverandre på mange områder. Vår visjon er å være en naturlig partner for eksportorienterte bedrifter og sørge for at kundene og medlemmene våre drar nytte av samarbeidspotensialet landene imellom.

Som eksperter er vi det første kontaktpunktet og rådgiver for aktører innen norsk-tyske næringslivsforbindelser uavhengig av bedriftsstørrelse og bransje. Gjennom vår bilaterale plattform åpner vi dører, bygger broer og bidrar til verdiskapning for våre medlemsbedrifter og kunder.

Som nøytral partner for norske og tyske bedrifter representerer og fremmer vi vårt nettverks interesser og mål i skjæringspunktet mellom næringsliv og politikk. Handelskammeret har over 800 norske og tyske medlemsbedrifter og er en del av et verdensomspennende nettverk av tyske utenlandshandelskamre (AHKs), lokalisert på 140 steder i 92 land.

Følg pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk-Tysk Handelskammer på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer

Forsiktig optimisme til egen bedriftsutvikling, men store utfordringer ved vilkårene i Norge7.5.2024 14:37:01 CEST | Pressemelding

I april gjennomførte Norsk-Tysk Handelskammer sin årlige konjunkturundersøkelse for bedrifter i det norsk-tyske forretningsmiljøet. Mer enn halvparten av bedriftene vurderte sin nåværende situasjon som god og forventet en positiv bedriftsutvikling de neste tolv månedene. Imidlertid anser bedriftene de generelle vilkårene for næringslivet i Norge som dårligere enn i fjor. Konjunkturundersøkelsen gjennomføres hvert år gjennom det Tyske Industri- og Handelskammernettverket (DIHK) sin World Business Outlook.

Havnestrategi for eksportlandet Tyskland22.3.2024 13:31:11 CET | Pressemelding

Onsdag 20. mars publiserte den tyske regjeringen Den nasjonale havnestrategien for sjø- og innlandshavner, med mer enn 130 tiltak for å forberede tyske havner for fremtiden. Målet til tiltakene er å øke havnenes konkurransedyktighet, gjøre havnene utslippsnøytrale innen 2045, utbygge til Energy Hubs, og å digitalisere havnene. Klassifiseringen av havner som kritisk infrastruktur gir strengere krav ved utenlandske investeringer.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye