Frivillighet Norge

Finalister til den nasjonale Frivillighetsprisen

Del

I dag lanseres de seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2023 og du kan du stemme på din favoritt. Vinneren vil motta 50.000 kroner fra Norsk Tipping til sitt formål.

Collage av seks personer
I dag lanseres de seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2023 Foto Peter Hjertholm Bildet skal kun brukes til å omtale Frivillighetsprisen og dens finalister

Frivillighet Norge har fått inn 323 unike nominasjoner til den nasjonale Frivillighetsprisen i år. Juryen har så valgt ut seks finalister, og nå er det opp til deg og resten av Norge å stemme fram vinneren.

– Det er et av årets høydepunkt å dele ut Frivillighetsprisen på Frivillighetens dag 5. desember, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.   

– Fra musikalteater i Oslo, til motorsykkeldamer i Bergen. Fra tilrettelagt fotball i Haugesund og folkehelsetiltak på Rælingen, til både matutdeling og protester og aksjoner over hele landet. Denne finalegruppen er mangfoldig og viser bredden og samfunnsverdien frivilligheten har. Alle disse seks finalistene er verdige vinnere, og jeg gratulerer dem med å være i finalen i Frivillighetsprisen 2023, fortsetter Slotterøy Johnsen. 

– Jeg oppfordrer alle til å være med på å hylle disse flotte frivillige, gjennom å stemme fram vinneren av Frivillighetsprisen 2023. Uten dem, og alle andre som stiller opp i frivilligheten, hadde Norge vært et fattigere land, sier Slotterøy Johnsen.  

Finalistene 2023

Fosen-aktivistene
NSR-Nourat og Natur og Ungdom

Fosen-aktivistene har det siste året bidratt sterkt til å sette agendaen for den norske samfunnsdebatten. Det har i flere omganger gjennomført sterke og vellykkede aksjoner for å hevde sin demokratiske rett, kjempe mot menneskerettighetsbrudd, og for urfolks rettigheter i Norge. Aktivistene har skapt et stort engasjement, særlig i den unge befolkningen, og illustrerer på tydelig vis de frivillige organisasjonenes rolle som vaktbikkje og viktige aktører i et levende demokrati.

Jeyaveerarajah “Rajah” Sivaperuman
Norsk Tamilsk Helseorganisasjon og Lørenskog Friidrettslag

Rajah (59) har gjennom mange år gjort en viktig innsats for å spre helseinformasjon og bygge god folkehelse i det tamilske miljøet i Norge. Han organiserer lavterskel gratis treningstilbud flere ganger i uka, og har også vært en viktig pådriver for å få flere kvinner til å teste seg for livmorhalskreft. Han er trener i Lørenskog Friidrett og har bakgrunn fra Røde Kors. Rajahs langvarige og varierte engasjement viser frivillighetens viktige rolle som arena for integrering, kompetanseheving og sosialt samhold.

Ingrid Settem
Ellingsrud Musikalteater

Ingrid (40) er primus motor bak Ellingsrud Musikalteater, som er et gratis tilbud for barn og ungdommer. I tillegg til at godt over 100 barn får ukentlig gratis aktivitet, bidrar omtrent 200 foreldre med å sy kostymer, snekre kulisser og lage forestillinger. Teateret er en viktig inkluderingsarena og skaper samhold på tvers av alder, bosted, kulturell bakgrunn og økonomisk situasjon. Teateret åpner også for at de eldre ungdommene etter hvert blir instruktører for de yngre, og bygger med dette viktig kompetanse. Hvert år bidrar teateret til at over 3000 publikummere røres til tårer og latter.

Kjell Bjelland
Tilrettelagt fotball i Djerv 1919 og Haugesund Turistforening

Kjell (64) startet opp laget for tilrettelagt fotball i Djerv i 1989 og har siden den gang arrangert treninger hver tirsdag ettermiddag. Her deltar flere titalls spillere i med ulike utfordringer, fra ti år og opp i godt voksen alder. Kjell er også en viktig bidragsyter i de ukentlige “Friluftsliv for alle”- arrangementene til Haugesund Turistforening. Kjell har med laget for tilrettelagt fotball laget er en sosial arena, og har bidratt til samhold og idrettsglede for flere hunder spillere opp gjennom de siste 34 årene.

De frivillige i Matsentralen
Matsentralen Norge

Med økte levekostnader og mange som ikke får endene til å møtes, har mathjelp fått en stadig viktigere rolle. Over 50 frivillige legger hver uke ned hundrevis av timer for en av de åtte Matsentralene rundt omkring i Norge. I 2022 sørget de for at 11 millioner måltider ble reddet og donert. Matsentralen spiller en viktig rolle i å forhindre matsvinn og omfordele mat, og samarbeider med over 480 ideelle organisasjoner, slik at maten når de som trenger den mest. Dette kunne aldri skjedd uten den uvurderlige innsatsen fra de frivillige.

Eli Johanne Stene
Womens International Motorcycle Association Norway

Eli (57) startet i 2019 opp WIMA Norway, en organisasjon av og for jenter på motorsykkel. De har hovedsete i Bergen, men avdelinger over hele landet og teller i dag over 4200 medlemmer. WIMA holder kurs og opplæring i blant annet teknisk førerkompetanse, førstehjelp, gruskjøring og mekking. De jobber opp mot produsenter og forhandlere av motorsykler og utstyr, og bidrar til at det lages og selges sikre sykler og utstyr som også er tilpasset kvinner. WIMA spiller også en uvurderlig sosial rolle for alle damene som deltar, og bidrar til å synliggjøre den kvinnelige minoriteten i motorsykkelmiljøet.

Stem på din favoritt blant finalistene her.  

Stemmerunden varer til og med søndag 27. november.

Hvem kan få prisen?

Frivillighetsprisens mål er å skape engasjement og fremme organisasjonene bak de nominerte. Frivillighetens bredde og mangfold, både med tanke på organisasjonsform, tematikk, alder og kultur, skal over tid gjenspeiles i et tilsvarende mangfold blant prisens vinnere. Prisen kan gis på grunnlag av innsats over lengre tid eller i et tidsavgrenset prosjekt.

Frivillighetsprisen deles ut av Frivillighet Norge, Kulturdepartementet og Norsk Tipping.

Prisutdelingen vil skje på Frivillighetens dag på Sentralen i Oslo på FNs internasjonale dag for frivillighet den 5. desember. 

Les om arrangementet Frivillighetens dag her. 

Juryen 2023

Juryen ledes av styreleder i Frivillighet Norge, Kjell Erik Ullman Øie. I tillegg består juryen av stortingsrepresentantene Tage Pettersen (H), Torstein Tvedt Solberg (AP) og Åslaug Sem-Jacobsen (SP), alle fra familie- og kulturkomiteen, samt forsker Vibeke Wøien Hansen fra institutt for samfunnsforskning (ISF), fagsjef for samfunnskontakt i Norsk Tipping Stian Seland og daglig leder Tayyab Choudri fra Internasjonal helse- og sosialgruppe (IHSG).

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Collage av seks personer
I dag lanseres de seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2023
Last ned bilde

Lenker

Om Frivillighet Norge

Frivillighet Norge er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge. Vi arbeider for en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre vekst og utvikling i frivilligheten, som er en hjørnestein i norsk kultur og samfunnsliv. Frivilligheten er mangfoldig og politikken må derfor ha et spekter av ulike grep for å gi alle deler av frivillig sektor bedre rammevilkår.

Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 370 organisasjoner som medlemmer som til sammen representerer over 50 000 lag og foreninger over hele landet. Drøyt 10 prosent av medlemmene er minoritetsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Frivillighet Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frivillighet Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye